Saftig möbelnota: Designmöbler och gungor – så mycket kostade de nya möblerna på Stadshuset Brinken

När Örnsköldsviks kommun satsade på aktivitetsbaserat kontor, höjdes kritiska röster när budgeten sprack. Skellefteå håller hittills sin budget – å andra sidan är den betydligt generösare. Bara möblerna väntas gå loss på drygt fem miljoner kronor.

Ladan. Regelhus/lada, Lappvattnets snickeri, för 58 400 kronor.

Ladan. Regelhus/lada, Lappvattnets snickeri, för 58 400 kronor.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Samhälle och välfärd2017-03-20 07:53

Gunga i väntan på att maten blir klar, och skriv rapporten under en tur på motionscykel. Rasten kanske du vill spendera i ett somrigt hamncafé?

I det nya aktivitetsbaserade kontoret i Stadshuset Brinken erbjuds medarbetarna en uppsjö av olika arbetsmiljöer att jobba i, med annorlunda möblering. Norran har granskat inventariekontot, och här hittar vi alltifrån designfåtöljer från Bruno Mathsson, en bokhylla i hundratusenkronorsklassen och diverse specialbyggda inventarier.

Läs också: Verksamhetschef: ”Vill inte kommentera enskilda inventarier”

Läs också: Kommunen byggde bokhylla för 120 900 kronor

I december 2016 flyttade 90 anställda på support och lokaler, före detta fastighetskontoret, in i sina nya lokaler. Etapp ett av två var då färdig. ”Framtidens arbetsplats” är ett pilotprojekt. Här har ingen ett eget skrivbord, medarbetare väljer var man vill sitta utifrån den arbetsuppgift som ska utföras. Därför erbjuds en palett av olika ytor, som tysta områden för koncentration eller platser för möten och kreativitet.

– Det handlar om att vi ska få ett bättre bemötande mot kunderna, i vårt fall andra verksamheter, som exempelvis skolan och äldreomsorgen. Det sker genom bättre möjligheter till samarbeten, säger Henrik Näslund, projektledare.

I sitt förberedande budgetarbete utförde kommunen en omvärldsanalys, bland annat av Värmdö, Kungälvs och Örnsköldsviks kommuner. Där har man också satsat på aktivitetsbaserat.

Dubbla möbelkostnaden

Konceptet i Örnsköldsvik är liknande: Personal kan sitta på en pilatesboll och jobba eller läsa handlingar på ett promenadband. Renoveringen rör ett stadshus på 3 740 kvadratmeter. Möbler och växter har kostat 5 miljoner kronor, vilket ger en kvadratmeterkostnad på 1 336 kronor. Mer än vad Örnsköldsvik hade räknat med.

Pilotytan i stadshuset Brinken är mindre, drygt 2 000 kvadratmeter. Ändå beräknar man att behöva möbler för 5,45 miljoner kronor. Det ger Skellefteå en kvadratmeterkostnad för möbler på 2 725 kronor, det vill säga mer än dubbelt så mycket.

– Kostnader är mycket beroende på hur man väljer att göra, vi har exempelvis satsat på mycket öppna miljöer utan väggar. Då får man ned byggkostnaderna, men inventarierna blir då viktigare, säger Henrik Näslund.

Men byggkostnaderna skiljer sig också åt. I Örnsköldsvik landade man på 7 245 kronor per kvadratmeter, i Skellefteå på 16 707 kronor. Men exakt vad som ingår i byggposten varierar, och kan därför vara svår att jämföra.

När det gäller teknisk infrastruktur är kommunernas kostnader däremot likartade. Satsningen per anställd är 15 000 kronor i Skellefteå, i Örnsköldsvik 14 814 kronor.

Håller budget

Hittills ligger Skellefteå kommun under sin beräknade budget, bland annat på grund av att ett flertal skrivbord kunde kapas på längden och behållas. Man har hittills handlat möbler för sammanlagt 1,96 miljoner kronor, varav huvuddelen hör till etapp ett.

Örnsköldsviks satsning på Aktivitetsbaserad arbetsplats på Kronan landade totalt på 36,1 miljoner kronor, jämfört med Skellefteås totalbudget på 45 miljoner kronor.

Slår pilotprojektet väl ut finns en ”masterplan” där hela Stadshuset Brinken omvandlas, och därmed går från att vara en arbetsplats för 550 anställda till 1 300 anställda. Den totala ytan är cirka 11 000 till 12 000 kvadratmeter. Kostnaden skulle då kunna landa på 200 till 250 miljoner kronor.

Fakta/

Jämförelse

Skellefteå                                  Örnsköldsvik

Kontorsyta kvadratmeter:       2 000                                         3 740

Personal:                                     210                                              270

IT-lösningar:                              3,15 miljoner                            4 miljoner

Inventarier:                                5,45 miljoner                            5 miljoner

undefined
Designmöbel. Bordet Mill, Karl Andersson och söner, 70 centimeter i diameter, för 7 170 kronor.
undefined
Biblioteket. Bokhylla, platsbyggd, för drygt 120 900 kronor.
undefined
Delar rummen. Sex stycken Rumsavskiljare, Ryds glas, glas för totalt 41 900 kronor, bilder och montage 19 450 kronor. Även glasskrivtavlor finns i kontoret, 920 gånger 800 millimeter, 9 stycken, för sammanlagt 40 950 kronor.
undefined
Ladan. Midsommarbord, 6 stycken samt midsommarbänkar, 12 stycken, Play Reklamproduktion, för totalt 80 480 kronor.
undefined
Ladan. Regelhus/lada, Lappvattnets snickeri, för 58 400 kronor.
undefined
Grönska. Kopparpergola med planteringskärl, Skellefteå rostfria AB, 72 250 kronor. Installation av växtgrupper för etapp ett har gått på 132 262 kronor. En liknande installation ska köpas in till etapp två.
undefined
Trärummet. Begagnade designmöbler: I trärummet står åtta stycken Bruno Mathson fåtöljer. I övriga utrymmen finns bland annat två stolar av märket Blå Station Innovation C samt sex stycken H&S skrivbord på hjul. Sammanlagd kostnad 70 820 kronor. Totalt 20 stycken bokningsdisplayer har köpts, för en kostad av totalt 160 000 kronor. Dessa sitter vid exempelvis mötesrum och visar om rum är bokade eller lediga. Syftet är att få ett optimalt nyttjande av rumsresurserna.
undefined
undefined

Fakta

Aktivitetsbaserad arbetsplats

Syftet är bland annat ekonomiskt - genom förändringen hoppas kommunen spara in lokalyta. I sommar är 180 anställda lokaliserade i de nyrenoverade lokalerna, på sikt väntas fler kunna flytta in då lokalerna är dimensionerade för 210 personer. Support och lokaler lämnar i och med omvandlingen 2 000 kvadratmeter, dit andra verksamheter kan flytta in.

År 2020 beräknas kostnadseffekten bli positiv, det vill säga då hoppas man att investering ska löna sig.

Förhoppningen är också att den aktivitetsbaserade arbetsplatsen ska öka medarbetarnas kreativitet och effektivitet, göra kommunen till en attraktivare arbetsplats och leda till mer samarbeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!