I slutet av april framkom det att landstinget skulle få svårt att klara sommarplaneringen på förlossningarna. Genom att korta barnmorskornas semester skulle man försäkra sig om att samtliga förlossningsenheter kan vara öppna under sommaren.
Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg var detta inte ett beslut om kollektivt tvång – det handlar om att avstå semester frivilligt. Det ska man ha informerat om vid flera informationsträffar.
Läs även: Facket tar strid för barnmorskorna
– Men vi har lyckats få ihop sommaren nu, även om det är skört i bemanningen. Flera medarbetare har sagt att de kan jobba enstaka dagar. Vi har också fått intresse från finska barnmorskor och stafetter. Så läget är ett annat än när vi gick ut med detta, säger hon.
Blir förhandling
När det gäller tvisteförhandlingen säger hon att sakerna får ha sin gång.
– Det har inget med den här sommarens planering att göra.
Enligt förbundsombudsman Gunnar Sundin fortsätter Vårdförbundet att driva frågan till tvisteförhandling även om bemanningen i sommar har säkrats.
– Absolut. Ingen av de 150 berörda har mig veterligen fått tillbaka sin fjärde vecka. Och vi har dagligen kontakt på de tre orterna. Landstinget kanske har löst bemanningen, men på vilken bekostnad?
Gunnar Sundin anser att åtgärden kan få stora konsekvenser för landstinget i Västerbotten.
– Det kan bli svårare att rekrytera personal och folk säger upp sig.
Enligt Ann-Christin Sundberg handlade det inte om en tvingande åtgärd. Hur ser du på det?
– Det var tvång. Det har inte uppfattats som frivilligt, utan att alla kommer att få bara tre veckors sammanhängande semester i sommar. Sedan kunde man söka en fjärde vecka i september, säger Gunnar Sundin.
Var du med vid informationsmötena?
– Nej, vi var inte kallade, men vi har förtroendevalda som var med och de har alla återgett samma bild, säger Gunnar Sundin.