Efter att ha debuterat i elitettan för Morön BK som 14-åring och sedan representerat både Umeå IK och Piteå IF i damallsvenskan valde 19-åringen i november att skriva på ett treårskontrakt med nykomlingen Malmö FF.
Men det är ingen vanlig nykomling, har Skoog tidigt fått erfara.
– Det här är en helt annan grej att inte behöva bry sig om något annat än fotbollen, då allt redan finns på plats här. Sedan kanske kroppen inte är van att träna så här mycket just nu, men anpassningen har gått bra och försäsongen är ju också den tuffaste delen av året som fotbollsspelare, berättar Tuva.
När Norran träffar 19-åringen i ett regnigt Malmö börjar klockan närma sig 17.00, och "arbetsdagen" har nått sitt slut.
För efter tre träningspass och gemensam frukost, lunch och middag är Skoog nu redo att sätta sig på cykeln hem till lägenheten.
– Jag gick inte in med alltför mycket förväntningar, utan tänkte mest att det skulle vara en stor omställning. Men det är nog en än större omställning än vad jag faktiskt trodde. Speciellt runt maten, då frukosten redan står framdukad varje dag vi kommer in på morgonen och det finns allt du kan tänkas vilja ha. Sjukt lyxigt!
Förutsättningarna och faciliteterna i och runt Eleda Stadion, där dam- och herrlaget tränar tillsammans, har gjort att 19-åringen fått vänja sig vid en ny fotbollsvardag.
Hur har dina första veckor varit?
– Det mesta finns ju här, och det är svårt att tänka på något som vi saknar. Absolut har jag lagt ner mycket tid tidigare, men nu kan jag leva på min fotboll och fokusera på det här hela dagarna. Jag kan sätta mig ner och titta på en träning i efterhand, eller ta en behandling om jag vill det, säger hon och fortsätter:
– Det är skönt att ha allt serverat, men också skönt att kunna slappna av när jag lämnar arenan.
Hur ofta tittar man på sina träningar?
– Det beror på, ibland vill man titta och ibland vill man inte. Speciellt nu i början blir det nog extra mycket, då vi ska lära oss ett nytt spelsystem, men det kan också vara bra att få se situationerna efteråt med ett annat perspektiv.
Trots att Malmö FF är nykomlingar i högsta serien är det med högt satta mål som laget tar sig an säsongen 2025.
– Klubben har format en miljö med en hög kravbild, och det märks direkt att det här är en storklubb. Jag tror aldrig att MFF skulle nöja sig med att bara hålla sig kvar, utan vi siktar på att nå de högsta placeringarna i ligan och nå spel i Europa, precis som herrlaget gör, säger hon och fortsätter:
– Att kunna vara så här kaxiga trots att man är nya i serien hör inte till vanligheterna, men det är kravet och målsättningen för oss. Klubben vill vara ledande i Sverige på både dam- och herrsidan.
För att bli bäst i Sverige behöver Malmö också bli bäst i stan, då regerande mästarna FC Rosengård finns på gångavstånd.
Hur märker du av rivaliteten och fotbollsintresset?
– Nu har vi ju inte hunnit spela några matcher på hemmaplan än, men det är nog många som har väntat på att MFF ska ta steget upp i damallsvenskan och det blir spännande att se hur många som kommer på första matcherna och i derbyna mot Rosengård. Det blir nog först då som alla i stan får visa vilket lag de hejar på, och jag hoppas ju såklart att folk ska välja våra matcher över deras.
Men det är inte bara på planen som Tuva Skoog har fått anpassa sig till en ny verklighet.
Efter flyttar till både Umeå och Piteå har hon nu också gjort sin första längre flytt, och kommit till en stad nästan 140 mil hemifrån.
Hur har det varit?
– Det har gått bra, även om det är tråkigt att vara så långt ifrån sin familj och sina vänner. Men samtidigt så kan jag tycka att det har varit skönt att jag enbart är här för min fotboll. Det finns inget annat, och jag lägger hela tiden fokus på nästa träning och match.
Med sig från Piteå IF har Skoog också fått sällskap av lagkamraterna Moa Öhman och Ellen Löfqvist.
– Det har varit jätteskönt. Det här har varit en omställning för oss och vi är ju själva här allihopa, så det är skönt att ha någon att prata med. Det har absolut varit en trygghet.
Säsongen 2023 kom det stora genombrottet för den vindsnabba yttern, som sedan fick se säsongen 2024 spolierad av skador vilket gjorde att 19-åringen inte nådde samma höjder som under genombrottssäsongen.
Hur påverkas ditt ingångsvärde och självförtroende av förra säsongen?
– Jag känner ändå att jag har fått det förtroende som jag var ute efter när jag valde Malmö, och här ska jag få spela mitt spel och vara den fotbollsspelare som jag vill vara. Just nu känns det bra och jag hoppas att jag kan hålla mig skadefri den här säsongen, men jag känner mig också trygg med resurserna som finns här om jag skulle skada mig.
Inför flytten till Skåne blev 19-åringen också för första gången uttagen i det svenska U23-landslaget.
Samlingen i månadsskiftet november/december förra året gav ökat självförtroende.
– Den var väldigt skön att få före julledigheten. Det var en stor boost och jag fick känna att jag fortfarande har det i mig. Samtidigt har jag tidigare haft tunga perioder i både Umeå IK och Piteå, och lärt mig att en svacka inte behöver avgöra hela ens karriär. Det innebär inte slutet, utan det finns alltid möjligheter att vända på det.
Flytten från "lilla" Piteå IF till "dubbelklubben" Malmö FF kan också ses som ett tecken i tiden.
Damfotbollen blir alltmer professionaliserad, och Tuva Skoog är också själv i hög grad en produkt av den "moderna fotbollen".
Redan som 15-åring stod agenterna i kö för att "ta tillvara på hennes intressen".
– Det började ju när jag kom med i F15-landslaget och det är klart att det var speciellt. I tonåren så blir det mycket snack och det blir fort "på riktigt". Men samtidigt var det här också ett kvitto på att man har något i sig, säger hon och berättar att hon var noga i sitt val av agent, som till slut föll på den förra landslagsspelaren Malin Levenstad.
– Det är lätt att dras med i allt snack, när det lovas saker till höger och vänster och därför var jag noga med att inte ta första bästa, utan istället lyssna runt. Det tycker jag också att man ska göra, om man har möjligheten att välja.
Och det hade du?
– Ja, men det är inte alla som har det eller som får agent så tidigt. För egen del har det dock varit skönt att ha det bollplanket, och att ha någon att prata med som har ett bättre helhetsperspektiv än ens föräldrar eller vänner.
Som 16-åring fick sedan Tuva sitt första skokontrakt, när Puma ville sponsra henne.
– Det var under tiden i UIK och jag ser det som ett bevis på att damfotbollen går framåt. På killsidan är det inga konstigheter att få ett skokontrakt om du är lovande eller med i ungdomslandslagen, så det är kul att även sånt går framåt och att större företag ser ett värde att investera även i damfotbollen. Det är inte alls någon självklarhet.
När hon spelade i UIK var klubben, precis som hon själv, sponsrad av Puma – men i och med flytten till Piteå IF var det inte längre samma sponsor för spelare och klubb.
– Men då får klubban vika sig, om man har ett eget skonkontrakt, säger hon och ler.
Malmö FF är sedan många år tillbaka sponsrade av det tyska sportmärket, men det fanns inga påtryckningar från sponsorhåll när Tuva Skoog skulle välja klubb i vintras.
– Haha, nej. Det var mitt eget beslut, även om de blev glatt överraskade, säger hon och berättar att hon efter offentliggörandet fick ett samtal av hennes kontakt på företaget, som tyckte att det var ett bra klubbval.
Den senast tiden har också begreppet "dubbelklubbar" börjat dyka upp alltmer frekvent, och det syftar till klubbar som vid sidan av ett elitlag på herrsidan också satsar på sina damlag.
Genom åren har IFK Norrköping, IF Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF alla börjat satsa mer på sina damlag, vilket har gjort att de snabbt klättrat i seriesystemet.
Hur ser du på damfotbollens framtid i Sverige?
– Jag tror att det kommer att fortsätta i den här riktningen, på gott och ont. Det blir större pengar och klubbar som Piteå och Sunnanå SK kommer att få det svårt. Klubbarna i Norrland riskerar att halka efter, säger 19-åringen och tar en paus, innan hon fortsätter:
– Det är tråkigt för mitt norrlandshjärta, för jag vill verkligen att det ska finnas bra klubbar på hög nivå för unga tjejer i norr. Annars riskerar vi att förlora ett enormt upptagningsområde och det finns en fara i att damfotbollen, precis som herrfotbollen, blir väldigt centrerad kring de större städerna söderut.
Fördelen med den "nya damfotbollen" är däremot tydlig, för den är också en del av Tuva Skoogs nya verklighet.
– Fler och fler unga tjejer kommer att kunna leva på fotbollen framöver, vilket kommer göra damfotbollen ännu bättre vilket över tid kommer att ge fler spelare chansen att bli utlandsproffs.
För i MFF, där vissa träningsdagar bevisligen kan pågå mellan åtta på morgonen fram till klockan fem på eftermiddagen, är det knappt någon som jobbar.
– Tveksamt, tror inte det. Då måste de jobba på nätterna i så fall, säger hon och skrattar.
FAKTA
Tuva Skoog
Ålder: 19 år.
Klubb: Malmö FF.
Övriga klubbar: Morön BK (moderklubb), Umeå IK, Piteå IF.
Aktuell: Redo för sin första säsong i den storsatsande damallsvenska nykomlingen Malmö FF.