Wasa Warrior inte rädd för isen – hårdkörningen höll

Det gick långsamt i loppen på Skellefteåtravets moddiga isbana på lördagskvällen. En som stack ut var Umåkerhästen Wasa Warrior som dundrade på i hårt tempo hela vägen och vann överlägset.

Nioåringen Wasa Warrior var snabbast på Skellefteåtravet på lördagskvällen. Här med kusken Stefan Johansson och tränaren Aleksi Kytölä.

Nioåringen Wasa Warrior var snabbast på Skellefteåtravet på lördagskvällen. Här med kusken Stefan Johansson och tränaren Aleksi Kytölä.

Foto: Torbjörn Enmark

Trav2020-12-06 13:45

Från ett fjärdespår bakom startbilen tryckte Stefan Johansson av direkt och sände Wasa Warrior till ledningen efter 200 meter. Sedan höll han ett mycket hårt tempo. Efter 1.11,6 första 500 blev det 1.13,3 första varvet. Detta med en häst som inte vunnit på 19 starter tidigare år.

– Jag hade körorder från tränaren Aleksi Kytölä. Om man tar upp Wasa Warrior efter en bit så går han ingenting till slut, så därför gasade jag hela vägen, säger Stefan Johansson.

Taktiken höll. Wasa Warrior landade på 1.14,0a/1640 meter och var helt överlägsen till slut. Avstannande vann nioåringen med sex längder.

Toutre blev V65-favorit i samma lopp trots att kusken Ove A Lindqvist mer eller mindre lämnat avslag.

– Toutre fick inget fäste i tredjespår när jag styrde på och galopperade därför. Han kändes väldigt bra efter det och fick en genomkörare. Han kan vara en som vinner nästa gång, säger Ove A.

Hemmalaget blev utan seger denna tävlingsdag, men Brida gjorde i alla fall ett topplopp som tvåa. Ledande Maxi fick bestämma i spets på 1.19,2 första varvet och trots att Brida avslutade 1.14,4 sista varvet från fjärde ytter gick det inte att fånga in ledaren.

– Jag ville ner i rygg på ledaren i sista sväng med Brida för att vila henne i 200 meter och jag tyckte att vi hade plats att gå ner där, men luckan täpptes till. Kommer vi ner i rygg i sista sväng så knäpper vi ledaren via open stretch, säger Ove A.

Digital Asset inledde positivt hos Gabriella Laestander med två segrar på tre första starterna sedan han köpts från Stefan Melander.

Efter det har han varit överspelad på toton mest varenda gång utan att kunna leva upp till förväntningarna.

Nu spelades han till V65-favorit trots att lång distans knappast var en fördel, och dessutom behärskade han inte alls underlaget. Trots att Ove A Lindqvist släppte ledningen till en mindre betrodd konkurrent efter ett knappt varv så hade hästen stora problem under slutvarvet. Nu tog han sig i mål som sexa, men dömdes till startförbud för orent trav.

Leif Erikssons nyförvärv Mr Swish avslutade okej som fyra i detta lopp. Efter en resa i tredje ytter fick han en dålig rygg i tredjespår på sista bortre långsidan.

– Jag hade bestämt på förhand att bara köra till slut. Det blev nu väldigt lågt tempo på loppet och då gick det inte att ta så mycket, säger Leif Eriksson.

Vann detta långlopp gjorde Gun de Chanlecy som fick dödens efter ett varv och från den positionen kontrollerade allt och vann smått överlägset med fem längder.

–  Gun de Chanlecy är inte så brydd för positioner. Det viktiga med honom är klara starten och köra felfritt runt första sväng. Skönt att gangstern skötte sig idag, säger Hanna Olofsson som totalt räknade in tre stallsegrar på isbanan.

Christian Månssons kallblod Guldhagens Leopold tillhör de vinstrikaste hästarna i Skellefteå i år trots att han aldrig vunnit. Nu noterade han sin åttonde andraplats för säsongen då han var tvåa bakom Björn Karlssons Guli Frodo som tog sin första seger i 21:a starten.

– Guldhagens Leopold har lagt av några gånger då han kommit först för tidigt. Nu fick han ett drömlopp i rygg på Björns häst och i sista sväng trodde jag på seger. Men Björns häst var riktigt bra och det gick snabbt sista 100. Jag tycker Guldhagens Leopold kämpade bra in i mål och han är verkligen gedigen, säger Christian Månsson.

FAKTA/Vinstrikaste hästar

Här är tio-i-topp bland de Skelleftetränade hästar som sprungit in mest prispengar i år.

1) Forspärla 331 500 kr, 2) Zorro Swing 277 523 kr, 3) Brida 230 000 kr, 4) Gelato 227 423 kr, 5) Nolimitjimmit 220 925 kr, 6) Guldhagens Leopold 189 400 kr, 7) Liquify’em 178 500 kr, 8) A.W’s Fastlight 164 500 kr, 9) Oddsy 160 000 kr, 10) Digital Asset 151 610 kr.

Totalt har 25 Skelleftehästar sprungit in över 100 000 kronor hittills den här säsongen. 

Karta: Skelleftetravet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!