Anne bjuder på kranstips: ”Här finns inga rätt eller fel”

Anne bjuder på kranstips: ”Här finns inga rätt eller fel”

Burträsk
Lästid cirka 3 min

Odlaren lägger stor vikt vid ätbar skörd, men det som odlas och skördas kan även bli prydnader. Ett arbetslag från skolvärlden i Burträsk var först ut att boka en kranskväll med hög mysfaktor hos Anne Sandlund.

Efter ännu en mild novembermånad har vinterfaktorn höjts lagom till den 19 november. Ett tunt lager snö, några minusgrader och en blek måne som lyser på himlarunden ramar in kvällen.

Utöver odlandet har Anne Sandlund ett antal upplägg av pedagogisk karaktär.

undefined
Anna Svedberg, Jessica Lindqvist och Marie Viklund kan intyga att kranskurs är både kul och socialt.

Grönsakskvällar har hållits under hösten. Nästa år ska blomsterkvällar sjösättas. Och det som väntar nu kan nog rubriceras ”kranskväll”.

– Använd enkla medel, det som finns runtomkring dig i naturen, understryker Anne Sandlund när kvällens grupp, ett arbetslag från mellanstadiet i Burträsk, tar plats i förstugan.

– Det här är en kul grej att göra i arbetslaget för att skapa bättre sammanhållning. Det är mysigt och trevligt, betonar Jessica Lindqvist.

– Det är dels en inspirerande kväll – Anne är så himla duktig på att skapa av det här naturliga – och dels för att höja julstämningen, förstås! utbrister Maria Brännström.

– Roligt att stötta en småföretagare som jobbar mycket med naturligt material och ekologiskt, tillägger Karin Lojander.

undefined
Anne Sandlund ger några tips om grunderna kring kranstillverkning innan arbetslaget från Burträsks skolvärld sätter i gång med sina kreationer.

På bordet har alla stommen till en krans och i motsatt ände av förstugan står hela utbudet till förfogande: enris, granris, tall; ängsull, risp, eterneller; harsvans och rävsvans (växter); äpplen, kottar, torkade apelsiner och torkade blomster.

– Här finns ju inga rätt och fel, men det är lättare om man använder lite mindre bitar, säger Anne Sandlund och ger några mindre uppstartstips för kranskreationerna.

Man inser att det finns så mycket fint som faktiskt växer ute i naturen, med så mycket olika strukturer och färger och former

Maria Brännström


Men därefter får kreativiteten flöda fritt. Vägen fram till den slutliga kransen är minst lika många som personerna vi bordet.

– Man märker när man tycker att den är klar, att den inte är så jämn som man tror, reflekterar Marie Viklund.

”Jag behöver lite mer enris!”, säger någon.

”Jag med... Och du med!” trallar nästa. Ja, det märks att julstämningen börjar smyga sig på.

undefined
Anne Sandlund på Ljusvassgården bjöd in till kranskurs och pekade ut kreativa vägar.

Återbrukstanken är stark även i detta sammanhang. Stjärnor och band som används till kransarna är inköpta på olika loppisar.

– Och om ni tittar bort mot lagårdsporten så har jag gjort en större krans av ett cykeldäck som annars skulle ha slängts, säger Anne Sandlund.

Efter två timmar av snudd på meditativ kreativitet har sju kransar skapats.

– Kul att se lite olika personligheter i kransarna, säger Karin Lojander.

– Det har varit lite uppförsbackar och lite nedförsbackar, men kul att få rota runt i lite olika material och ha det uppställt, summerar Maria Brännström själva processen.

När man väl har lärt sig det här, så är det något man kan ha med sig och göra flera år framöver

Karin Lojander


Kranskvällen var inte minst ett paradexempel på skapande med lågt klimatavtryck.

– Man inser att det finns så mycket fint som faktiskt växer ute i naturen, med så mycket olika strukturer och färger och former, säger Maria Brännström.

Precis som vanligt är kunskap inte heller tung att bära.

– När man väl har lärt sig det här, så är det något man kan ha med sig och göra flera år framöver, konstaterar Karin Lojander.

Glögg och tilltugg dukas fram och Anne Sandlund summerar kvällen.

– De har ju grejat på i två timmar nu och skapat kransar i olika varianter, så det känns som en lyckad kväll! utbrister hon och tillägger:

– De kommande träffara känner inte deltagarna varann, så det blir spännande.

I artikelserien ”Odlarens årshjul” återstår nu endast ett besök. Då får läsarna se hur odlandet påverkar julbordet.

Månadens grönsak

Brysselkål

*Vi odlar sorten Groningen.
*Förodlar i pluggbrätten i växthus i slutet av april.
*Planterar ut på friland i slutet av maj.
*Vill ha mycket gödsel och jämn bevattning.
*Vi använder fiberduk på brysselkålen.
*Cirka sex veckor innan skörd toppar jag brysselkålen, även toppen går att äta.
*Den tål en del kyla och snö.

Användbarhet: 3 av 10
Arbetskrävande: 7 av 10
Odlingstid kort/lång: 8 av 10.