– Anledningen är att vi börjar kunna lösa andra akuta situationer än bara lunginflammation, säger han.
Flögs till London
Tekniken var i ropet för några år sedan då svininfluensan härjade. Då stod Ecmo centrum vid Karolinska i fokus. Det var dit man i huvudsak skickade patienter som man bedömde inte skulle klara sig med vanlig intensivvård, för att deras lungor var allt för illa däran. Även utländska patienter flögs in.
Läs även:
Sedan dess har en hel del hänt. Kunskap och kompetens har utvecklats vid fler thoraxkliniker i landet. Tekniken har också blivit enklare och smidigare och komplikationerna färre.
– Samtidigt är det resursbrist i Stockholm. Istället för att behandlas här hos oss kunde patienterna tidigare hamna i Tyskland eller England. Det blir en extremt dyr behandling. Nu kan vi erbjuda behandling till samma kvalitet och billigare, säger Fredrik Holmner.
Hjärtstopp
NUS är det enda sjukhuset i norra regionen där man kan få så kallad ecmo-behandling (se fakta). De senaste fem åren har ett 30-tal patienter fått detta i Umeå. I år har åtta personer behandlats där, varav två med hjärtstopp. Sannolikt kommer siffran att öka framöver.
– Det är en trend i hela världen att ecmo-behandlingarna ökar, säger Fredrik Nyström, chef vid thoraxanestesin.
Akut lungsvikt
Anledningen är att man har utökat användningen till hjärtstoppspatienter. Man kopplar helt enkelt in maskinen som sköter syresättningen av blodet medan man försöker lösa problemet som uppstått i hjärtat.
Orsaker till att man kan hamna i ecmo-maskinen är annars vanligtvis akut blodförgiftning, akut lungsvikt och andra hjärtproblem. Den kan exempelvis användas för att avlasta hjärtat om det är lite trött efter en hjärtoperation.
Webb-TV:
Etiskt dilemma
Men att tekniken kan användas till mer innebär också att det uppstår nya etiska frågeställningar.
– Vi kan bli kontaktade från akuten om att de har en patient utan cirkulation, en patient man står och gör hjärtlungräddning på. Där och då ska vi ta beslut om personen ska få ecmo-behandling. Det är svårt. Det här är en resurskrävande behandling. Risken är dessutom stor att patienten har fått hjärnskador, säger Fredrik Holmner.
Ålder spelar in
Nu har thoraxcheferna i landet enats om att ta hjälp av Socialstyrelsen för att utreda saken och få riktlinjer.
– Här är reglerna i dag att hjärtlungräddning måste fungera. Personen måste kopplas in inom en timme och hjärtstoppet ska ha inträffat på sjukhuset. Händer det nere på stan är risken att personen fått hjärnskador för stor. Efter tre till fem minuter utan cirkulation börjar hjärnan ta skada, säger Fredrik Holmner.
– När personen passerat 70-års ålder tänker vi oss för lite extra. Erfarenheten visar att resultatet oftast blir för dåligt, säger Fredrik Nyström.
Åldern har stor betydelse. En vuxen med hjärtstopp har 40 procents överlevnadschans med ecmo medan ett nyfött barn med lungsvikt däremot har 84 procents överlevnadschans enligt internationell statistik. Men än så länge skickas barn fortfarande till Stockholm.
Läs mer: Nya hjärtklaffar utan att öppna bröstkorgen – ny metod i Västerbotten
Komplikationer
Läkarna betonar att det här handlar om mycket avancerad och även farlig vård.
– Det är hög risk för dödlighet av behandlingstekniken, säger Fredrik Holmner.
De komplikationer som kan uppstå är exempelvis infektioner och blödningar i såren, hjärnblödningar – då man måste ta blodförtunnande medel – och man kan tvingas amputera kroppsdelar. Slangarna med kanylerna kan åka ut, och då blir det bråttom.
– Men behandlingen sätts in för dem som håller på att dö. När det gäller hjärtstopp är det inte så mycket att fundera på vad gäller komplikationer. Men är det en patient med lunginflammation som klarar sig med respirator är det bättre, säger han.
Webb-TV: Se en ny typ av tarmoperation på drygt en minut
Minska operationer
En annan viktig nackdel är att behandlingen är resurskrävande. Patienten måste vara konstant övervakad. Allt mäts minutiöst och det krävs fler personer än vid respiratorbehandling.
Läs även: De svetsar bort folksjukdom med fjärrstyrning
– Det blir slitigt om vi har någon här i veckor. Inte sällan måste vi då minska ned på operationsprogrammet, säger Fredrik Holmner.
– Vi har ett dilemma i vården i dag. Vi kan göra oerhört avancerad sjukvård, men den är samtidigt oerhört kostsam. Och det är svårt att göra prioriteringar, tillägger han.
Vi kan göra oerhört avancerad sjukvård, men den är samtidigt oerhört kostsam.