Vi knackar på hemma hos den före detta Sunnanå-spelaren Josefin Johansson kvart i åtta på morgonen.
Hon har på sig Piteås röda träningsställ när hon öppnar dörren, redo för morgonträningen på LF Arena. Men först ska barnen blir redo.
Hur är de här morgnarna?
– I dag är det en ganska lugn morgon, va, Lilly?
Storasyster Lilly är fem år, fyller sex i augusti. Hon håller med. Det har varit en lugn morgon när lillasyster Lo har kunnat sova lite längre än vanligt.
Lo, som fyller ett år i juni, har redan en boll framför fötterna. Hon lärde sig säga "pass" den här veckan. Hennes ljusblå ögon tindrar ikapp med solen som tittar in genom fönstret och hon charmar sin omgivning med ett skratt som tar över rummet.
Lilly har också fattat tycke för bollen. Hon som har fått se sin mamma spela under hela uppväxten har själv gjort sin första fotbollsträning bara ett par veckor innan den här intervjun – som ska handla om just föräldrarollen och elitidrotten. Eller inte minst hur man kan bli gravid och komma tillbaka.
– Det finns inte så mycket hjälp att få. Första gången var det väldigt svårt. Vad får jag göra och inte göra? Jag hade ändå turen att få stöd från vår sjukgymnast och vi hittade något som fungerade som gjorde det tryggt för mig. Jag hade henne att bolla med för att jag inte skulle gå över gränsen, säger Josefin Johansson.
Lilly påminner om att det är dags att åka. Josefin tar med barnen till bilen för att åka mot förskolan. På vägen berättar hon att hon har haft tur. Hon har sluppit komplikationer vid sina förlossningar, vilket har banat väg för snabba comebacker. Men det kan ändå skilja väldigt mycket i varje graviditet.
Första gången slutade hon träna med boll vecka 20. Det gjorde för ont.
Andra gången tränade hon till vecka 37.
Hur har du påverkats efter graviditeterna, rent fysiskt?
– Det är första tiden med återhämtning som är den stora biten, att vänja sig vid en tung belastning dag ut och dag in. Sen skulle jag säga att det bara har påverkat mig positivt rent fysiskt.
– Jag tror att det har mycket att göra med att jag under graviditeterna har fått återhämtning också. Elitidrott sliter ju på kroppen och jag är inte 20 längre. Graviditeterna har på ett sätt gjort att min fotbollskropp har fått återhämta sig, för jag har aldrig haft så lite ont i kroppen som under graviditeterna. Jag har kunnat köra rehabträning i nio månader och bara gjort det som kroppen behöver och orkar och det har nog också gjort att jag kan spela 36 år gammal nu. Det hade jag nog inte gjort utan de här pauserna.
Max Bergström är doktorand i idrottsvetenskap vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet. Han har gjort en studie med längdskidåkare som har blivit mammor, både aktiva elitåkare som fött barn och tidigare elitåkare som födde barn under karriären.
Där visar fem av sju skidåkare en förbättrad förmåga efter graviditeten.
– De gjorde bättre resultat i spåren efter de hade fått barn än före, säger Bergström.
En annan norsk studie ledd av Kari Bö tar upp flera anatomiska fördelar med att vara idrottsmamma, som att hjärtat blir starkare, pumpar mer blod i kroppen och ökar syreupptagningsförmågan. De fysiska fördelarna varar dock i högst sex till tolv veckor och minskar med tiden.
Men både Max Bergström och Kari Bö tar upp en annan viktig sak som idrottsutövarna själva har upplevt efter de har fått barn: Den mentala aspekten.
Att vara förälder ger ett helt annat perspektiv till idrotten.
– Du hinner inte grubbla och det är jätteskönt. Som fotbollsspelare är jag ganska analytisk, överanalytisk ibland och har under karriären grottat ner mig i ganska mycket. Sedan Lilly kom är det något annat som tar ens fokus när jag kommer hem. Jag släpper saker och det är jätteskönt. Fotbollen är en väldigt stor del av livet, men det finns så mycket annat, säger Josefin Johansson.
Enligt Max Bergström stämmer det Josefin Johansson säger: det finns det inte så mycket forskning kring elitidrott och graviditet. Men det är många nya studier på gång.
Josefin Johansson vittnar om fler saker som händer.
– Nu har vi äntligen en graviditetspolicy på plats i kollektivavtalet. Det har det pratats om i tio år för att det har funnits ett behov, men man har inte hittat några vägar dit. Det är en svår fråga för både klubbar och spelare. Men som spelare ska man inte behöva känna att man hamnar i en dålig situation mot föreningen om man blir gravid. Det kände jag ju själv första gången, att jag blev gravid mitt under säsongen. Men så ska man inte behöva känna, för det är en så naturlig grej på vilket annat jobb som helst och det ska det vara som elitidrottare också. Och dit tycker jag att vi är på väg. Jag hoppas att fler vågar ta det steget.
Samtidigt förstår man om en klubb tvekar på att satsa på en spelare som kommer missa en säsong.
– Såklart. Och så vet man aldrig hur återgången blir, så det är många osäkra kort. Jag är tacksam att jag har varit på en plats där familjen har varit väldigt nära och där Piteå IF har varit väldigt stöttande.
Vi ska återkomma till Piteås roll i det hela, efter lämningen.
Josefin Johansson har nu lämnat Lilly på förskolan. Vi åker till farmor och farfar som står och väntar på Lo. Farfar hugger tag i barnvagnen omgående, redo för en långpromenad med Lo som läggs bekvämt i vagnen.
Då är nästa stopp LF Arena.
Det är inte alla dagar som ser ut så här. Piteå är inte en helprofessionell klubb och Josefin Johansson är inte heltidsproffs. Så ibland åker hon till sitt andra jobb på morgonen. Johansson jobbar även deltid som frisör, men har aktivt valt att lägga mer krut på fotbollen och familjen innan hon kliver av mammaledigheten och tar fler pass på salongen.
Att få ihop hela det livspusslet har varit det svåraste med att återvända till elitidrotten.
– Jag vill ha tid för barnen och fotboll behöver jag spela nu. Frisör hinner jag vara. Men det tog lite lång tid efter jag fick Lilly att förstå att jag inte kan köra på i samma tempo.
– Jag kom till en punkt där det blev för mycket. Då såg jag till att jag ska vara ledig med Lilly en dag i veckan. Vi har tagit det på måndagar och det har passat perfekt. Man är ju ofta borta på match på helgen och att sen komma tillbaka, lämna Lilly på förskola och åka till nästa jobb var ett måste att bryta med för att hitta ett lugn, men det tog lite tid innan jag insåg det. Efter andra barnet har jag varit mycket mer på det klara att jag inte behöver stressa tillbaka till allt.
När vi kommer till LF Arena hinner vi prata klart innan det är dags för förmiddagspasset.
Hur gjorde du när det inte fanns så mycket information om elitidrott och graviditet?
– Första graviditeten sökte jag hjälp hos många som har gjort resan. Det var dels skidåkaren Magdalena Pajala, dels fotbollsspelaren Petra Larsson. Det kändes som det mest naturliga för att få bäst information om hur kroppen kan reagera. Det komplexa är ju att alla graviditeter är olika och att det inte går göra någon mall på det. Det här är en studie som man skulle behöva göra på ganska många, huvudsaken är att någon börjar göra det.
Hur har Piteå IF:s stöd varit?
– Klubben hade ju kunnat säga att de inte ser en framtid med mig, jag var ändå 35 år. Men för dem var det mer: "Vill du fortsätta?" Och jag var inte klar efter den säsongen så på något sätt fanns det kvar en vilja att köra igen. Så då gick de med på att vi kör. Det är jag otroligt tacksam över att jag fick den tryggheten från klubbens sida. De har aldrig satt press på när jag ska komma tillbaka.
Josefin Johansson började med elitfotboll för 20 år sedan och tillhörde Sunnanå SK mellan 2007 och 2010. Hon blev landslagsspelare. En trotjänare i Piteå IF:s sagolika allsvenska era. Men är det något hon inte trodde för tio år sedan var det att hon fortfarande skulle spela vid den här åldern. Än mindre att hon skulle göra det som mamma till två döttrar.
Vad är det som har fått dig tillbaka – glädjen eller tjurskalligheten?
– Det är framför allt att jag tycker att det är så fantastiskt roligt. Det grundar sig i det. Hade jag inte tyckt det så hade det inte varit värt det. Jag njuter när jag är ute på planen. Där kan jag kliva ut och bara vara, det finns inget annat då. Så det är mest att det är så fruktansvärt roligt. Men utan lite tjurskallighet och vilja hade jag kanske inte tagit mig tillbaka. Johanssonskallen.
Och så fick du vinna en titel (svenska cupen) när du kom tillbaka.
– Det var häftigt. Mycket känslor. Jag har ju spelat elitfotboll i 20 år och vet vilken resa jag har gjort bara sista året. Den här veckan var jag i vecka 40 för ett år sedan. Det har inte varit spikrakt. Jag och min sambo Mattias har fått pussla och slita tillsammans med familjen, men det har absolut varit värt det.
Många är imponerade. En av dem är Stellan Carlsson. Men han är inte förvånad av att det är just Josefin Johansson som har tagit sig tillbaka till allsvensk fotboll två gånger om.
– Just när det gäller att driva sin egen utveckling och få kroppen att vara så maxad som den behöver vara är hon unik. Jag tänker på Charlotte Kalla och kanske någon annan konditionsidrottare. Josefin har också det där lilla extra, säger Carlsson och fortsätter:
– Att kunna bli mamma två gånger och ta sig tillbaka är imponerande. Att göra det en gång är nog tufft, men att göra det igen är ännu mer imponerande.