Dopingkommissionen nöjd med domen

Dopingkommissionen yrkade för hårdast möjliga straff för brottaren Jenny Fransson. Riksidrottsnämnden slog enhälligt fast Dopingnämndens dom på fyra års avstängning.
–Vi tycker att det är tillfredsställande att utredningen vi har gjort har accepterats, säger Åke Andrén-Sandberg.

STOCKHOLM 20110824Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen. Arkivbild.

STOCKHOLM 20110824Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

Utrikes2020-10-14 15:50

Han är ordförande och medicinskt sakkunnig i Dopingkommissionen.

– Vi går inte omkring och är glada och äter extra tårta eller något sådant. Det är ett dopningsfall och vi har gjort en utredning som har accepterats så vi är nöjda med det hela, säger han.

TT: En och annan kanske undrar vad man ska tro när Jenny Fransson hävdar att hon är oskyldig och en professor i fysik (Mats Larsson) anser att hon har rätt för att testmetoderna inte kan anses tillförlitliga. Hur ser ser du på det?

– Alltså, det där med en professor i fysik är det enda som jag är kritisk mot. Jag är också professor, men varken han eller jag är professor i det ämnesområde det här gäller, nämligen kemi. Det är ett ämne som inte har med hans profession att göra.

"Tittar på helheten"

– Jag har upplevt det som att han har tittat efter små, små delar i själva mättekniken som han inte tycker är korrekta, medan vi tittar på helheten och att man funnit metyltestosteron i urinen och inte kan hitta någon annan förklaring än hon har tagit det. Vi arbetar för att de som har dopningspreparat i sig ska bli avstängda helt enkelt, säger Andrén-Sandberg.

Varpå han tillägger:

– Och det har vi säkert också idrottsrörelsens förståelse för.

Samma svar i båda proven

TT: Kan man vara hundraprocentigt säker när det rör sig om så små mängder förbjuden substans som i fallet Jenny Fransson?

– Någonstans måste vara den minsta gränsen som man kan mäta. Det är små avvikelser ibland och man får göra någon sorts bedömning. Nu är det mätt två gånger och man får samma svar i A- som B-prov och då är det klart att det styrker det hela.

– Hur säker kan man vara? Det är som i vilket annat brottmål som helst att det alltid kan finnas en viss osäkerhet, men ju mer man följer standard och ju mer det upprepas desto säkrare bli man, säger Andrén-Sandberg.

I Wadas reglemente uppges vilken minsta mängd som ska rapporteras för varje enskild substans.

Den överskreds i fallet Fransson.

– Det gjorde den och laboratoriet gjorde vad det skulle och rapporterade på det sätt det skulle, säger Åke Andrén-Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!