Många miljoner som inte betalades tillbaka

När Timo Nurmos skickade en armada med topphästar till Skellefteå så var det inte många motståndare som kunde bjuda upp till strid.

Västerbo Pokerface med Björn Goop var ett av många betrodda ekipage som vann vid V75-omgången i Skellefteå.

Västerbo Pokerface med Björn Goop var ett av många betrodda ekipage som vann vid V75-omgången i Skellefteå.

Foto: Ola Westerberg

Trav2020-10-04 12:00

Årets V75-omgång på Skellefteåtravet blev nu en enda lång favoritparad där en stor del av omsättningen på dryga 109 miljoner kronor inte betalades ut i vinster.

På V75, som sedan länge är ATG:s flaggskepp bland alla spelformer, är avdraget 35 procent. Så mycket av omsättningen går alltså till staten eller ATG. I förlängningen är det till stor del dessa pengar som finansierar alla prispengar som betalas ut till de aktiva inom travsporten.

Förutom det höga spelavdraget var det nästan lika mycket pengar som flyttades vidare till olika jackpots, då det inte blev någon utdelning på vare sig sex eller fem rätt. För sju rätt fick man ynkliga 459 kronor.

Nästa V75-omgång på Åby kan nu glädjas åt en så kallad dubbeljackpot. Dessutom hamnar flera miljoner i en ackumulerad pott som betalas ut på nyårsafton. Det som ATG döpt till Winter Burst.

Timo Nurmos tog inte bara tre V75-segrar i Skellefteå i lördags. I Tammerfors hade han Sahara Jaeburn till start samma dag och det slutade med seger i Finskt Travkriterium där förstapriset var knappt 1,2 miljoner.

Timo själv var varken på plats i Skellefteå eller i Tammerfors. Han hade åkt till Italien den här helgen för att köpa in nya unghästar för framtiden.

Den enda som kunde sätta stopp för Nurmos i lördags var Umåkeramatören Thule Jonsson, som återigen visade att han både kan träna och köpa häst. 79-årige Thule har hållit på med hästar sedan 1950-talet och har rutin kan man säga.

Rossi Palema är en femåring som Thule haft ögonen på länge. Men det dröjde tills augusti i år innan prislappen var den rätta. Nu gjorde hästen tredje start eni Thules regi och var bättre än någonsin när han vann på nytt banrekord.

Hemmalaget lyckades inget vidare på V75 den här gången. Det svider förstås för kretsen kring Forspärla att hästen inte fick betalt alls för sin utmärkta insats i Steggbest Minne, då det nioåriga stoet för första gången bara mötte hästar i den allra högsta klassen.

Forspärla tävlade barfota runt om och med amerikansk vagn. Kanske blev det för mycket med alla dessa extraväxlar. Samtidigt gav det en ruggig effekt fram till den ödesdigra galoppen cirka 75 meter från mål.

Tränaren Jan Gustavsson får utvärdera. Helt klart kan vi räkna med att Forspärla kommer tillbaka.

Till sist: Det var uppfriskande med lite publik på travet igen – även om det bara var en begränsad restaurangpublik som släpptes in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!