Vänsterpartister: "Därför lämnar vi Vänsterpartiet"

Efter en tids interna konflikter väljer åtta vänsterpartister i Malås kommunfullmäktige att lämna partiet och här redogör de för orsakerna till detta beslut.

"Vi som valt att lämna Vänsterpartiet i Malå har varit medlemmar länge och representerat partiet i styrelser, utskott, nämnder, bolag och kommunfullmäktige."

"Vi som valt att lämna Vänsterpartiet i Malå har varit medlemmar länge och representerat partiet i styrelser, utskott, nämnder, bolag och kommunfullmäktige."

Foto: Lennart Enkvist

Debatt2023-01-23 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som valt att lämna Vänsterpartiet i Malå har varit medlemmar länge och representerat partiet i styrelser, utskott, nämnder, bolag och kommunfullmäktige. Under våra år som aktiva har partiarbetet präglats av samarbete. Vi har inte alltid varit eniga men haft en ideologisk samsyn. En transparens har funnits mellan politiskt aktiva och medlemmar och som aktiv har man känt förtroende från sina partikamrater. Under den senaste mandatperioden har klimatet i partiföreningen förändrats för att det senaste året ta en annan riktning.

För oss är socialistiska värderingar grunden i vårt politiska engagemang. Därför tycker vi att det är djupt olyckligt att Vänsterpartiet inte gjort några riktiga försök att hitta samverkansformer med Socialdemokraterna. Med en klart röd majoritet i kommunen anser vi att detta skulle vara den enda riktigt stabila styrningen av kommunen. 

Istället har Vänsterpartiet, tillsammans med Liberalerna och Malålistan, fördelat presidieposterna i den politiska organisationen. Orsaken till denna ”oheliga allians” är att en enskild politikers maktposition är viktigare för partiet än ett stabilt och tydligt styre. Detta blev tydligt för oss i och med det drev som varit under hösten baserat på påståenden att vi inte skulle stödja vårt förstanamns kandidatur till kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd. Detta har vi upplevt som obehagligt och ovärdigt då det helt saknat grund. Var denna illvilliga ryktesspridning har sin grund kan vi bara spekulera i men det har utan tvekan gjort sprickan i partigruppen djupare.

Vi känner ett stort ansvar gentemot de väljare som, liksom oss, tog det för självklart att en röst på V var en röst för ett tydligt rött styre. Innevarande mandatperiod har ingen av oss några uppdrag i vare sig styrelser eller nämnder. Dock kommer vi att bilda egen vänsterinriktad grupp i kommunfullmäktige, där var och en av oss bestämmer själv hur man gör med sin plats framöver.