Inte bara de anställda drabbas av Northvolts varsel

Måndag den 23/9 kom Northvolts besked om varsel av 1 600 anställda. Och sedan dess har mediaflödet varit fyllt av skräckscenarier. Och politiken av dagligen extrainsatta möten av "kriskaraktär" på både lokal och nationell nivå.

”Skellefteå ska inte och kommer inte att klappa ihop för att Northvolt bromsat in. Skellefteå har så mycket mer att kämpa för, att vara stolta över och värna om.”

”Skellefteå ska inte och kommer inte att klappa ihop för att Northvolt bromsat in. Skellefteå har så mycket mer att kämpa för, att vara stolta över och värna om.”

Foto: Magnus Lejhall/TT

Debatt2024-10-09 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla är vi överens om vilken tragisk situation det är för alla de 1 600 personer som varslats. Men perspektivet är mycket större än så. Vi kristdemokrater tycker att det lyfts alldeles för lite om ringarna på vattnet. Det är långt många fler som påverkas av Northvolts varsel än de 1 600 anställda.

Direktpåverkan är omfattande för många företag och verksamheter runtomkring, inte minst här lokalt. Och den påverkan i sig kan för väldigt många vara förödande. Därför skickade jag i ett tidigt skede en uppmaning/anmodan till kommunorganisationen, att det måste vara av hög prioritet att sätta sig in i läget för dessa underleverantörer och kontrakterade företag till Northvolt. Vad det här varslen och neddragningarna innebär även för dem. Kommunen måste förstå allvaret i det. Ta dialog och hitta vägar framåt.

Vi har många fantastiska företag och verksamheter i Skellefteå. Som både satsar och tror på framtiden. Och då måste vi även rikta fokus på det, inte bara den gigantiska etableringen. Det är klart att Northvolts besked är ett dråpslag. Men vi ska veta att det är så mycket mer som sker i den här kommunen.

Skellefteå vill framåt. Och något som blir slående är Northvolts besked på måndagen 23/9. Och trots det så fylls hela stadskärnan av människor på fredagkvällen samma vecka, i ett fantastiskt arrangemang som Kulturnatta. Där butiker har kvällsöppet, det står scener varstans längst gator och torg och variationen av musik är lika stor som variationen på de nationaliteterna som finns, lever och bor i Skellefteå idag. Det finns en positiv framåtanda trots negativa besked.

Skellefteå ska inte och kommer inte att klappa ihop för att Northvolt bromsat in. Skellefteå har så mycket mer att kämpa för, att vara stolta över och värna om. Och då måste vi göra det på ett klokt sätt, utan att vara fartblinda. 

Och nu kanske ni tänker: här kommer en lång politisk harang. Ne, jag lägger det rastret åt sidan i denna artikel. Alla från höger till vänster oavsett politisk färg måste fokusera framåt. Och på vad som verkligen är viktigt för Skellefteå och dess innevånare.

Och med det vill jag avsluta denna text med den kloka devisen jag fått till mig: Håll huvudet kallt och hjärtat varmt. Så kommer vi bäst ut ur denna situation.

Per Boström gruppledare (KD)