Är våra små barn verkligen så betydelselösa för Skellefteå kommun?

Foto: Bildmontage.

Foto: Bildmontage.

Foto: Foto: Bildmontage.

Not Found2017-06-07 09:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Kerstin Steinvall, Områdeschef väst, skol- och kulturkontoret
, Skellefteå kommun, Norran 17 maj.

Det är lite konstigt att insändarsvaret från Kerstin Steinwall inte fokuserar på barnens situation utan till hundra procent fokuserar på att försvara kommunaltjänstemännens beslut och budget. Jag trodde i min enfald att en chef på skol- och kulturkontoret har ett intresse för hur barn mår.

Små barn ska ha de bästa möjliga förutsättningarna för att växa upp och bli vettiga och välmående vuxna. De förutsättningarna ges inte i dag när ettåringar försvinner i mängden, i en förskolegrupp med 20 barn eller fler.

Någon har ansvar för att dessa barn ska ha det bra och ha lagom många relationer och tillräckligt med vuxenstöd för att bli sedda och bekräftade, oavsett om de är ett eller sex år gamla.

”Studier visar att förskolepersonal i många fall upplever att barngrupperna är för stora och att det leder till att pedagogiken blir lidande. Studier visar också att barn som har gått i stora förskolegrupper oftare är inblandade i konflikter när de sedan går i skolan. Personaltäthet är viktigt men stora barngrupper är i sig ett problem, i synnerhet för de yngsta barnen. Stora barngrupper leder till att barnen tvingas ha relationer till för många andra barn och vuxna vilket påverkar tryggheten.”, skriver Skolverket.

De riktmärken som har satts upp från Skolverket är inte gripna ur luften utan baserade på studier om vilken miljö som är nödvändig för att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för barnen.

Skellefteå kommun har fått bidrag av staten för att försäkra sig om att kunna leva upp till dessa krav. Vad hände med de pengarna?

Upp till bevis, Skellefteå kommun, är vi en framtidskommun eller inte? Det är ni som sätter budgeten och gör prioriteringarna. Är våra små barn verkligen så betydelselösa?

Mamma Pedagogen

Svar direkt

Vad som är en för liten och för stor barngrupp går alltid att reflektera över utifrån olika perspektiv. En grupp där barn inte hittar kamrater för att de är för få i barngruppen är inte utvecklande och en grupp där barnen får sämre med uppmärksamhet, trygghet och tillsyn är något vi behöver arbeta med för att förbättra. Det är också viktigt hur verksamheten upplevs av vårdnadshavare och att de har en god kommunikation med verksamheten.

Jag har stort förtroende för alla våra förskolechefer och medarbetare på förskolan och de arbetar ständigt med att förbättra verksamheten.

Vi i Skellefteå kommun är bra på att söka olika statsbidrag för olika verksamheter. För förskolan finns det två statsbidrag ett till maxtaxan och det andra statsbidraget som är mycket mindre och är för just barngruppers storlek inom förskolan.

De pengar vi i Skellefteå kommun får via de båda statsbidragen täcker tillsammans cirka sex procent av kostnaden för ett barn i förskolan. Totalt får förskolan cirka 430 miljoner kronor av för- och grundskolenämndens budget.

Kerstin Steinvall, 
Områdeschef väst
 ,Skellefteå kommun

undefined
Foto: Bildmontage.
Läs mer om