Familjen förvandlade lastbilen till grönsaksförråd

Familjen förvandlade lastbilen till grönsaksförråd

Burträsk
Lästid cirka 3 min

Oktober ger en försmak av vintern och under månaden har familjen Sandlund snudd på avslutat skördandet. För att få skörden att räcka hela vintern krävs bra förvaring. Återbruk av en lastbil har gett Sandlunds ett perfekt grönsaksförråd.

Norran gör sitt tionde Ljusvattnet-besök i mitten av oktober, ackompanjerat av typiska höstfärger på löven som täcker gräsmattan: gult, orange och vinrött.

Nere på åkern finns däremot bara en nyans av brunt just nu. Nästan allt är skördat och marken plöjd.

– Det är slutsålt och färdigt, nu är det bara saker kvar för oss i vinter, säger Anne Sandlund och konstaterar att årets oktobermånad varit gynnsam.

Precis som i fjol kom första snön den 6 oktober, men den blev kortvarig och sedan dess har plusgraderna härskat.

I oktober är det dags att återvända till ett rättesnöre som hon lärde oss i vintras: ”Redan när du planerar odlingen – glöm inte hur du ska ta hand om skörden”.

undefined
I oktober är förvaring av årets skörd högsta prioritet. Familjen Sandlund har via återbruk av isolerade väggpartier från en kasserad lastbil byggt ett funktionellt förvaringsrum som gör att skörden kan lagras hela vintern.


För Sandlunds är förvaringsbiten optimerad sedan många år tillbaka, i sann återbruksanda.

Från en kasserad lastbil har isolerade väggpartier tagits till vara och kompletterats med en kylrumsdörr. Dessa bildar ett perfekt lagringsutrymme inne i lagården.

– Där förvarar vi potatis löst i backar och övrigt i livsmedelsgodkända plastpåsar i backar, förklarar Anne Sandlund.

För längsta hållbarhet ska temperaturen ligga nära nollgradigt. Några extra plusgrader ökar risken för mögel, så på sommaren använder familjen kylaggregat och på vintern frostvakt (aktiveras från cirka 15 minusgrader).

Ett tips är att behålla jorden och inte tvätta grönsakerna, då håller de längre

Anne Sandlund

Med optimal förvaring är olika kålsorter fräscha till slutet av mars, rotsaker in i maj och potatis till midsommar.

– Ett tips är att behålla jorden och inte tvätta grönsakerna, då håller de längre, betonar Anne Sandlund och berättar om sju olika sätt att ta hand om skörden.

Dessa är att förvälla och frysa in (t ex blomkål), torka (t ex chili), lägga in (t ex gurka), syra (t ex vitkål), lagra i rumstemperatur (t ex vintersquash, vitlök), lagra i lagringsrum (rotsaker, kål potatis), samt att lämna kvar i jorden för skörd till våren (t ex jordärtskocka, svartrot).

undefined
För vissa grödor är lite snö och kyla ingen fara. Röd spetskål tillhör de motståndskraftiga.


För den som saknar ett lagringsrum, men har en rymlig frysbox, är förvällning ett bra alternativ. Man kokar då vald grönsak ett par minuter, kyler ned den i kallt vatten och fryser sedan in den.

– Det bevarar både smak, färg, konsistens och utseende, säger Anne Sandlund, som med åren lärt sig ungefär hur mycket familjen äter under ett år.

I runda slängar brukar det bli 4-5 backar morötter, 20-25 vit- och rödkålshuvuden, en back övriga rotsaker och ungefär ett dussin backar potatis. Plus det som förvällts, torkats och förvarats i rumstemperatur.

– Det blir som att vi går till förvaringsrummet och ”handlar” en gång i veckan. Vi hämtar det vi behöver, säger Anne Sandlund.

undefined
Att låta jorden vara kvar och inte tvätta grönsaker inför förvaring är bra för hållbarheten.

För odlaren blir resonemanget vid matbordet lite annars än för den som besöker butiken.

– Det blir ju att man tänker ”vad har vi och vad gör jag av det?”, i stället för ”vad ska vi göra och vad behöver vi?”, säger Anne Sandlund och tillägger:

– Det kan till exempel bli morötter och vitkål på hamburgaren i stället för tomat och gurka. Det ändras efter säsong vad man lagar för mat.

Odlarens årshjul har snart snurrat varvet runt, men planeringen ligger i framkant.

– Redan när hösten kommer är jag i planeringsfas för nästa säsong. Vad har funkat och ska odlas nästa år? Det blir inte ett start eller stopp, utan följer säsongerna. Det blir bara inte lika intensivt som det varit nu ett tag, avslutar Anne Sandlund.