"Jag har definitivt haft mycket värre saker i min mun"

Skellefteå
Lästid cirka 3 min

Nyinflyttade brittiskan Kate Haigh tar sig an norra Sveriges ”Värst rankade mat”, inklusive blodpalt och en hamburger-pizza-hybrid. Kommer hon (eller hennes hund) att vara tillräckligt modig och hungrig för att få i sig allt?

När Paul, redaktör för Norran English, hör av sig och frågar om du har sett TasteAtlas senaste lista över de 100 värsta livsmedlen i världen, och nämner att de tre värsta rätterna, blodpannkaka, blodpalt och calskrove, kommer från norra Sverige, och sedan frågar om du är vegetarian, är det nog klokt att svara: ”Vegan, faktiskt!”

Men gjorde jag det? Nej, det gjorde jag naturligtvis inte. Istället påminde jag Paul om mina bedrifter att resa jorden runt och äta andra energitäta livsmedel för en personlig bloggs skull (80kebabs.com). Vid den här tidpunkten insåg jag att det inte fanns någon återvändo. Som sagt, jag är från Storbritannien, så jag är van vid blodpudding och chip butties (smörgåsar) - lite blod och dubbla kolhydrater skulle säkert inte vara så illa.

Vi letade i några stormarknader men lyckades inte hitta några blodpannkakor - har det varit rusning efter dem sedan de vann den här utmärkelsen? I ärlighetens namn kan jag inte föreställa mig att de är så dåliga, särskilt inte om de är smorda med lingonsylt.

Som TasteAtlas säger i sin artikel ska deras rankning inte ses som någon slutgiltig global slutsats om mat. ”Deras syfte är att främja utmärkta lokala livsmedel, ingjuta stolthet i traditionella rätter och väcka nyfikenhet på rätter som du inte har provat.”

Mitt intresse är definitivt väckt för blodpannkakorna, men de får vänta till en annan dag.

Så, vidare till blodpalt. Oj då, första intrycket är inte bra, och jag är chockad över att ingen på marknadsföringen försökt paketera dem mer attraktivt - de ser ut som ett par tjurtestiklar.

undefined
Kate Haigh testar blodpalt. Hennes hund Quattro fick också prova. Han blev inte så upphetsad.

Jag kokade upp dem och täckte dem sedan med smör, vilket verkar vara det rätta sättet att göra det på. Jag skar i den stora bollen och blev glatt överraskad av att se en blandning av fläsk i mitten - det var mycket mer aptitretande än en massiv klump av vad jag tror är potatis och mjöl med blod inblandat.

Jag hade dock förväntat mig att den skulle smaka mer blodigt, mer järnrikt, och det var en besvikelse att den inte gjorde det. Det fanns en trevlig ört eller krydda i blandningen, men det var ganska tungt och segt. Det var inte min favorit, men jag har definitivt haft värre saker i munnen!

Intressant nog åt Quattro (min hund) den första biten blodpalt jag gav honom, slickade rent mina fingrar, men sprang sedan iväg när jag erbjöd honom mer. Det är en ganska svidande hundrecension, särskilt när jag har sett vad han äter när vi är ute på promenad.

Och så calskrove, en sammanslagning av calzone (vikt pizza) och skrovmål (hamburgare med pommes frites, men som enligt Google Translate betyder utblåsning, vilket är vad som skulle hända med mina artärer om jag försökte äta upp allt).

undefined
"Min enda kritik är att jag inte gillar varm sallad, så vi kan sluta låtsas att vi behöver tillföra grönsaker i vår kost via calskrove."

Det här är en mardröm för pizzapurister, för att inte tala om allt som ger hjärtläkare hjärtklappning, men om du gillar pizza och du gillar hamburgare och pommes frites är det verkligen inget fel på det här. Faktum är att det ger mycket för pengarna och borde kunna mätta fyra personer. Det är inte haute cuisine, men det är mer än ätbart.

undefined
Ja, det är ett fårhuvud på tallriken.

Har du sett fotot av det isländska fårhuvudet på fjärde plats i TasteAtlas-artikeln? Det är ännu värre än det på bilden ovan.

Kom igen, en hamburgare i en pizza är en fantastisk smaksensation jämfört med det. Pizzadegen var av högsta kvalitet, tomatsåsen var örtig och smakrik och det fanns massor av ost. Till och med brödbullen inuti smakade ganska normalt - jag hade oroat mig för att den skulle vara blöt eller riktigt torr, men det var den inte. Min enda kritik är att jag inte gillar varm sallad, så vi kan sluta låtsas att vi måste tillföra grönsaker i vår kost via calskrove.

undefined
Kocken Hossein tillagar calskrove på restaurang Tre Kronor, Skellefteå.

Sammantaget är min gissning att turistmyndigheterna i norra Sverige gick samman för att nedvärdera alla lokala specialiteter, dels för att locka hit folk och dels för att distrahera från det norrländska ryktet om jäst fisk och pizza med banan. Jag vet att jag skulle välja dessa ”tre värst rankade” framför många andra svenska och utländska specialiteter.

undefined
Kate Haigh och den enorma calskroven från restaurang Tre Kronor.