Här är Skellefteås okrönta ostkung!

Skellefteå
Lästid cirka 4 min

Efter tio år i Norrland saknar Paul Connolly fortfarande Londons ostdiskar, som svämmade över av delikatesser från världens alla hörn. I Skellefteå är urvalet begränsat. Så föreställ er Pauls förtjusning när han snubblade över en dignande ostdisk på en matbutik på Prästbordet. Den ledde till denna intervju – med ostkungen Patrik Boström.

De flesta stormarknader i Skellefteå har ett ganska begränsat utbud av ost. Få erbjuder getost med verkligt sting som jag är särskilt förtjust i. Det var därför jag i ett annars tråkigt shoppingärende blev så exalterad när jag fann ostdisken på ICA Kvantum och även envisades med att prata med butikens ostmästare, Patrik Boström. Mannen är besatt av ost – frågan är varför?

– De stora variationerna. Smaken på en ost kan variera beroende på säsong, exempelvis kan samma ost gjord på sommarmjölk smaka helt annorlunda än den gjord med vintermjölk. Också höjden där ostens tillverkas kan påverka. Och hur fantastiska middagar kan du inte göra med en god ost?

Hur har mottagandet varit från både lokalsamhället och de nyanlända?

– Vi har sett ett ökat intresse den senaste tiden, vilket är riktigt roligt och inspirerar oss att skaffa nya sorters ostar. Nykomlingarna introducerar oss för andra internationella ostar, och även andra sätt att äta ost på.

undefined
Patrik Boström. "Innan de smakat brukar de säga att de inte gillar getost. Men innan de vet ordet av har jag sålt dem tre bitar. De säger: 'Men vi gillar inte getost!' Och jag säger: 'Det gör du nu!'"

Vilken unik svensk och lokal ostsort erbjuder ni?

– Vi har Svedjan Ost, en ostmakare fyra mil nordväst om stan. Det är ett härligt ställe och på sommaren har de även ett café. För mig är Svedjan nummer ett.

Vilka är dina internationella favoritostar?

– Att välja sin favoritost är som att välja sitt favoritbarn. Det är omöjligt. Det finns så många! Hårdost, mjukost, get, ädelost. Jag älskar dem alla. Jag gillar holländsk ost på grund av den skarpa smaken. Jag gillar också schweizisk ost. Att välja en favorit är svårt eftersom det verkligen beror på tillfället, säsongen och även företaget du är i.

Vad sägs om några ovanliga internationella ostar?

– Åh, vi har säkert några sådana. Vi har Fourme d'Ambert, en halvhård fransk ädelost, förpackad i en distinkt, smal cylindrisk form, som är gjord av rå komjölk. Osten är gjord av kor som betar över 1 634 meter i Alperna. De bär sedan ner mjölken 200 meter in i en grotta och lägger mjölken i cylindrar för att göra Fourme d’Ambert.

undefined
Här finns ostar från hela världen.

– Vi har också en schweizisk ost som bara är gjord av mjölk som produceras i maj månad. Korna släpps ut på Alperna när örterna är färska och gräset är färskt.

– Sedan är det en fullmåneost från Danmark. Den är gjord av mjölk som bara mjölkas på fullmånenätter. Så det är 12 omgångar per år. Precis som du är jag ett stort fan av getost, som många verkar vara rädda för. Men jag hittar sätt att ändra deras uppfattning.

Berätta för mig hur du gör?

– En perfekt dag för detta är fredags​​eftermiddagar. Jag älskar fredagskänslan och vi har massor av kunder då. Jag tar ofta emot folk på delikatessbutiken och låter dem prova olika ostar, inklusive getter. Folk hör andra säga hur läcker osten är, och de kommer också över och provar. Och det är ofta getost jag bjuder på. Innan de smakar på något brukar de säga att de inte gillar getost. Men jag har snart sålt dem tre bitar. De säger: "Men vi gillar inte getost!" Och jag säger: "Det gör du nu!"

Det handlar inte bara om snygga ostar, eller hur? Du har en bra anekdot om den där gamla svenska favoriten, hushållsost.

– Om jag går på en tillställning och vet att det serveras champagne så väljer jag en hushållsost. Vid en ostprovning visste jag att vi skulle dricka champagne, så jag tog med mig hushållsost, kallade den "Fromage du Menage". Alla sa "den är så god!" Jag var då tvungen att säga, "Förlåt killar, men det är hushållsost." Smaken passade så bra med champagne ingen kunde tro det!

undefined
Patrik Boström. "Jag älskar mitt jobb. Jag har redan sagt till ägarna att de får bära ut mig härifrån. Det är här jag ska gå i pension."

Får du nyinflyttade Skellefteåbor som frågar efter ostar från sina hemländer som du inte har i lager?

– Ja, massor! Vi har bra leverantörer som inom två veckor kan få hit den specifika osten.

Har du märkt av ett större intresse för ost i takt med allt fler nya invånare?

– Ja. Kanske inte på en lika brant kurva som lokalbefolkningens intresse, men intresset ökar.

Hur ser du på tillströmningen av nyanlända till Skellefteå?

– Nykomlingarna har vidgat våra vyer. Det är så roligt att testa nya idéer med nya människor!

Kar ni personal från utlandet i er delikatessdisk?

– Vi har två, en från Makedonien och en från Thailand. Jag tror att jag kan tala för oss alla när jag säger att vi verkligen älskar att arbeta tillsammans. Det gör arbetet mer intressant att ha olika människor.

Skulle du säga att du är en ostnörd?

– När jag träffade min flickvän, för sex år sedan, undrade hon varför jag gick till jobbet så tidig, en timme före jag började. Jag sa: "Jag vill hinna förbereda mig." Jag älskar mitt arbete. Jag har redan sagt till ägarna, att ni måste bära mig härifrån. Det är här jag ska gå i pension.

undefined
Patrik Boström bakom ostdisken.