Det räcker inte med att reformera patientavgifterna

Utan reformer kommer ojämlikheterna i tillgång till tandvård att leva kvar och förstärkas.

Det finns en tydlig koppling mellan personers ekonomi och besök hos tandvården, skriver bland andra Jonas Karlberg (V), ordförande i utskottet för primärvård och tandvård, Region Västerbotten.

Det finns en tydlig koppling mellan personers ekonomi och besök hos tandvården, skriver bland andra Jonas Karlberg (V), ordförande i utskottet för primärvård och tandvård, Region Västerbotten.

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tandvården i Västerbotten ska vara tillgänglig och jämlik.

Ingen ska behöva dra sig för att söka tandvård av ekonomiska skäl.

Vi i Region Västerbottens politiska majoritet – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – är därför stolta över att länet har kunnat hålla priserna nere, att primär- och folktandvården arbetar förebyggande och att vi jobbar med att finnas i hela länet.

Men vi behöver ta nästa steg. Därför vill vi se en reform av tandvårdssystemet. En reform som innebär att tandvården kommer närmare att likställas med övrig vård.

I detta nu svarar Region Västerbotten på en remiss på utredningen ”När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa”. För oss känns det lovande att ha en offentlig utredning som tar fasta på att tänderna är en del av kroppen. Utredningen visar att tandvårdsmarknaden som den ser ut i dag inte bidrar till en jämlik tandvård eller ett jämlikt användande av skattemedel.

I dag finns det en tydlig koppling mellan personers ekonomi och besök hos tandvården. Högkostnadsskyddet används mindre av ekonomiskt och socioekonomiskt utsatta. Men när det används är behandlingarna mer omfattande.

Vi föreslår därför, i vårt svar till utredningen, att reformera tandvårdssystemet i en så kallad öppenvårdsmodell med beloppsgräns som liknar högkostnadsskyddet inom sjukvården.

Tandundersökningar för 200 kronor, som föreslås i utredningen, bör utvecklas och även innehålla riskbedömning och tandhälsoplan och en individuell vårdplanering av patienter med omfattande vårdbehov. Detta ska gälla oavsett om patienten är barn eller vuxen.

Vi anser också att det inte räcker med att reformera patientavgifterna. Utan reformer som ser över hur och på vilka grunder vårdgivarna ersätts av staten kommer ojämlikheterna i tillgång till tandvård leva kvar och förstärkas.

Tandvården är en lönsam verksamhet för vårdgivarna med goda marginaler i den mest lönsamma sektorn av vård. Fler tandläkare har utbildats. Trots det har flera regioner brist på tandläkare och antal besök på befolkningsnivå sjunker.

Utan att ett nytt tandvårdssystem ser över hur ersättningen till vårdgivarna fungerar kommer de skillnader vi har i dag att leva kvar och förstärkas. Att ändra patientavgifterna och i övrigt göra ingenting är inte ett alternativ.