Kuskkarriären kan vara över för Janne Norberg

En lång och och framgångsrik karriär kan vara över för 73-årige Umåkerkusken Janne Norberg, som vunnit över 2000 lopp. Efter ett år där han varit inblandad i två svåra olyckor ser den stora travprofilen slutet på sin karriär som kusk.

6 december 2018 07:10

I en intervju med Aftonbladet och Trav 365 i veckan utvecklar Janne Norberg sina tankar.

– Man får se hur det blir med allting, men det är mycket troligt att det är över med all löpkörning. Det är ju så här, ska jag köra lopp, då ska jag vara alert och kunna prestera, annars finns det ingen glädje. Köra bara för att köra och sitta som en jäkla hösäck mitt i högen är inget för mig, säger Norberg till Aftonbladet.

Tidigare i år var Norberg inblandad i en otäck olycka, då en häst gick omkull mitt i loppet.

För några veckor sedan sparkades han ur sulkyn på Umåkers stallbacke i samband med ett träningsjobb. På sjukhuset konstaterades en fraktur på lårbenshalsen.

– Jag blev kvar på sjukhuset i en vecka och har nu varit hemma i två veckor. Jag var tillbaka snabbt efter förra olyckan, men det här är mera bekymmersamt. De har ju både sågat, spikat och skruvat i lårbenet och det är en malande smärta hela tiden. Jag kan inte göra något annat än att se på tv, dator och äta tabletter. Det är rena apoteket här hemma just nu, men det är bara att bita ihop. Jag är rätt hård och tål mycket, men det här är jobbigt även för mig, säger Norberg tlll Travronden.

Hemmabanan Umåker hoppas kunna anlita 73-åringen i någon roll framöver.

– Norberg släpper vi inte, säger vd Robert Karlsson till Kanal 75.

Umåker tänker sig någon form av mentorskap för kusknestorn.

– Janne brukar ju hjälpa till hos Stefan Johansson här på Umåker och ingår i teamet där, och det vill han fortsätta med när han kryar på sig. Som det låter är han även öppen för att bolla lite med oss som bana framgent, säger Robert Karlsson till Kanal 75 och fortsätter:

– Kanske kan han fungera som mentor på travskolan. Vi vill också att han tar sig en funderare över om att eventuellt ingå i några av Umåkers redaktionella produktioner. Jag har presenterat de här tankarma för Janne som absolut är positiv till att vara med och bidra på något sätt. Kanske blir det för tufft att komma tillbaka som kusk. Han vill inte bli någon ”pajas” som han säger om han inte kan vara med på toppen, utan hellre då satsa på något annat i travet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Enmark

Ämnen du kan följa