"Den här framgångssagan har bara börjat"

Visserligen tog EM-succén slut i kvartsfinalen. Men det är långt ifrån det bästa vi kommer att få se från det här landslaget. Än så länge har vi bara sett början.

"Det som är viktigt att komma ihåg är att den här berättelsen är långt ifrån slut", skriver Johanna Salo i en krönika.

"Det som är viktigt att komma ihåg är att den här berättelsen är långt ifrån slut", skriver Johanna Salo i en krönika.

Foto: Bildbyrån

Volleyboll2021-09-01 19:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föreställ dig att du är 21 år gammal. Du har blivit uttagen till ett landslagsuppdrag. Du går tillsammans ut med truppen på planen, i en helt ny situation för er alla. För även om flera av er som har spelat i landslaget tidigare är det ingen som har varit med om ett EM tidigare.

Sofia Andersson är 21 år och har just, tillsammans med sitt lag, avslutat landets första EM på 38 år. Norsjödottern har varit med och sett till att det inte behövs något kval inför nästa EM, för Sverige är i år topp 8 av alla lag i Europa. Jag har skrivit om historieskrivningen så många gånger att det nästan känns uttjatat.

Det var en framgångssaga som startade den 18 augusti för det svenska landslaget. Med eller utan medalj har det här laget skrivit historia minst fem gånger – den första redan innan gruppspelet började. Men det som är viktigt att komma ihåg är att den här berättelsen är långt ifrån slut.

För Sofia Andersson är 21 år. Det är hon inte ensam om i det här laget. Storstjärnan Isabelle Haak – 22.

Medelåldern i det svenska landslaget är under 24 år. Alla spelare som var med i EM-truppen har många år kvar på sina karriärer om de inte – peppar peppar – åker på någon skada.

Den här framgångssagan har bara börjat. Faktum är att det bara kan bli bättre. Nu är siktet redan klart, det är EM 2023 som gäller – och när det här laget vågar satsa har vi redan sett var det kan sluta.