Jon Persson nära att blir Sveriges hjälte: ”En stor besvikelse”

Jon Persson var ett enda set från att ta Sverige till en EM-final. Men i den avgörande semifinalen, i skiljeset mot Tiago Apolonia, förlorade han med 7–11. "Jag var mycket bättre hela matchen egentligen", säger Jon Persson.

7 september 2019 21:45

Lördagskvällens semifinal mellan Sverige och Portugal på lag-EM blev en riktig rysare. I ett välbesökt och väldigt varmt Salle Sportive Metropolitaine i Nantes fick publiken se fem matcher som tog nästan fyra timmar.

När sista bollen var slagen så var det Portugal som stod som segrare med 3–2 i matcher, och besvikelsen i det svenska lägret var enorm.

För det började ju så bra för Sverige och inte minst för Jon Persson. Norsjösonen har imponerat stort hela veckan och växt ut till landslagets nyckelspelare.

Levererade igen

Precis som tidigare fick Persson förtroende att spela match 1 och match 5. I den första ställdes han mot Marcos Frietas som just nu är rankad 26 i världen. Det var en spelare som 53-rankade Jon Persson aldrig hade besegrat tidigare.

Men en aggressiv Norsjöson gick ut och vann med 3–1 i set och gav Sverige 1–0 i matcher.

– Jag spelade väldigt bra, sa Jon Persson.

Svängig match

Lagkamraten och världsnian Mattias Falck har under stora delar av turneringen inte riktigt hittat flyt i spelet, och mot Tiago Apolonia i match 2 av semifinalen fick Falck se sig besegrad med 2–3 i set.

17-årige Truls Möregårdh vann sedan med 3–1 i set mot Joao Monteiro innan Falck, som dessutom fyllde 28 år under lördagen, återigen åkte på en förlust när Marcos Freitas vann med 3–1.

Det var 2–2 i matcher och allt skulle nu avgöras i en femte match mellan Jon Persson och Tiago Apolonia. I potten låg en finalplats.

Avgörande match

Persson, som så långt var obesegrad på EM, öppnade övertygande. Men till slut stod det 2–2 i set och publiken fick följa ett rafflande skiljeset. Vid 6–6 var Apolonia starkast och tog Portugal till final med 11–7 och 3–2 i set mot Jon Persson.

– Jag har 1–0 i set och 6–3 i andra och det är i stort sett bara jag i hagen tycker jag. Sedan vet jag inte vad som händer. I skiljeset kan allting hända. Vid 6–7 gör jag tre dåliga bollar, det är bara dåligt, säger Jon Persson.

Jon Persson var av förklarliga skäl bedrövad efteråt.

– Jag var mycket bättre hela matchen egentligen. Jag hade som sagt 1–0 i set och 6–3-ledning i andra och jag tycker att jag vinner enkelt i tredje (11–2). Han börjar returnera lite bättre i slutet men jag tycker fortfarande att jag är bättre än honom och ska kanske kunna avgöra innan också, säger Persson.

– Det är ingen höjdare nu. Jag tog dåliga beslut och missade några enkla bollar tycker jag. Jag får inte alls till det som jag vill. Det är en stor besvikelse.

"Bättre lag"

Totalt sett har han gjort fantastiska prestationer under EM. Men Jon Persson var redan efter vinsten i kvartsfinalen tydlig med att det enda som räknades var final.

– Vi har inte våran näst bästa spelare med (Kristian Karlsson), men jag tycker fortfarande att vi ska vara i final. Jag tycker vi är ett bättre lag än vad de är, men vi får inte med oss vinsten så det är bara skit nu.

Sveriges förbundskapten Peter Blomquist har hyllat Jon Persson under EM. Han ger sin analys efter den bittra förlusten i semifinalen.

– Apolonia var lite mer iskall mot Jon. Det är bara att ge all kredd till honom. Jon var väldigt bra när han vågade spela ut men vågade inte göra det hela matchen. Det blev lite försiktig där i slutet och då blir det en helt annan matchbild, säger Blomquist till Norran.

Många känslor

Truls Möregårdh fick följa Jon Perssons avgörande match tillsammans med övriga lagkamrater precis vid hagen och slets mellan olika känslor.

– Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv tror jag. Det är så synd. Jon är nära i slutet och han har hela matchen förutom några viktiga lägen som han bränner på slutet, säger Möregårdh, som också imponerats av Perssons storspel.

– Ja verkligen. Jag tycker att vi alla har spelat bra. Jon har gjort det fantastiskt bra och slog Freitas idag och var bra i hela matchen mot Apolonia.

Sverige får fortsätta att vänta på sitt första EM-guld i lag sedan 2002. Den här gången räckte det alltså till brons.

– Det är otroligt tråkigt. Vi ville ha så mycket mer än en bronsmedalj. Den spelar ingen roll nu, men det kommer man väl glädjas åt senare.

Sverige – Portugal 2–3

Jon Persson – Marcos Freitas 3–2 (11–5, 8–11, 12–10, 8–11, 11–4)

Mattias Falck – Tiago Apolonia 2–3 (11–7, 1–11, 4–11, 11–4, 10–12)

Truls Möregårdh – Joao Monteiro 3–1 (11–8, 12–10, 10–12, 11–8)

Mattias Falck – Marcos Freitas 1–3 (8–11, 8–11, 11–8, 7–11)

Jon Persson – Tiago Apolonia 2–3 (11–8, 7–11, 11–2, 8–11, 7–11)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa