I slutet av april meddelade Västerbottens läns landsting att barnmorskornas semester skulle kortas till tre veckor. Enligt sjukvårdsdirektör Ann-Christine Sundberg är det ett nödvändigt beslut för att säkerställa att samtliga förlossningsenheter kan hållas öppna i sommar.
”Aldrig skett tidigare”
Vårdförbundet har nu begärt lokal tvisteförhandling.
– Vi ser oerhört allvarligt på det här. Vad vi vet är det första gången i historien som arbetsgivaren kortar den lagstadgade semestern för ett helt kollektiv inom offentlig sektor, säger Gunnar Sundin, förbundsombudsman.
Går arbetsgivaren vidare med planerna kräver Vårdförbundet skadestånd på 30 miljoner kronor: En halv miljon kronor till förbundet, samt 200 000 kronor per drabbad medlem.
– Den lagstiftade semestern är helt nödvändig för att våra medlemmar ska orka. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser i form av exempelvis sjukskrivningar.
– Våra medlemmar är både ledsna och förbannade. Någon har redan sagt upp sig, fler kan följa, säger Gunnar Sundin.
Vad händer nu?
– Vi sätter oss med arbetsgivaren i juni, kommer vi inte överens blir det central förhandling. Det kan tänkas att vi inte hinner rädda årets semester, men då kräver vi skadeståndet i efterhand.
Arbetsgivaren ser inga alternativ till indragen semester, vad borde de gjort?
– De säger att de gjort allt de kan, men det stämmer inte. Det finns barnmorskor, man är bara inte beredd att betala dem.
Norran har utan framgång sökt arbetsgivarrepresentanter för en kommentar.