Joakim Rönnbäck: Damberg måste bråka om det ska hända något

Bråk. Om Mikael Damberg måste vara tuff mot sina regeringskollegor. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Bråk. Om Mikael Damberg måste vara tuff mot sina regeringskollegor. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT.

Not Found2017-08-16 07:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2013 har de administrativa kostnaderna för företag i Sverige ökat med 1,2 miljarder kronor. Politiker av olika färg har länge talat om att vända utvecklingen med färre och bättre regler.

Senast ut är näringsminister Mikael Damberg (S). För en knapp månad sedan lade regeringen fram förslag till ett förenklingspaketriktat mot småföretagare. Förslaget är tredelat och syftar till myndighetssamverkan, digitala lösningar för kortare handläggningstider och en reform av Regelrådet.

Ett förenklingspaketbehövs, Sveriges många regler är en

Problemen har i valrörelser varit profilfrågor för både den nuvarande S-regeringen och alliansregeringen innan dess.

Trots detta visar siffror från Tillväxtverket, OECD, Riksrevisionen och Näringslivets regelnämnd på ökande kostnader av regelbördan.

Att rulla tillbaka regleringar är nämligen bland det svåraste en politiker kan göra. Varje bestämmelse har försvarare: antingen på myndigheter, i riksdagen eller inom särintressen. Bara den politiker som vågar ta striden kan lyckas.

För företagarnas skull behöver Mikael Damberg därför bli Sveriges bråkigaste minister. Han måste sätta upp ambitiösa och mätbara mål, inte minst i uppdraget med digitaliserad handläggning. Damberg kommer också att behöva en vän i myndighetsfloran. Därför borde han gå längre i sin reform av Regelrådet.

Regeringen föreslår nu att Regelrådet ska börja utreda hur företagsnära EU-lagstiftning bättre kan föras in i svensk lag. EU-kommissionen har själv pekat på att implementeringen i medlemsländerna är onödigt dyr. För detta kan Damberg redan i dag kopiera lösningar från Danmark.

Men Regelrådet borde kunna ge ett förenklingsperspektiv inom fler områden. Rådet skulle exempelvis kunna bli en egen myndighet som där det är lämpligt utreder även svenska politikers propositioner och motioners effekter på regelbördan.

En sådan förändring vore radikal och skulle ogillas även av Dambergs ministerkollegor. Men samtidigt fortsätter kostnaderna från reglerna att trycka ned företagandet. Det är värt att ta strid för.

Joakim Rönnbäck

Att rulla tillbakaregleringar är blanddet svåraste en politikerkan göra. Bara den somvågar ta striden kan lyckas.

undefined
Bråk. Om Mikael Damberg måste vara tuff mot sina regeringskollegor. Foto: Henrik Montgomery / TT.
undefined
Foto: Adam Ihse/TT.