Det behövs nyanser i fartblindheten kring Northvolt

Northvolt har betytt och betyder mycket för Skellefteås utveckling. Från en tidigare nedåtgående befolkningstrend till en framtidsanda och tillväxt. Något positivt. Men det finns en baksida som skapats i det här, en omfattande fartblindhet som brett ut sig inom kommunstyret och maktens korridorer.

”Satsningarna har trumfat varann och allt har lutat sig mot begreppet ”den gröna omställningen”. Skellefteå skall vara världsledande. Kosta vad det kosta vill.”

”Satsningarna har trumfat varann och allt har lutat sig mot begreppet ”den gröna omställningen”. Skellefteå skall vara världsledande. Kosta vad det kosta vill.”

Foto: Adam Savonen

Debatt2024-09-20 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Satsningarna har trumfat varann och allt har lutat sig mot begreppet ”den gröna omställningen”. Skellefteå skall vara världsledande. Kosta vad det kosta vill. Kommunens skuldtak har höjts. Och alla investeringar ska maximeras.

Sen jag klev in aktivt i min politiska roll i bland annat kommunstyrelsen 2022 har jag återkommande lyft frågan och försökt införa nyanser i samtalen och diskussionerna. När utsvävande projekt skall finansieras och extremt höga befolkningsprognoser skall ligga som grund för investeringarna som görs. Så måste beslutsfattare även kunna väga in alternativ ifall prognoserna inte går som man tänkt.

Något som jag tror att många Skellefteåbor anser är en sund inställning. Det återkommande svaret jag fått varenda gång i sådana diskussioner har varit: ”Vi måste våga tro på det här”.

Det här blir ett tydligt bevis på den fartblindhet som drabbat majoriteten. Något som helt trängt undan konstruktiva dialoger och diskussioner kring plan B om tillväxten inte går som tänkt. Nu sitter vi i en rävsax, där skatteprognoser och investeringsramar är utformade efter en massiv tillväxt. Som i mångt och mycket är direkt avhängt av Northvolts verksamhet, som bevisligen är kraftigt vacklande.

Efter mitt tillträde som gruppledare har nu till slut för första gången förts ett samtal där kommunledningen faktiskt vågat prata om elefanten i rummet: Vad händer när Northvolt bromsar in? Hur påverkar det här prognoserna och finanserna?

Det samtalet kom först i samband med Northvolts besked.

Vi kristdemokrater välkomnar att den här dialogen nu äntligen förs. Men i sanningens namn är det flera år för sent att börja utforma en plan B i efterhand.

Jag vill tro att Skellefteå har en god framtidsutsikt även om Northvolt bromsar in. Det finns många andra industrier och verksamheter som ligger till grund för vår framtid. Men det behövs mer sans och balans i hur våra skattemedel förvaltas.

Vi kan inte bara i efterhand konstatera att ”vi har varit naiva” och skicka räkningen till skattebetalarna och kommande generationer.

Per Boström, gruppledare Kristdemokraterna.