Urbans kamp mot klockan: ”Ska under 30 minuter”

Femkilometersrundan kan vara en tävling på många sätt. För musikern och läraren Urban Berggren är det en tävling mot sig själv – och klockan. En återkommande kamp sedan elva år tillbaka. ”Det började med att jag skulle gifta mig och försöka komma i form. Sedan har det blivit en grej varje år”, säger Urban.

14 maj 2019 20:38

Han grinar illa direkt efter målgång. Han nådde inte riktigt sin bästa tid för året, utan var några sekunder sämre än 33.27 minuter.

– Jag fick kramp i rumpan, så jag var tvungen att stanna och stretcha.

Ändå har det gått framåt ganska rejält. Årets första tid var över 40 minuter.

– Det är typ tjugo procents förbättring så här långt. Det är ju bra.

En måttstock

Urban Berggren, som fyller 45 år längre fram i år, är en av många som har hittat sina egna morötter med Broarna Runt.

– Min filosofi är att om jag klara att springa under 30 minuter otränad, behöver jag inte träna något mer under året, säger han och skrattar, sedan fortsätter han:

– Det har inte bara att göra med att ha magrutor på stranden, utan nu går det ju faktiskt att vara ute och göra något. På vintern är det lätt att det blir för kallt att ta sig till gymmet.

Berggren har även lagt till en ytterligare del, om det är så att han inte når målet under de sju lopp som genomförs årligen.

– Jag har satt att jag måste under 30 minuter innan den 19 juni, då jag även får semester. Det är det datumet som gäller.

Så om en månad ska han kapa drygt tre och en halv minut. Och han har ytterligare en vecka att putsa tiden på Broarna Runt. För nästa vecka avslutas årets upplaga.

Slutligen, du kallar dig för Urban Bourbon i resultatet?

– Det är mitt artistnamn i musiken. Så jag tyckte det var en rolig grej att köra det även här.

Urban spelar med countrybandet Ben Carbine & the 18-wheelers.

Det har inte bara att göra med att ha magrutor på stranden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa