En svag röklukt ligger fortfarande kvar i luften när Norran besöker brandplatsen på Bladgatan på torsdagen. Det är blött ute och askan från elden har bildat gegga på marken.
– Det ser mer eller mindre ut som en krigsskådeplats. Det är fasansfullt, säger Håkan Lundgren.
Han är ordförande i den aktuella bostadsrättsföreningen HSB Brf Bladet Skellefteå. Norran möter upp honom framför huset. Kvällen före fick taket och väggar från delar av byggnaden rivas och en stor hög av brandskadat bråte ligger utanför. Polisens avspärrningstejp är kvar och ett klistermärke har satts upp på ytterdörren som förklarar att det är förbjudet att träda in i byggnaden.
– Det blir vidriga konsekvenser av en brand, det är otänkbart.
Alla personer i den drabbade huslängan evakuerades på onsdagen och har inte fått komma tillbaka förrän på torsdagen. En person som återvänt till sitt hem på morgonen kommer ut för att sopa sin altan.
Han vill vara anonym men berättar att hans hem har klarat sig från både vattenskador och rökskador. Han är tacksam över att det inte gick värre än vad det gick.
– Tack gode gud att ingen kom till skada, utbrister han.
Efter en brand blir försäkringsbolagen snabbt inkopplade för att få en uppskattning av skadeläge och kostnader.
Peter Markstedt jobbar som restvärdesledare vid räddningstjänsten i Skellefteå och fungerar som en mellanhand mellan räddningstjänsten och försäkringsbolagen.
Han är precis på väg in för att titta till den lägenhet som totalförstördes i branden. Bakom honom sätts en grind upp för att ringa in allt bråte utanför huset. Han berättar att han haft ett möte med bostadsrättsföreningen tidigare på morgonen.
– Det är jättebra att få möta de skadelidande personligen för att kunna länka dem till skadehandläggarna som tar över händelsen då jag släpper den, berättar Peter Markstedt.
”Skadehandläggarna tar över händelsen då jag släpper den.”
Peter Markstedt
Restvärdesledare
På mötet diskuterades bland annat temporära lösningar för de fyra hushåll som nu står utan bostad.
– Det kommer ta flera månader till de kan flytta tillbaka, säger Håkan Lundgren från bostadsrättsföreningen.
Larmet nådde SOS klockan 12.40 på onsdagen och räddningstjänsten ska ha kommit fram till platsen strax efter det. Därefter påbörjades ett släckningsarbete som pågick i flera timmar.
– Vi kom fram till en fullt utvecklad lägenhetsbrand, säger insatschefen Daniel Haarala vid räddningstjänsten i Skellefteå.
Den värsta elden ska enligt honom ha varit släckt runt klockan 16.00. Räddningstjänsten arbetade med eftersläckningsarbete fram till ungefär klockan 20.00 och stannade sedan natten ut för att bevaka.
– Två brandmän var kvar för att hålla koll på värmen och se till att inte elden tog fart igen. Vi lämnade platsen runt halv sju i morse, säger Daniel Haarala.
Branden ska ha tagit sig snabbt, men det är inget som är utöver det normala, enligt honom.
– Upptäcks elden när det redan slår lågor kan det gå väldigt fort. I det här fallet verkar det som att elden har startat på balkongen, och sedan spridit sig upp och in i vinden. När man upptäcker elden i sitt accelererande läge hinner det hända mycket innan vi är framme på platsen, säger han.
Just vindsbränder kan vara svåra att släcka då elden kommer upp högt och äter sig nedåt. Men konstruktionen av huset på Anderstorp underlättade för räddningstjänstens släckningsarbete.
– Den aktuella vinden var uppdelad med en vägg. Det gav oss möjligheten att stoppa elden från att sprida sig, säger han.
”Vi får vara nöjda att åtta av tolv lägenheter klarade sig bra.”
Daniel Haarala
Insatschef
En av lägenheterna totalförstördes i branden, och tre bostäder skadades av vatten från släckningsarbetet och rök. Med tanke på att elden var så pass utvecklad när räddningstjänsten kom fram till huset är de nöjda med sin insats.
– Det var ett dåligt läge att elden redan fått fäste, så vi får vara nöjda att åtta av tolv lägenheter klarade sig bra, säger Daniel Haarala.
Räddningstjänsten har inget svar på hur elden har uppstått. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och kommer att utreda vad det är som har hänt.