Replik på Lars Kaméls (Clexit Sverige och Nätverket Klimatsans) replik ” Det är Vi-skogen som sprider myterna” publicerad på norran.se onsdagen den 1 mars 2017.
Lars Kaméls resonemang känns igen från så kallade klimatskeptiker.
Hans påståenden och ”fakta” utan källhänvisningar förvirrar, och är felaktiga.
Den internationella klimatpanelen IPCC är grundad av två FN-organ och uppmärksammad med Nobels fredspris.
IPCC:s senaste och nu gällande rapport, framtagen av över 2 000 klimatforskare från över 150 länder, slår fast att människans påverkan på klimatet är tydlig, att människans utsläpp av växthusgaser är de högsta någonsin och att de klimatförändringar vi nu ser har omfattande påverkan på människan och ekosystemen.
Klimatförändringarna har de senaste årtiondena haft påverkan på alla kontinenter och hav. IPCC:s genomgång av studier på ett stort antal regioner och grödor visar klart att klimatförändringarna redan nu medför fler negativa än positiva effekter på till exempel skördar.
Vi har redan fler extrema väder- och klimathändelser, minskande lägsta temperaturer och höjda högsta, höjda havsnivåer och fler kraftiga regn.
För fattigare och varmare delar av världen, däribland östra Afrika där Vi-skogen arbetar, går smärtgränsen långt under två grader. FN:s jordbruksorganisation FAO är en av många instanser som påvisat att klimatförändringarna är ”ett hot mot den globala livsmedelsförsörjningen, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning”.
För de många miljoner småskaliga bönder som försörjer sig på jordbruk är varje förändring i klimatet märkbar. Oregelbundna regn och allt längre perioder av torka gör att skördarna minskar. En redan utsatt familj får ännu svårare att ställa mat på bordet och betala för barnens skolgång.
Prognoser, publicerade av IPCC, visar att värmeböljor kommer att inträffa oftare och vara längre. Extrem nederbörd kommer att bli ännu mer intensiv och förekomma oftare i flera regioner. Havet kommer att fortsätta att värmas upp och den globala havsytan kommer att stiga.
Att påstå att ”lite uppvärmning är visst bra” är inte bara felaktigt, det är djupt cyniskt och hånfullt mot dem som kämpar för sina liv. Klimatskeptiker skapar bokstavligt talat orosmoln för klimatet i världen.
Därför är det ännu viktigare att vi diskuterar hur vi på bästa sätt kan ställa om till en hållbar utveckling. En utveckling som håller sig inom planetens gränser och stödjer de människor som redan drabbas av klimatförändringarna.
Henrik Brundin