De flesta stormarknader i SkellefteĂ„ har ett ganska begrĂ€nsat utbud av ost. FĂ„ erbjuder getost med verkligt sting som jag Ă€r sĂ€rskilt förtjust i. Det var dĂ€rför jag i ett annars trĂ„kigt shoppingĂ€rende blev sĂ„ exalterad nĂ€r jag fann ostdisken pĂ„ ICA Kvantum och Ă€ven envisades med att prata med butikens ostmĂ€stare, Patrik Boström. Mannen Ă€r besatt av ost â frĂ„gan Ă€r varför?
â De stora variationerna. Smaken pĂ„ en ost kan variera beroende pĂ„ sĂ€song, exempelvis kan samma ost gjord pĂ„ sommarmjölk smaka helt annorlunda Ă€n den gjord med vintermjölk. OcksĂ„ höjden dĂ€r ostens tillverkas kan pĂ„verka. Och hur fantastiska middagar kan du inte göra med en god ost?
Hur har mottagandet varit frÄn bÄde lokalsamhÀllet och de nyanlÀnda?
â Vi har sett ett ökat intresse den senaste tiden, vilket Ă€r riktigt roligt och inspirerar oss att skaffa nya sorters ostar. Nykomlingarna introducerar oss för andra internationella ostar, och Ă€ven andra sĂ€tt att Ă€ta ost pĂ„.
Vilken unik svensk och lokal ostsort erbjuder ni?
â Vi har Svedjan Ost, en ostmakare fyra mil nordvĂ€st om stan. Det Ă€r ett hĂ€rligt stĂ€lle och pĂ„ sommaren har de Ă€ven ett cafĂ©. För mig Ă€r Svedjan nummer ett.
Vilka Àr dina internationella favoritostar?
â Att vĂ€lja sin favoritost Ă€r som att vĂ€lja sitt favoritbarn. Det Ă€r omöjligt. Det finns sĂ„ mĂ„nga! HĂ„rdost, mjukost, get, Ă€delost. Jag Ă€lskar dem alla. Jag gillar hollĂ€ndsk ost pĂ„ grund av den skarpa smaken. Jag gillar ocksĂ„ schweizisk ost. Att vĂ€lja en favorit Ă€r svĂ„rt eftersom det verkligen beror pĂ„ tillfĂ€llet, sĂ€songen och Ă€ven företaget du Ă€r i.
Vad sÀgs om nÄgra ovanliga internationella ostar?
â Ă h, vi har sĂ€kert nĂ„gra sĂ„dana. Vi har Fourme d'Ambert, en halvhĂ„rd fransk Ă€delost, förpackad i en distinkt, smal cylindrisk form, som Ă€r gjord av rĂ„ komjölk. Osten Ă€r gjord av kor som betar över 1 634 meter i Alperna. De bĂ€r sedan ner mjölken 200 meter in i en grotta och lĂ€gger mjölken i cylindrar för att göra Fourme dâAmbert.
â Vi har ocksĂ„ en schweizisk ost som bara Ă€r gjord av mjölk som produceras i maj mĂ„nad. Korna slĂ€pps ut pĂ„ Alperna nĂ€r örterna Ă€r fĂ€rska och grĂ€set Ă€r fĂ€rskt.
â Sedan Ă€r det en fullmĂ„neost frĂ„n Danmark. Den Ă€r gjord av mjölk som bara mjölkas pĂ„ fullmĂ„nenĂ€tter. SĂ„ det Ă€r 12 omgĂ„ngar per Ă„r. Precis som du Ă€r jag ett stort fan av getost, som mĂ„nga verkar vara rĂ€dda för. Men jag hittar sĂ€tt att Ă€ndra deras uppfattning.
BerÀtta för mig hur du gör?
â En perfekt dag för detta Ă€r fredagsââeftermiddagar. Jag Ă€lskar fredagskĂ€nslan och vi har massor av kunder dĂ„. Jag tar ofta emot folk pĂ„ delikatessbutiken och lĂ„ter dem prova olika ostar, inklusive getter. Folk hör andra sĂ€ga hur lĂ€cker osten Ă€r, och de kommer ocksĂ„ över och provar. Och det Ă€r ofta getost jag bjuder pĂ„. Innan de smakar pĂ„ nĂ„got brukar de sĂ€ga att de inte gillar getost. Men jag har snart sĂ„lt dem tre bitar. De sĂ€ger: "Men vi gillar inte getost!" Och jag sĂ€ger: "Det gör du nu!"
Det handlar inte bara om snygga ostar, eller hur? Du har en bra anekdot om den dÀr gamla svenska favoriten, hushÄllsost.
â Om jag gĂ„r pĂ„ en tillstĂ€llning och vet att det serveras champagne sĂ„ vĂ€ljer jag en hushĂ„llsost. Vid en ostprovning visste jag att vi skulle dricka champagne, sĂ„ jag tog med mig hushĂ„llsost, kallade den "Fromage du Menage". Alla sa "den Ă€r sĂ„ god!" Jag var dĂ„ tvungen att sĂ€ga, "FörlĂ„t killar, men det Ă€r hushĂ„llsost." Smaken passade sĂ„ bra med champagne ingen kunde tro det!
FÄr du nyinflyttade SkellefteÄbor som frÄgar efter ostar frÄn sina hemlÀnder som du inte har i lager?
â Ja, massor! Vi har bra leverantörer som inom tvĂ„ veckor kan fĂ„ hit den specifika osten.
Har du mÀrkt av ett större intresse för ost i takt med allt fler nya invÄnare?
â Ja. Kanske inte pĂ„ en lika brant kurva som lokalbefolkningens intresse, men intresset ökar.
Hur ser du pÄ tillströmningen av nyanlÀnda till SkellefteÄ?
â Nykomlingarna har vidgat vĂ„ra vyer. Det Ă€r sĂ„ roligt att testa nya idĂ©er med nya mĂ€nniskor!
Kar ni personal frÄn utlandet i er delikatessdisk?
â Vi har tvĂ„, en frĂ„n Makedonien och en frĂ„n Thailand. Jag tror att jag kan tala för oss alla nĂ€r jag sĂ€ger att vi verkligen Ă€lskar att arbeta tillsammans. Det gör arbetet mer intressant att ha olika mĂ€nniskor.
Skulle du sÀga att du Àr en ostnörd?
â NĂ€r jag trĂ€ffade min flickvĂ€n, för sex Ă„r sedan, undrade hon varför jag gick till jobbet sĂ„ tidig, en timme före jag började. Jag sa: "Jag vill hinna förbereda mig." Jag Ă€lskar mitt arbete. Jag har redan sagt till Ă€garna, att ni mĂ„ste bĂ€ra mig hĂ€rifrĂ„n. Det Ă€r hĂ€r jag ska gĂ„ i pension.