HÀr Àr SkellefteÄs okrönta ostkung!

SkellefteÄ
LĂ€stid cirka 4 min

Efter tio Ă„r i Norrland saknar Paul Connolly fortfarande Londons ostdiskar, som svĂ€mmade över av delikatesser frĂ„n vĂ€rldens alla hörn. I SkellefteĂ„ Ă€r urvalet begrĂ€nsat. SĂ„ förestĂ€ll er Pauls förtjusning nĂ€r han snubblade över en dignande ostdisk pĂ„ en matbutik pĂ„ PrĂ€stbordet. Den ledde till denna intervju – med ostkungen Patrik Boström.

De flesta stormarknader i SkellefteĂ„ har ett ganska begrĂ€nsat utbud av ost. FĂ„ erbjuder getost med verkligt sting som jag Ă€r sĂ€rskilt förtjust i. Det var dĂ€rför jag i ett annars trĂ„kigt shoppingĂ€rende blev sĂ„ exalterad nĂ€r jag fann ostdisken pĂ„ ICA Kvantum och Ă€ven envisades med att prata med butikens ostmĂ€stare, Patrik Boström. Mannen Ă€r besatt av ost – frĂ„gan Ă€r varför?

– De stora variationerna. Smaken pĂ„ en ost kan variera beroende pĂ„ sĂ€song, exempelvis kan samma ost gjord pĂ„ sommarmjölk smaka helt annorlunda Ă€n den gjord med vintermjölk. OcksĂ„ höjden dĂ€r ostens tillverkas kan pĂ„verka. Och hur fantastiska middagar kan du inte göra med en god ost?

Hur har mottagandet varit frÄn bÄde lokalsamhÀllet och de nyanlÀnda?

– Vi har sett ett ökat intresse den senaste tiden, vilket Ă€r riktigt roligt och inspirerar oss att skaffa nya sorters ostar. Nykomlingarna introducerar oss för andra internationella ostar, och Ă€ven andra sĂ€tt att Ă€ta ost pĂ„.

undefined
Patrik Boström. "Innan de smakat brukar de sÀga att de inte gillar getost. Men innan de vet ordet av har jag sÄlt dem tre bitar. De sÀger: 'Men vi gillar inte getost!' Och jag sÀger: 'Det gör du nu!'"

Vilken unik svensk och lokal ostsort erbjuder ni?

– Vi har Svedjan Ost, en ostmakare fyra mil nordvĂ€st om stan. Det Ă€r ett hĂ€rligt stĂ€lle och pĂ„ sommaren har de Ă€ven ett cafĂ©. För mig Ă€r Svedjan nummer ett.

Vilka Àr dina internationella favoritostar?

– Att vĂ€lja sin favoritost Ă€r som att vĂ€lja sitt favoritbarn. Det Ă€r omöjligt. Det finns sĂ„ mĂ„nga! HĂ„rdost, mjukost, get, Ă€delost. Jag Ă€lskar dem alla. Jag gillar hollĂ€ndsk ost pĂ„ grund av den skarpa smaken. Jag gillar ocksĂ„ schweizisk ost. Att vĂ€lja en favorit Ă€r svĂ„rt eftersom det verkligen beror pĂ„ tillfĂ€llet, sĂ€songen och Ă€ven företaget du Ă€r i.

Vad sÀgs om nÄgra ovanliga internationella ostar?

– Åh, vi har sĂ€kert nĂ„gra sĂ„dana. Vi har Fourme d'Ambert, en halvhĂ„rd fransk Ă€delost, förpackad i en distinkt, smal cylindrisk form, som Ă€r gjord av rĂ„ komjölk. Osten Ă€r gjord av kor som betar över 1 634 meter i Alperna. De bĂ€r sedan ner mjölken 200 meter in i en grotta och lĂ€gger mjölken i cylindrar för att göra Fourme d’Ambert.

undefined
HÀr finns ostar frÄn hela vÀrlden.

– Vi har ocksĂ„ en schweizisk ost som bara Ă€r gjord av mjölk som produceras i maj mĂ„nad. Korna slĂ€pps ut pĂ„ Alperna nĂ€r örterna Ă€r fĂ€rska och grĂ€set Ă€r fĂ€rskt.

– Sedan Ă€r det en fullmĂ„neost frĂ„n Danmark. Den Ă€r gjord av mjölk som bara mjölkas pĂ„ fullmĂ„nenĂ€tter. SĂ„ det Ă€r 12 omgĂ„ngar per Ă„r. Precis som du Ă€r jag ett stort fan av getost, som mĂ„nga verkar vara rĂ€dda för. Men jag hittar sĂ€tt att Ă€ndra deras uppfattning.

BerÀtta för mig hur du gör?

– En perfekt dag för detta Ă€r fredags​​eftermiddagar. Jag Ă€lskar fredagskĂ€nslan och vi har massor av kunder dĂ„. Jag tar ofta emot folk pĂ„ delikatessbutiken och lĂ„ter dem prova olika ostar, inklusive getter. Folk hör andra sĂ€ga hur lĂ€cker osten Ă€r, och de kommer ocksĂ„ över och provar. Och det Ă€r ofta getost jag bjuder pĂ„. Innan de smakar pĂ„ nĂ„got brukar de sĂ€ga att de inte gillar getost. Men jag har snart sĂ„lt dem tre bitar. De sĂ€ger: "Men vi gillar inte getost!" Och jag sĂ€ger: "Det gör du nu!"

Det handlar inte bara om snygga ostar, eller hur? Du har en bra anekdot om den dÀr gamla svenska favoriten, hushÄllsost.

– Om jag gĂ„r pĂ„ en tillstĂ€llning och vet att det serveras champagne sĂ„ vĂ€ljer jag en hushĂ„llsost. Vid en ostprovning visste jag att vi skulle dricka champagne, sĂ„ jag tog med mig hushĂ„llsost, kallade den "Fromage du Menage". Alla sa "den Ă€r sĂ„ god!" Jag var dĂ„ tvungen att sĂ€ga, "FörlĂ„t killar, men det Ă€r hushĂ„llsost." Smaken passade sĂ„ bra med champagne ingen kunde tro det!

undefined
Patrik Boström. "Jag Àlskar mitt jobb. Jag har redan sagt till Àgarna att de fÄr bÀra ut mig hÀrifrÄn. Det Àr hÀr jag ska gÄ i pension."

FÄr du nyinflyttade SkellefteÄbor som frÄgar efter ostar frÄn sina hemlÀnder som du inte har i lager?

– Ja, massor! Vi har bra leverantörer som inom tvĂ„ veckor kan fĂ„ hit den specifika osten.

Har du mÀrkt av ett större intresse för ost i takt med allt fler nya invÄnare?

– Ja. Kanske inte pĂ„ en lika brant kurva som lokalbefolkningens intresse, men intresset ökar.

Hur ser du pÄ tillströmningen av nyanlÀnda till SkellefteÄ?

– Nykomlingarna har vidgat vĂ„ra vyer. Det Ă€r sĂ„ roligt att testa nya idĂ©er med nya mĂ€nniskor!

Kar ni personal frÄn utlandet i er delikatessdisk?

– Vi har tvĂ„, en frĂ„n Makedonien och en frĂ„n Thailand. Jag tror att jag kan tala för oss alla nĂ€r jag sĂ€ger att vi verkligen Ă€lskar att arbeta tillsammans. Det gör arbetet mer intressant att ha olika mĂ€nniskor.

Skulle du sÀga att du Àr en ostnörd?

– NĂ€r jag trĂ€ffade min flickvĂ€n, för sex Ă„r sedan, undrade hon varför jag gick till jobbet sĂ„ tidig, en timme före jag började. Jag sa: "Jag vill hinna förbereda mig." Jag Ă€lskar mitt arbete. Jag har redan sagt till Ă€garna, att ni mĂ„ste bĂ€ra mig hĂ€rifrĂ„n. Det Ă€r hĂ€r jag ska gĂ„ i pension.

undefined
Patrik Boström bakom ostdisken.