Fjärrvärmen i både i centralorten Skellefteå samt Ursviken/Skelleftehamn påverkades. Mobilnäten som enligt PTS måste ”1 timme reservkraft om de är placerad i tätort med fler än 8 000 invånare alternativt 4 timmar om de är placerade utanför tätort” fick kapacitetsbrist, men enligt Telia så fungerade deras nät.
Borde vi inte här i Skellefteå bli bättre på att klara allvarliga samhällsstörningar som till exempel strömavbrott?
I en artikel i Piteå Tidningen den 19 mars 2022 står rubriken; ”Pite energi är förberedda vid kris”. Där berättar man att ”Det kommunala energibolaget har genomfört en översyn och stärkt sin reservkraft. En del av arbetet är att vi har anskaffat reservkraftsanläggningar för att trygga fjärrvärmeleveranser vid elavbrott.” Det kan väl även Skellefteå göra?
Det som då behövs av villaägare, är att man förser sin fjärrvärmecentral i huset med ström. Det behövs ca 60 W (eller mindre) för att driva fjärrvärmecentralen i en villa. När vi nu till exempel har alltmer elbilar så skulle elbilen kunna duga.
Många elbilar har idag ett uttag på 230 V växelström som tar sin ström från elbilens batteri. En effekt på 60 W under en vecka (cirka 10 kWh) motsvarar ungefär det en elbil behöver för att köra 5 mil.
Många har förutom mobiltelefon även ett fiberoptiskt bredbandsnät, en gång uppbyggt av Skellefteå kraft, till sina hem. Jag behöver bara 10–15 W driveffekt att klara av att kommunicera via fibernätet. Till det kommer driveffekten till exempel för en batteribestyckad laptop eller läsplatta på 10–20 W.
Detta fibernät försett med reservkraft kan hjälpa både privatpersoner, hemtjänst sjukvård med mera att hitta en alternativ kommunikationsväg om mobilnäten inte räcker till.
Vore det inte bra om vi i kommunen kunde få starta en dialog och information mellan innevånarna och beslutsfattarna, hur vi förbereder oss och agerar vid ett strömavbrott. Detta för att allt skall gå så smidigt som möjligt och vi undviker onödig oro.