"Väldigt kul – men jobbigt också"

Jörgen Johansson och Maja Årebäck var först i mål. Efter åtta kilometer tog de båda komfortabla segrar. "Väldigt kul", säger Bolidens SK:s skidlöfte Maja Årebäck om Utmaningen.

7 september 2019 16:27

Maja Årebäck stod för en imponerande insats och kunde passera mållinjen först i damklassen.

– Det är roligt och jag har sprungit Utmaningen flera år.

Hur upplevde du loppet?

– Väldigt kul, men jobbigt också, säger 17-åringen.

Årebäck, som laddar inför en ny skidsäsong och har snöpremiär i början på november, tyckte att vägen uppför Vitberget på slutvarvet var det tyngsta delmomentet – detta efter ett dopp i Vitbergssjön.

– Man blir så kall när man hoppat i, men efter en liten stund känner man ingenting, säger damvinnaren som därmed försvarade sin seger från 2018.

Intressant tätstrid

På herrsidan blev det en uppgörelse mellan Skellefteå Orienteringsklubbs Jörgen Johansson och Skellefteå AIK Friidrott löparäss Jonatan Björnberg. Johansson var först över mållinjen.

– Tätstriden var intressant, väldigt omväxlande. "Jonte" tappade efter vattenhålet och då fick jag en stor ledning, nästan för stor, men helt plötsligt så var han ikapp mig.

Mer från Jörgen Johansson och Jonatan Björnberg om årets lopp:

När förstod du att du skulle vinna?

– Det kändes bra när jag var först uppe på toppen, utför är jag snabbare än honom. Det är på platten som man är mest orolig för honom, säger Johansson, som även han tyckte att vattenhålet var den största utmaningen i Utmaningen.

– Efter vattenhålet, då är man som en klump och benen är stumma.

Efter vattenhålet, då är man som en klump och benen är stumma.

Herrtvåan Jonatan Björnberg, som vunnit seger efter seger på lokala löptävlingar i sommar, fick se sig slagen av Jörgen Johansson.

– Det var ett ganska speciellt lopp, men jag vet inte om man kan kalla det för löpning, säger Björnberg och log brett efter målgång tillsammans med vinnaren Jörgen Johansson.

Norran sände live från lerpölen. Här kan du se hela sändningen i efterhand:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa