Eddahallen och konsten att vilseleda

Replik på Andreas Löwenhöök (M) och André Waplans (M) debattartikel ”M prioriterar skola och omsorg framför äventyrsbad” i Norran den 22/4.

”En nyligen genomförd utredning visar att kostnaden för en ombyggnation av Eddahallen skulle landa på 110 miljoner.”

”En nyligen genomförd utredning visar att kostnaden för en ombyggnation av Eddahallen skulle landa på 110 miljoner.”

Foto: Adam Ihse/TT

Replik2024-05-03 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en nyligen publicerad debattartikel uttryckte Moderaterna i Skellefteå sin åsikt angående investering av en äventyrsdel på Eddahallen. De betonade vikten av att prioritera skola och omsorg framför ett äventyrsbad och föreslog att en privat aktör kunde ta över driften för att minska kommunens ekonomiska börda.

Det är viktigt att granska deras förslag noggrant. För det första försöker Moderaterna vilseleda genom att påstå att S och V redan beslutat om att bygga en äventyrsdel på Eddahallen. Fakta är att inget sådant beslut har fattats och det finns ingen budget avsatt för projektet. Vi i S och V samlar in underlag inför kommande budgetarbete och tar sedan ställning till investeringar. En nyligen genomförd utredning visar att kostnaden för en ombyggnation av Eddahallen skulle landa på 110 miljoner. Det som inte framgår av Moderaternas inlägg är att detta även innefattar renoveringar och utökning av dusch- och omklädningsrumskapaciteten samt ny reception, ny hiss med mera. Med det sagt och de enorma utmaningar som vi som kommun står inför är det minst sagt mycket tveksamt till att vi kan förverkliga denna satsning just nu, hur gärna än våra unga invånare önskar det.

För det andra hävdar Moderaterna att kommunen skulle minska sina kostnader genom att låta en privat aktör ta över driften av Eddahallen. Men utan betydande kommunalt driftstöd är det osannolikt att privata aktörer skulle vara intresserade av att ta över anläggningen. Det finns flera exempel som visar detta.

För det tredje använder Moderaterna sifferjonglering när de påstår att kostnaden för Örjansbadet blev 150 procent högre än ursprungsbudgeten. Den budget som beslutades för Örjansbadet innan spaden sattes i marken var 73 miljoner och utfallet blev 73,3 miljoner.

Det är uppenbart att Moderaterna använder sig av osanna påståenden om kostnadsbesparingar för att hitta pengar till skolan och omsorgen. "Låtsaspengar" ger inte bättre förutsättningar till våra medarbetare i skolan och omsorgen.

För oss socialdemokrater och vänsterpartister tar vi ansvar för helheten i samhället i allt från skolan, omsorgen, kultur, fritid, och infrastruktur som gator, vatten och avlopp. Våra prioriteringar måste grundas på verkliga tillgängliga resurser där varje investering och drift ska vara finansierad.

Vi, S och V, är engagerade i att våra skattepengar används på ett ansvarsfullt sätt för att säkerställa en hållbar framtid för Skellefteå.