Lovisa och Saga levde i öppna förhållanden

Lovisa och Saga levde i öppna förhållanden

Västerbottens län
Lästid cirka 12 min

Lovisa var intresserad av att utforska sex med andra än sin partner för att få nya erfarenheter. Sagas pojkvän kände sig begränsad så de tillät varandra att dejta och ha sex med andra. Här berättar kvinnorna om svartsjuka och att inte känna sig tillräcklig, men också om tillit till sin partner och hur mycket fint en öppen relation kan föra med sig.

Umeåbon Lovisa och hennes pojkvän hade varit ett par i flera år när de kände att något behövde hända i deras relation.

– Vi blev ihop när vi var ganska unga och ingen av oss hade så mycket sexuell erfarenhet sedan tidigare. Så bakgrunden till att vi öppnade upp vårt förhållande var nog att vi båda kände att vi saknade vissa erfarenheter och var väldigt nyfikna på att utforska sex med andra, säger Lovisa till VK.

Hon och hennes pojkvän hade bott tillsammans i flera år, men på grund av studier och arbete på olika orter hade de vid denna tidpunkt ett distansförhållande. Det var därför under ett telefonsamtal med pojkvännen som Lovisa tog upp att de kanske skulle öppna upp sin relation och tillåta varandra att vara med andra.

– Jag var nervös innan, men jag känner ju honom och var inte orolig över att han skulle bli arg, jag funderade mer över hur det skulle landa.

Öppet förhällande

Med ett öppet förhållande menas ett kärleksförhållande där parterna är fria att ha sexuella förbindelser och vara intima med andra utanför relationen, utan att betrakta det som otrohet.

Polyamori kallas det om parterna även accepterar kärleksförhållanden till en eller flera andra personer.

Källa: Wikipedia

Hennes förslag landade bra och Lovisa och hennes pojkvän bestämde att de skulle tillåta varandra att vara med andra – i ett sexuellt syfte och med vissa regler.

– Att öppna upp vårt förhållande handlade endast om att ha sex med andra, inte att inleda romanser. Det var fortfarande han och jag och vi hade våra framtidsplaner.

– Vi bestämde att vi inte ville veta om den andra gjorde något med någon annan och att vi inte skulle vara med någon som vi båda kände, vilket ju var möjligt då vi bodde så långt ifrån varandra.

Både Lovisa och hennes pojkvän skaffade dejtingappen Tinder och Lovisa berättar om känslorna kring att första gången på många år ha sex med någon annan än sin pojkvän.

– Det gav verkligen en sådan kittlande känsla. Som att jag gjorde något förbjudet, även fast jag inte gjorde det eftersom vi hade kommit överens om att det var okej, men det kändes som att jag bröt en norm.

Lovisa säger att det för hennes del inte dröjde lång tid innan hon tyckte att det kändes okej att vara med någon annan och att det gav henne positiva upplevelser.

Man behöver fråga sig varför man gör det, vad är syftet och därefter kommunicera mycket

Lovisa

Umeå

Samtidigt tycker hon inte att hon och hennes pojkväns relation förändrades i och med att de öppnade upp förhållandet – mycket på grund av distansen och att de inte berättade för varandra om de var med någon annan.

Efter att de haft öppet förhållande under en period tog Lovisa och hennes pojkväns förhållande slut.

– Men att vi öppnade upp relationen var absolut inte orsaken till att det tog slut. Så här i efterhand kan jag se att öppnandet av relationen snarare var en del av en separationsprocess, vi visste att vi höll på att göra slut men vi ville inte helt klippa banden till varandra, säger hon.

Skulle du, med en ny partner, kunna tänka dig att ha ett öppet förhållande igen?

– Nej, faktiskt inte. Jag känner att jag trivs väldigt bra i tvåsamheten. Jag utforskar gärna sex, men med en partner om jag är i en parrelation. Nu känner jag inte behovet att vara med andra längre.

Skulle du rekommendera andra par att ha öppet förhållande?

– Jag tror i så fall att det viktiga för de paren är att fråga sig vad anledningen till att de vill ha det är. Man behöver fråga sig varför man gör det, vad är syftet och därefter kommunicera mycket kring det. Kring vilka ramar de ska ha och göra en liten handlingsplan med olika scenarier och vad man gör om de scenarierna uppstår.

undefined
”Vi var mest hemma hos andra då vi träffade någon annan, det var smidigast så slapp vi köra ut varandra från hemmet. En gång tog jag hem en person till vårt hem, men det var då min pojkvän var borta hos en annan”, säger Saga.

Umeåbon Sagas upplevelse av att ha ett öppet förhållande var en helt annan än Lovisas upplevelse. Hon bodde ihop med sin pojkvän, hon var tveksam till att öppna relationen och kände till en början många negativa känslor kring tanken på det.

Till att börja med var steget att öppna upp relationen och tillåta varandra att vara med andra en lång process.

– Det var helt och hållet en grej som min pojkvän drev på från början, för mig var det aldrig självklart. Det var en lång process med väldigt öppna diskussioner om vad vi tyckte och kände, vad vi tyckte funkade och vad som inte funkade och många svåra frågor att ta ställning till om hur vi ville ha det tillsammans.

– För det är ju en väldigt svartvit grej, antingen så är man med andra eller så är man inte det.

Saga hade många farhågor kring vilka känslor som skulle kunna dyka upp om de öppnade relationen. Att hon skulle känna sig bortvald och jämförd med och stor osäkerhet kring hur hon och pojkvännens förhållande skulle påverkas.

Hennes pojkväns argument till att han ville öppna förhållandet var att han kändes sig begränsad och ville utforska att vara med andra. Enligt Saga ville han träffa andra tjejer, vissa som kanske endast skulle komma att bli tjejkompisar, medan andra skulle bli sexuella kontakter. Saga beskriver det som ett intresse och en nyfikenhet som han var tvungen att få utlopp för.

Initialt kunde han bli väldigt svartsjuk på mig.

Saga

Umeå

I likhet med Lovisas erfarenhet hade Saga och hennes pojkvän varit tillsammans i många år och på slutet hade det varit sämre i förhållandet. De bestämde till slut att de skulle öppna upp förhållandet.

– Det kokade till slut ner till att om vi inte testar det här nu så tar det slut direkt. Det var ett sista försök där vi tänkte att vi testar om det här är ett sätt som vi skulle kunna ha det på, för som vi hade haft det innan fungerade inte.

Innan de började vara med andra hade de långa diskussioner där de satte upp vissa regler om vad de tyckte var okej och inte okej att göra med andra.

– Vi var till exempel överens om att vi inte skulle gå in i det här med hundra procent på en gång, utan vi skulle ta det stegvis. Det började med att vi bara gick på dejter med andra – men inte gjorde något mer. Sedan gick det över till att vi hade sex med andra.

– Vi var väldigt måna om att sköta det snyggt och vara öppna och respektfulla mot varandra.

undefined

Jag var hela tiden tvungen att vara så himla medveten om mina känslor innan det gick för långt eller blev för jobbigt. Jag var tvungen att sätta stopp innan, så det var jobbigt och påfrestande med öppet förhållande

Saga

Umeå

Saga säger att otroligt mycket handlade om kommunikation mellan henne och hennes pojkvän när de öppnat förhållandet. De berättade för varandra när de skulle gå på dejt med andra och ifall den av dem som hade varit hemma medan den andra varit med någon annan ville ha fler detaljer så berättade de det.

Trots den öppna kommunikationen uppstod svartsjuka.

– Initialt kunde han bli väldigt svartsjuk på mig, som första gången jag skulle på dejt eller ha sex med någon annan. Jag kände mig väldigt svartsjuk i början och det bottnade sig framför allt i väldigt mycket osäkerhet. Men svartsjukan lade sig för oss båda och för mig var det när hans ord verkligen sjönk in om att hans anledningar till att ha öppet förhållande inte handlade om mig. Jag kände mig inte lika bortvald när jag litade på att det inte handlade om mig eller vår relation utan om hans behov.

Efter att svartsjukan hade lagt sig såg Saga många fina fördelar med att ha ett öppet förhållande. Hon dejtade och hade sex med två andra killar och såg en spänning i att få träffa nya människor på ett sätt som var något annat än vänskap.

– Jag märkte också att relationen med min pojkvän blev otroligt kommunikativ, mer kommunikativ än tidigare. Tack vare den här kommunikationen växte också en otrolig tillit fram eftersom vi var så otroligt transparenta. Jag kände mig väldigt säker på att ingen av oss ville den andra eller vårt förhållande illa. Det kändes väldigt fint och det fanns en trygghet i det som jag inte tror att vi hade haft annars.

undefined
Bland de största nackdelarna med ett öppet förhållande nämner Tanja Suhinina stress och logistik och att jobbiga känslor av både svartsjuka och avundsjuka.

Det negativa de upplevde efter att ha öppnat upp förhållandet var att de upptäckte att de drog åt olika håll.

– Det var skitjobbigt att i perioder se att det här levnadssättet passade jättebra för honom, men inte för mig. Jag kände hela tiden att jag behövde hålla koll på mig och ha mina tankar och känslor under lupp. Vad känner jag nu, vad händer nu, varför blir jag arg, varför blir jag ledsen. Det var ansträngande att vara i den typen av process hela tiden.

Efter att de hade haft öppet förhållande i ett halvår tog förhållandet slut mellan Saga och hennes pojkvän.

– Vi ville så olika. Medan jag kände att jag kanske inte ville ha öppet förhållande längre så kände han att han ville ta nästa steg och öppna upp för att ha romantiska relationer med flera samtidigt. Så det slutade med att ingen av oss var lycklig i relationen och vi gjorde slut.

Trots att hennes förhållande tog slut är hon inte helt stängd för att ha ett öppet förhållande med någon annan partner i framtiden och hon kan rekommendera andra att ha det, om de känner att de vill.

– Det känns som att många kanske har en bild av att det är dåligt med öppet förhållande, att det bara handlar om massa svartsjuka och att folk som har det är knasiga. Det tycker jag inte stämmer, jag är övertygad om att det funkar jättebra för vissa samtidigt som det inte alls funkar för andra, säger Saga.

undefined

En jättevanlig grej är att man försöker sätta upp regler för att skydda sig själv och sin partner.

Tanja Suhinina

Sexolog

Tanja Suhinina är en av Sveriges främsta experter på flersamma relationer och författare till boken Du med flera, en bok om flersamhet. Hon har följt flersamhetsdebatten och flersamhet som koncept i 20 år och säger att hon har stor kunskap om vilka vanliga nybörjarfel som görs när ett par ska öppna upp sin relation och tillåta varandra att vara med andra.

I sitt jobb arbetar hon mycket med par som är flersamma på ett eller annat sätt och många av dem har eller ska öppna upp sina förhållanden när de kommer till henne.

– Ibland är det till exempel att de är i startfasen av att öppna upp förhållandet och vill ha råd för att det ska gå så bra som möjligt. Det kan också vara att något har gått snett, att man kanske kommunicerat dåligt med varandra eller att man gått bakom ryggen på den andra för att man satt upp regler som inte gått att följa, säger hon.

Då coachar Tanja Suhinina paren så de undviker nybörjarfelen och kan fortsätta. Hon menar att det för många är omtumlande att öppna upp en monogam relation och att det därför är viktigt att öppnandet börjar på ett bra och genomtänkt sätt.

Några saker som hon brukar tipsa par om som vill öppna sin relation är att tänka på att ramarna som paret sätter ska ge parterna det de vill ha och vara meningsfullt.

– En jättevanlig grej är att man försöker sätta upp regler för att skydda sig själv och sin partner från det farliga i det öppna förhållandet och kanske sätter upp en regel om att man inte får ha känslor för någon annan man träffar. Då kan man fundera över om man tycker att det är meningsfullt med sex utan känslor? Kommer det att ge en det man vill ha?, säger Tanja Suhinina och fortsätter:

– Man måste så klart också prata igenom vad känslor är. De allra flesta vill väl ändå tycka om personen man ska ha sex med. Är det okej? Om det inte är okej, kommer det verkligen vara så kul med ett öppet förhållande eller innebär det bara att man omedelbart kommer att bryta mot en regel och så blir öppet förhållande bara jobbigt?

undefined
”En jättevanlig grej är att man försöker sätta upp regler för att skydda sig själv och sin partner från det farliga i det öppna förhållandet”, säger Tanja Suhinina-

De största farhågorna som par brukar ha inför att öppna upp sin relation säger Tanja Suhinina ofta är oro och att det som de har tillsammans kommer att skadas.

– Till exempel att man tror att det ska fungera, men så ligger ens partner med någon annan och då inser man där och då att något mellan dem gått sönder. En oro brukar också kunna vara att deras relation ska komma att bli mindre intim då de får den biten hos andra. Vissa är också oroliga över att deras partner ska hitta någon som är bättre eller att ens partner hittar någon medan man själv inte gör det.

Samtidigt finns det många anledningar till att par vill öppna upp sin relation och de vanligaste orsakerna brukar vara av sexuell karaktär, enligt Tanja Suhinina.

– Det kan vara att man har väldigt olika lust, kinks eller sexuella intressen och man vill att båda ska få vad de vill i livet. En del kan helt sakna sexlust och tycka att det är dumt att begränsa sin partner. Många tycker att det är skönt att slippa ha hela ansvaret för den andras sexliv och även skönt att själv kunna ta ansvar över sin sexlust. Om man känner att det är för lite eller för tråkigt sex med sin partner just då så kan man lösa det själv på ett annat sätt än i en monogam relation, säger hon och fortsätter:

– En känsla av frihet kan en del tycka är spännande. Det behöver inte betyda att man omedelbart börjar dejta andra, men om en chans dyker upp kan man ta den. Man behöver inte känna ”Å herregud, jag kommer aldrig mer att kyssa en ny person i hela mitt liv om jag ska vara ihop med min partner”.

Det kan nog i större utsträckning vara män som säger att de vill ha öppet förhållande, rent teoretiskt

Tanja Suhinina

Sexolog

Att få det bästa av två världar menar Tanja Suhinina är den största fördelen med öppet förhållande.

– Man får äta kakan och ha den kvar. Man får både en stabil vardagsrelation med stabilitet, trygghet och intimitet och samtidigt får man ha de här äventyren med andra.

Bland de största nackdelarna med ett öppet förhållande nämner Tanja Suhinina stress och logistik och att jobbiga känslor av både svartsjuka och avundsjuka kan uppstå.

För både Lovisa och Saga, två Umeåkvinnor som berättat för VK om sina öppna förhållanden, var öppnandet av förhållandena med sina pojkvänner ett sista försök att få relationen att fungera.

Enligt psykolog och sexolog Tanja Suhinina är det ett rätt vanligt förfarande.

– Jag upplever att det ibland kan vara en av de sista grejerna man testar, precis som parterapi också kan vara en sista grej man testar. Många tror att öppna relationer inte fungerar just för att många gör det som en sista grej för att få det att funka, men där är det ju inte att man öppnat relationen som är problemet utan att relationen inte funkade från början.

– För andra som haft det dåligt i sin relation kan det faktiskt bli en lösning på situationen. Man kanske har saknat något i relationen som man får i och med den öppna relationen och då blir det mer lockande att stanna kvar i förhållandet.

Tanja Suhinina säger att det inte finns speciellt mycket statistik på hur vanligt det är att par har öppna förhållanden. Men hon upplever att det har blivit allt vanligare – och att människor är mer öppna med det nu är tidigare.

Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av sexleksaksföretaget Lelo är det fler män än kvinnor som kan tänka sig att leva i en öppen relation. Enligt undersökningen, där 1000 personer mellan 18 och 79 år svarat, kan en av tio män tänka sig att leva i ett öppet förhållande och sju procent kan tänka sig att leva med flera partners.

Enligt undersökningen är det framför allt män mellan 50 och 64 år som kan tänka sig öppna upp sina förhållanden. 15 procent har svarat att de skulle kunna göra tankar till verklighet. Bland kvinnorna i samma ålder är det endast tre procent som är lockade av tanken på öppet förhållande.

Tanja Suhinina säger av sin erfarenhet att hon håller med statistiken.

– Det kan nog i större utsträckning vara män som säger att de vill ha öppet förhållande, rent teoretiskt. Men när man börjar prata om verkligheten och att ens partners då också kan ha flera partners och att det kanske kommer vara lättare för henne att träffa liggen än för mannen, då brukar det inte vara lika kul längre, säger Tanja Suhinina.

Fotnot: Lovisa och Saga är fingerade namn, de heter egentligen något annat.