Foto: Malin Christoffersson
Tipset sa egentligen allt – det skvallrade om en person hittat sitt verkliga kall. En kvinna ”som ler både på väg till och hem från jobbet när hon tänker på allt fint hon får göra för sina patienter”. Det lät som en person som hamnat på rätt plats.
Hon heter Abril Jarret. När vi ringer för att fråga om en intervju blir svaret: ”Självklart får ni det.”
Hon ler stort när hon möter upp i entrén på Skellefteå lasarett. Lite senare än planerat. ”Det har varit fullt upp nu på morgonen”, förklarar hon. Men det är inget som tycks påverka humöret – hon strålar ändå. Hon hinner prata med oss en stund, och låter oss sedan följa med en sväng på avdelningen.
Jag vill aldrig lämna det här jobbet. Det finns obeskrivligt mycket glädje i att hjälpa andra.
Abril Jarret
undersköterska
Att hon hamnade i Skellefteå beror på den svenske maken. Men det var ingen självklarhet. Paret har nu varit tillsammans i drygt 19 år och hunnit få tre barn. De har bott både i New York och i Abrils hemland Argentina. Först för elva år sedan gick flytten till Skellefteå. Abril arbetade då som översättare och tolk.
Att hon fick upp ögonen för sjukvården har hon pandemin att tacka för. Behovet av undersköterskor var skriande och många nappade på sjukvårdens behov av hjälp. Även Abril, som tog beslutet att börja läsa till undersköterska. I början av året utexaminerades hon och började snart jobba på riktigt – hon insåg snabbt att det var hennes ”grej”.
– Jag älskar det! Från det att jag kliver på varje pass och tills jag går hem. Jag vill aldrig lämna det här jobbet. Aldrig. Det finns obeskrivligt mycket glädje i att hjälpa andra.
Patienterna är mitt allt, de blir mina vänner.
Abril Jarret
undersköterska
Hon har alltid varit involverad i volontärarbete – alltifrån att hjälpa hemlösa i USA till utsatta och behövande djur. Att bli undersköterska gör att passionen att få hjälpa andra blir till en karriär.
– Jag får en chans att vara den som ser till att en medmänniska får den bästa omsorg de kan få, den bästa hjälpen. Det ger så otroligt mycket tillbaka, känslan av att veta det.
Att patienterna uppskattar henne är tydligt. Abril och en kollega fixar med kuddarna inne i ett rum, ser till att patienten ligger riktigt bekvämt.
– Hon är helt fantastiskt, säger den kvinnliga patienten.
– Hon pysslar alltid om mig och ser till att jag har det bra. Oavsett vad man säger är det alltid ”Inga problem!”
Abril Jarret stortrivs med jobbet som undersköterska på Skellefteå sjukhus. ”Patienterna är mitt allt”, säger hon.
Undersköterskans roll i Sverige fascinerar Abril. Den skiljer sig från många andra länder.
– I Sverige är det undersköterskor som spenderar mest tid med patienterna. Vi finns där för alla deras behov, från morgonbestyren tills de ska sova på kvällen, medan sjuksköterskor och läkare har en annan roll. Även om många av dem vill vara mer hos patienterna så finns inte riktigt den tiden.
För mig har det varit en intuitiv känsla som styrt. Om det vore min mamma, min syster, vad hade deras vilja varit?
Abril Jarret
undersköterska
Hon samtalade för ett tag sedan med en förlossningsläkare från Argentina och berättade om barnmorskornas roll här i Sverige. Att här är det inte läkare som förlöser barnen, utan sjuksköterskor.
– Han blev så paff! Han sa, ”Vad säger du, har de tagit bort det roligaste uppdrag vi har!? Att förlösa bebisar – min största glädje i jobbet!”
– Jag tror generellt att det är speciellt för Sverige hur välutbildade många undersköterskor och sjuksköterskor är. Det finns många olika specialistutbildningar oavsett vilket vårdyrke du har.
De är våra mest sköra, i sin sköraste tid i livet. Där har vi en viktig uppgift.
Abril Jarret
undersköterska
Vad är det du får ut av yrket som gör arbetet så givande?
– Jag får ju en chans att visa att någon verkligen bryr sig. Patienterna är mitt allt, de blir mina vänner. Vi finns ju ofta där under patienternas värsta stund i livet, då de återhämtar sig från något hemskt. Eller till och med under deras sista timmar i livet.
Kan det inte vara tufft och ledsamt?
– Jo, men samtidigt så vet jag ju att jag kommer att få vara där. Jag får se till att de får den bästa möjliga vården. Det är ett sådant otroligt stort ansvar, ett fint ansvar, det blir nästan till något andligt.
Att få se till deras behov är ett sådant otroligt stort ansvar. Ett fint ansvar.
Abril Jarret
undersköterska
Hon vill understryka att när det gäller den palliativa vård, den som specialiserar sig på livets slutskede, så är hon ingen expert.
– Här finns det många andra som vet mycket mer än jag. Men självklart möter vi också det, säger hon.
För undersköterskan kan det bli aktuellt både på sjukhusavdelningen och på äldreboendet.
– För mig har det varit en intuitiv känsla som styrt. Om det vore min mamma, min syster, vad hade deras vilja varit? Jag vill mest visa att jag finns där, att de ska vara trygga i just det. Det är ofta det bästa rådet till anhöriga också. Man kanske inte alltid vet vad man ska säga, men det räcker långt att bara vara där.
Abril Jarret jobbade tidigare som översättare men skolade om sig till undersköterska.
Hon slår också ett slag för arbetet med äldre. På kirurgavdelningen möter hon dem inte lika ofta som på ett äldreboende, men då och då.
– De är våra mest sköra, i sin sköraste tid i livet. Som undersköterskor är vi den viktigaste länken mellan dem och möjligheten att leva och göra allt de måste göra. Vi hjälper dem äta, vi hjälper dem tvätta sig... Det är otroligt ödmjukande.
Hon är fantastisk, oavsett vad man säger är det alltid: ”Inga problem!”
Patient
Skellefteå sjukhus
Om sjukvården behöver en reklampelare för vårdyrken – så har de hittat en i Abril. Hon hyser en genuin kärlek för arbetet, sin arbetsplats och sina kollegor.
– Jag vet inte om det är så här överallt inom vården, utifrån uppdraget vi har, att det måste fungera för patienten. Men här på kirurgavdelningen har vi en fantastiskt kollegial stämning, personal som är mån om varandra. Oavsett om du är chef, undersköterska eller läkare är alla väldigt involverade. Det är en ren glädje att uppleva.
Även som undersköterska kan du välja specialistinriktningar. ”Det finns många alternativ för den som vill vidareutbilda sig”, säger Abril Jarret.
”Jag får en chans att vara den som ser till att en medmänniska får den bästa omsorg de kan få. Det ger så otroligt mycket tillbaka, känslan av att veta det”, säger undersköterskan Abril Jarret.
”Sjukvården är en otroligt spännande arbetsplats”, säger Abril Jarret, som hoppas att fler unga ska välja vårdyrken.
Det var under pandemin som Abril Jarret insåg att jobbet som undersköterska kanske vore något för henne. Sedan ett par månader arbetar hon på Skellefteå sjukhus. Där stortrivs hon.
Det är ju ofta skriverier om hur tufft det är i sjukvården. Ändå rekommenderar du dagens unga att söka sig dit?
– Ja, det gör jag! Det är ett otroligt spännande jobb. Det finns många möjligheter att vidareutbilda sig, utvecklas socialt och växa som människa. Och det är inte bara unga som kan välja vården, det kan även äldre som vill ha en förändring i sina arbetsliv.
Visst finns det mycket som behöver förbättras också, säger hon. Det går inte att förneka att sjukvården står inför utmaningar.
– Det är viktigt att personal upplever att de får en lön som motsvarar uppdraget, och som det går att leva på. Arbetsvillkoren är också oerhört viktiga, för att få folk att vilja stanna.
Man kanske inte alltid vet vad man ska säga, det räcker långt att bara vara där.
Abril Jarret
undersköterska
Men det positiva överväger ändå.
– Jag hoppas att fler ska upptäcka glädjen i vårt jobb, hur tillfredsställande det är.
För Abril Jarret är mötet med patienterna den stora behållningen med jobbet.
När vårt besök på kirurgavdelningen går mot sitt slut är det även dags för Abril att avsluta dagen. Hon kramar ömsint om en patient, och berättar att hon ska vara ledig i ett par dagar:
– Då vet du varför jag inte är här. Men jag är snart tillbaka!
FAKTA
Namn: Abril Jarret.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och tre barn: 10, 14, och 16 år. Två söner och en dotter.
Från: Buenos Aires, Argentina.
Bor: Skellefteå.
Yrke: Undersköterska på Skellefteå sjukhus.