Norrbotniabanan: De kollar bästa linjen - ”ett äventyr”

Blir det en järnvägstunnel genom berget eller kommer Norrbotniabanan att skära genom landskapet? Nu har de geotekniska undersökningarna startat för att bestämma var järnvägslinjen ska gå.

Utrustning. Det behövs vatten när de borrar vilket innebär att de även måste dra en ett ton tung behållare med sexhjulingen genom skogen. Foto: Ulrika Andersson.

Utrustning. Det behövs vatten när de borrar vilket innebär att de även måste dra en ett ton tung behållare med sexhjulingen genom skogen. Foto: Ulrika Andersson.

Foto: Foto: Ulrika Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-09-14 22:44

Att hitta till borr-riggen uppe på Byberget mellan Anderstorp och Tuvan skulle vara svårt. Om det inte var för att borrledaren Evelina Almqvist märkt ut vägen över tallheden med sprejade rosa pilar och prickar.

Just nu arbetar hon tillsammans med kollegan Daniel Jonsson från konsultföretaget ÅF där uppe för att ta reda på mark-, vatten- och bergförhållandena inför bygget av Norrbotniabanan.

Läs även: Norrbotniabanan ska börja byggas

Första frågan som infinner sig är hur de ens kom dit med borr-riggen, mellan träd och över stenblock.

– Vi larvar och försöker förstöra så lite som möjligt, säger Evelina Almqvist och pekar på borr-riggens larvfötter.

Förutom borr-riggen har de dragit dit ett ton vatten med en sexhjuling.

Stickprov

De geotekniska undersökningarna för Norrbotniabanan är i sin linda. Arbetet handlar i nuläget om att ta stickprov i den stora korridoren för att se var det är bäst förhållanden för att bygga banan. Vid Byberget gör man provborrningar för potentiellt 17 olika linjer genom att borra vid ett antal punkter i terrängen. Borrningarna koncentreras senare kring några få linjer där man gör fler borrningar. Till slut kommer en linje att förordas som lämpligast.

– Vi gjorde tre punkter i går. Nu borrar vi för att hitta berg så man ser hur långt under markytan det ligger. Det verkar skilja mycket i bergnivå i det här området, säger hon och startar upp maskinen.

Det vibrerar rejält i marken när borren roterar. Det ska visa sig att berget låg nio meter under markytan vid just den punkten.

När det gäller Byberget kan resultatet av borrningarna leda fram till att man exempelvis väljer att antingen göra en tunnel eller en djup skärning genom berget. Sådana val påverkar också kostnaderna för banan.

Evelina och Daniel kommer att arbeta tre veckor i området i första hand. Men ÅF, som gör undersökningarna från kommungränsen mellan Robertsfors och Skellefteå och genom Skellefteå, kommer att fortsätta borra längs etappen genom vintern och även nästa år. Uppskattningsvis kommer företaget att kontrollera förhållandena vid 2 500 punkter i landskapet. Enformigt jobb? Nej, inte alls enligt Evelina.

– Det är otroligt varierande, ett äventyr, säger hon.

Det är otroligt varierande, ett äventyr.

undefined
Utrustning. Det behövs vatten när de borrar vilket innebär att de även måste dra en ett ton tung behållare med sexhjulingen genom skogen. Foto: Ulrika Andersson.
undefined
Fältgeotekniker. Enligt Evelina Almqvist kommer arbetet att fortsätta även vintertid längs etappen till Robertsfors. Foto: Ulrika Andersson.
undefined
Djupt. De första nio meterna här borrar de genom jord. När de stöter på motstånd borrar de tre meter för att förvissa sig om att de verkligen nått ner till berget och inte bara stött på en sten. Foto: Ulrika Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!