Vill lyfta e-sporten till ny nivå

Under lördagen avgörs världens främsta tävling för kvinnor när finalerna i Women’s Esports League, WEL, spelas i Skellefteå. Men Nordsken är inte bara en plats för "gamers" – det är även ett forum för mångfald och för att lyfta debatten kring e-sport till nästa nivå: "Det finns egentligen ingen anledning att vi inte kommer med i RF 2021", säger Max Horttanainen, förbundsordförande i Svenska e-sportförbundet.

31 maj 2019 18:53

E-sport har under lång tid varit, och fortfarande är, ett omdiskuterat ämne. När en paneldebatt genomfördes på stora scenen på Nordsken var ett viktigt budskap att det är dags att lyfta e-sporten till en ny nivå, när det kommer till just diskussionen och förståelsen.

– Och jag tror att Nordsken är en perfekt arena att göra det på då det är mycket familjer som är här och då man har skapat ett event som är tillgängligt för alla, säger Max Horttanainen.

Något som diskuterades under paneldebatten var betydelsen av mångfald och jämställdhet, att helt enkelt inkludera alla i e-sportsvärlden.

– Vi jobbar väldigt hårt med just de bitarna och att det ska präglas på alla event. Och när jag är ute och pratar använder jag Nordsken som ett bra exempel då alla verkligen blir inkluderade här.

Nyligen kom beskedet att e-sporten inte blev invald i Riksidrottsförbundet.

Är det viktigt för er att komma med i RF?

– Ja, det är superviktigt för idrotten och för e-sporten generellt. För vi vill ju gå från debatten: "Är detta verkligen en grej?", till att: "Hur skapar vi en e-sportrörelse som är hälsosam och tillgänglig för alla?". Ett medlemskap hade gett oss en form av legitimt samtidigt som det hade underlättat för ungdomar att organisera sig i kommunerna och i föreningar. Men vi har fått mycket positiv feedback, har bra kontakter inom idrottsrörelsen och gör de åtgärder vi behöver. Så det finns egentligen ingen anledning att vi inte kommer med i RF 2021, säger Max Horttanainen.

Världens bästa

Under lördagen sker något stort på Nordsken då de första finalerna någonsin i Women’s Esports League, WEL, avgörs i E-sporthallen.

Josefine Wallenå, som sitter i styrelsen i Female Legends, som anordnar tävlingen – och som jobbar hårt för jämställdhet inom e-sporten – ser verkligen fram emot finalerna i CS:GO och League of Legends (LoL).

Vi har skapat världens största liga för tjejer och vi hade över 70 lag från start.

– Vi har skapat världens största liga för tjejer och vi hade över 70 lag från start och nu ska finalerna avgöras i respektive spel. Och det är så otroligt stort och viktigt. För många går runt och säger saker som att det inte finns tjejer som vill spela och tävla. Detta bevisar motsatsen, säger Josefine Wallenå och tillägger:

– Vi har flugit in spelare från Ryssland, Spanien, Polen, Tjeckien med mera, så det är jättestort. Och idag behövs det att vi visar upp vilken hög nivå det finns bland kvinnliga e-sportare. Så jag hoppas många unga tjejer kommer vara på plats och titta och skapa idoler som de kan se upp till.

Finalen i CS:GO startar 10.00 och League of Legends 15.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa