Nu dignar familjen Sandlunds köksbord av grönsaker

Nu dignar familjen Sandlunds köksbord av grönsaker

Burträsk
Lästid cirka 3 min

September är den främsta skördemånaden. Då dignade familjen Sandlunds köksbord med grönsaker från odlingsårets alla mödor. Men även lokala aktörer uppskattar närodlat och Norran får en pratstund med två av dem.

När Norran besöker Ljusvattnet för nionde gången under 2024 är det just halvtid i skördemånaden september.

Precis som året innan gjorde sommartemperaturerna en comeback en vecka in i september, men denna morgon har många skrapat vindrutan på bilen för första gången under hösten.

– Det var härligt med värme. Att det kommer någon frostnatt är väntat, det är tid för det, konstaterar Anne Sandlund, som får lite extra fart av frosten.

undefined
Vintersquash och pumpa är lite känsliga för kyla. Anne och Sven Sandlund skördar dem snabbt.

Squash, pumpa, tomat och gurka är exempel på grönsaker som inte uppskattar kylan. Inte undra på att Anne tar sonen Signar till hjälp med att fylla plastbacken till brädden med till exempel vintersquash.

– Men en del grönsaker blir bara godare av en frostnatt, så det kan vara positivt. Vitkålen blir till exempel sötare, mildare och godare, förklarar Anne.

På sociala medier blir det många likes på lokala grönsaker. Det känns fräscht och folk månar om varandra i bygden

Erika Jonsson



I september är hon i sitt esse, särskilt onsdagar då hon är ledig från sitt andra jobb. Då stiger hon upp tidigt, skördar och packar grönsakspåsar.

Hon bjuder även in till ”grönsakskvällar”, guidade visningar för kompisgäng eller familjer, som ger insikt om skördandet och avslutas med fika.

– Många tycker skördandet är roligt. Även blomsterkvällar är efterfrågade, men de planerar vi till nästa år.

undefined
Burträsk Experience Center handlar närodlat och Nellie Viklund kan erbjuda en tilltalande sallad.

Att många ser skörden som attraktiv har också visat sig. De aktörer som serverar grönsaker från Ljusvassgården har ökat. Ofta genom en inledande kontakt från Anne.

En alldeles färsk kund, som hämtar en grönsakspåse just denna förmiddag, är Lise-Lott Svenlin. Till vardags jobbar hon i skolköket på Skråmträskskolan.

– Det gäller att veta vem som odlar något. Både vi och cheferna försöker hålla koll på möjligheterna och vilka som kan leverera. Anne frågade och både jag och chefen sa ja, förklarar ”Lotta” Svenlin, som beställer grönsaker i två veckor till att börja med.

– Det är något jag förespråkar, både privat och yrkesmässigt. Allt man kan få lokalt är ju bra. Jag tycker det känns som en fantastisk möjlighet, både för producent och skolkök, säger Svenlin efter att ha kvitterat ut en påse med bland annat potatis.

undefined
Skråmträskskolan är en kund som provar närodlade grönsaker från Ljusvattnet. Lise-Lott Svenlin tar emot ett knippe purjolök av Anne Sandlund, samtidigt som Signar Sandlund påpekar att potatisen ser fin ut i år.

En annan kund är Burträsk Experience Center, som serverar lunch en gång i veckan, erbjuder catering och står värd för en och annan konferens.

– Det känns ju fantastiskt, väldigt lyxigt att få ha närodlade grönsaker. Det gör det hela roligare i både matlagningen och serveringen, intygar verksamhetschef Erika Jonsson.

Vintern får gärna dröja, det blir mindre stress. Vissa år skördar jag i snö, men det blir kallare och jobbigare

Anne Sandlund


Råvaror som inte färdats längre än en dryg mil blir ett starkt kort som lunchpotatis, cateringsallad eller en finare smörgås till konferensen.

Reaktionerna kommer inte minst digitalt.

– På sociala medier blir det många likes på lokala grönsaker. Det känns fräscht och folk månar om varandra i bygden, konstaterar Erika Jonsson.

undefined
September är den främsta skördemånaden och det är full fart med bland annat morötterna för Signar och Anne Sandlund på Ljusvassgården.

Anne Sandlund hittar gärna fler kunder i skolvärlden.

– Det är roligt om fler barn i närområdet får äta grönsakerna.

Nu väntar en spännande dragning i höstens lotteri. Blir det snö tidigt, som 2023, eller en mild och utdragen höst som 2020, 2021 och 2022?

– Vintern får gärna dröja, det blir mindre stress. Vissa år skördar jag i snö, men det blir kallare och jobbigare.

Vad är det sista kvar i landet?

– Grönkål, som klarar snö och minus arton grader. Den kan nog skördas till jul, men jag flyttar över den till växthus för att skydda mot rådjur, avslutar Anne Sandlund.