Ta vara på personalens kompetens och kreativitet

För att en människa ska komma till sin rätt behöver hon känna sig trygg. Också på arbetsplatsen.

En arbetsplats där medarbetare och chefer litar på varandra har förutsättningarna att bli en arbetsplats där människor trivs och utvecklas, skriver bland andra Hans Brettschneider (MP).

En arbetsplats där medarbetare och chefer litar på varandra har förutsättningarna att bli en arbetsplats där människor trivs och utvecklas, skriver bland andra Hans Brettschneider (MP).

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Debatt2021-03-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Västerbotten har kompetent personal. Vi behöver varje medarbetare.

För att de ska fortsätta arbeta i regionen måste vi ge dem frihet under ansvar.

Vi i Miljöpartiet drivs av en grön ideologi som värnar kreativiteten och kompetensen hos varje människa. En bra styrning bör utgå från att regionens personal har kunskaper som är viktiga för att utveckla verksamheten.

Men för att en människa ska komma till sin rätt behöver hon känna sig trygg. Också på arbetsplatsen.

En arbetsplats där medarbetare och chefer litar på varandra har förutsättningarna att bli en arbetsplats där människor trivs och utvecklas. En sådan styrning, baserad på att människor litar på varandra, brukar kallas tillitsbaserad styrning.

Vi vill att Region Västerbotten genomsyras av en tillitsbaserad styrning för att:

- Medarbetaren ska känna sig litad på

Region Västerbotten har cirka 10 000 anställda. De har olika erfarenheter från flera års arbete eller studier. Varje medarbetare ska känna stöd från sina chefer oavsett nivå.

- Tillit bidrar till en god stämning

Medarbetare som känner sig litade på bidrar till en god arbetsmiljö och arbetskultur. God stämning på jobbet är viktigt för att göra ett gott arbete och utvecklas. Under pandemin har det blivit tydligt hur viktigt det är för oss alla – men särskilt för sjukvårdspersonalen – att få stöd hos kollegor och chefer.

- Lita på medarbetare betyder inte fria tyglar

En vanlig missuppfattning är att tillitsbaserad styrning är lika med ingen styrning alls. Så är det inte. Snarare handlar det om att fritt kunna utföra sina arbetsuppgifter, ta ansvar och utvecklas inom tydligt satta ramar.

- Glöm inte medborgaren

Det är viktigt att komma ihåg att regionens verksamheter finns till för att personalen ska kunna erbjuda god, nära, jämlik och jämställd vård till medborgarna. Personalen måste ges förutsättningarna att kunna göra sitt bästa i det mötet.

Vi i Miljöpartiet blundar aldrig för verkligheten. Samtidigt som regionens verksamheter erbjuder sjukvård av högsta kvalitet har vi personal som inte är nöjd med sin arbetssituation. Då är inte vi det heller.

Det pågår ett arbete i regionen för att lösa de problem vi ser med arbetsmiljön och arbetskulturen.

Vi i Miljöpartiet driver på för ett tillitsbaserat styrningssätt som innebär delaktighet och tillit till våra medarbetares förmågor och kunskaper.