Vintersimmet växer – så många deltagare har anmält sig till världscuptävlingen

Drygt 300 tävlanden kommer att simma i Skellefteälven nästa helg när Skandinaviska mästerskapet i vintersim avgörs. Det är drygt 100 fler än i fjol. ”Vi hade hoppats på 400 i år, men vi är nöjda med 300”, säger Lars Westerlund, ordförande i Mörkret och kylans glada vänner, som arrangerar mästerskapet.

5 februari 2016 10:32

Årets deltagare kommer från 15 olika länder – Polen, Sverige, Finland, Norge, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Lettland, Ryssland, Spanien, Brasilien, Nya Zeeland, USA och Österrike.

– Sen har vi även tre kineser inbokade, men vi vet inte om de kommer, säger Lars Westerlund.

Tidigare år har deltagarna i vintersimmet i Skellefteå representerat runt tio nationer.

– Tävlingen är en deltävling i världscupen i år, så det har bidragit till att antalet tävlanden ökat. Får vi fortsätta ha världscup, så blir det nog ännu större, säger Lars Westerlund.

Läs också: Världscup i vintersim till Skellefteå

Åtminstone två världsmästare kommer till Skellefteå nästa helg. Svenskan Anna-Carin Nordin och tyske Christof Vandratsch.

– Cristof ska prata om mörker och kyla på ett seminarium på fredagen. Det blir en intressant föreläsning, säger Lars Westerlund.

En nyhet för i år är att deltagarna bara simmar 200 meter. Tidigare har distansen varit 450 meter. Anledningen till ändringen är att det är för kallt i Skellefteälven.

– Enligt internationella regler måste det vara minst två plusgrader i vattnet för att deltagarna ska simma 450 meter och det är det inte här, så det blir 200 meter istället, säger Lars Westerlund som hoppas att Skellefteå ska få arrangera VM i vintersim år 2018.

Läs också: Vinterbadarnas mästerskap – inget för badkrukor

– Men vi har hård konkurrens av Kina. De har resurser att satsa. I år är mästerskapet i Ryssland och de har sagt att de har tusentals volontärer. Vi är ett 20-tal, säger han och fortsätter:

– Hela vintersimsförbundets styrelse kommer hit under mästerskapet nästa helg för att kolla om vi fixar ett VM 2018. Det har varit 2000 deltagare på VM, men det växer, så om vi får VM så blir det problem med hotellverksamheten. I så fall får vi försöka samarbeta med Piteå.

TV: Iskalla Skelleftekvinnor tar ett vinterdopp: ”Första gången är man skräckslagen”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa