Inget äventyrsbad eller privatisering av Eddahallen

Samtidigt som vi ser stora underskott inom skolan och ädreomsorgen går Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vidare med att det skall byggas ett äventyrsbad i Skellefteå. I den situationen Skellefteå befinner sig med enorma utmaningar på flera håll, så är det rent ut sagt en onödig investering som innebär stora kostnader, en prioritering som vi egentligen inte har råd med i dagsläget.

”Vi kristdemokrater vill vara tydliga med att vår ståndpunkt är att Eddahallen inte heller skall privatiseras.”

”Vi kristdemokrater vill vara tydliga med att vår ståndpunkt är att Eddahallen inte heller skall privatiseras.”

Foto: Pär Lindström

Debatt2024-04-29 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men tyvärr är det här en del av den stora köpfesten (S) och (V) ägnar sig åt, som skuldsätter våra medborgare högre än någonsin. Utöver investeringsbudgeten på 110miljoner, som med all sannolikhet inte kommer att hålla. Så är det högst oklara siffror vad denna anläggning dessutom kommer kosta att bedriva.

Moderaterna skriver i en debattartikel i Norran den 22 april att de motsätter sig den kommunala investeringen men är villig att utreda formerna för en äventyrsdel i privat regi.

Vi kristdemokrater delar Moderaternas bild av problemet med den dyra investeringen. Och att mer resurser istället skall gå till skola och omsorg. Men vi kristdemokrater vill vara tydliga med att vår ståndpunkt är att Eddahallen inte heller skall privatiseras.

Badhus har en otroligt viktig funktion i samhället. Att bada och simma är hälsofrämjande för alla åldrar. Och lägger även grunden för en befolkning med god simkunskap. Och inte minst är det en bra aktivitet för barnfamiljer, som stimulerar lek, rörelseaktivitet och socialt umgänge. 

Det är viktigt att så många som möjligt har tillgång till ett bra badhus, som är tillgängligt för alla oavsett hur stor plånbok man har. Och oavsett om man är där som pensionär eller med sin familj. Alla har olika ekonomiska förutsättningar.

Det är inte alla familjer som har råd att åka på ett dyrt lekland, trampolincenter eller liknande. Och där har badhusen en viktig roll att fylla som en inte alltför dyr aktivitet. Och som vi alla vet, de flesta barn älskar att bada.

Skulle badhuset privatiseras, kommer det med absolut största sannolikhet innebära att biljettpriserna ökar kraftigt. Och därmed exkluderas väldigt många som inte längre kommer att ha råd. Förmodligen innebär en ombyggnation till äventyrsbad detsamma. 

Det enda centrala badhuset som finns i Skellefteå ska inte byggas om till ett äventyrsbad. Och det ska inte heller drivas i privat regi.