Leif åkte snabbt bakom formstarke Rubus

Hemmakusken Leif Eriksson fick chansen bakom formstarke Rubus och det var en möjlighet som han tog tillvara på. I ett sprinterlopp för kallblod blev det en riktig fartfest där Rubus vann på nya rekordet 1,22,2a/1640 meter.

En glad Leif Eriksson segerdefilerar bakom Rubus.

En glad Leif Eriksson segerdefilerar bakom Rubus.

Foto: Torbjörn Enmark

Trav2020-07-13 17:09

Skellefteåtravet körde lunchtävlingar på måndagen och hemmatränaren Leif Eriksson fick en trevlig överraskning när han slog upp startlistorna till denna tävlingsdag.

Han var nämligen uppsatt bakom Bergsåkerhästen Rubus, som vann V75-lopp i Boden för en månad sedan och som visat knallform ett längre tag.

– Jag körde hästen för två år sedan och det var nog mycket därför som jag fick chansen då ordinarie kusken Hans Bergh valde att köra Torpa Olea, säger Leif Eriksson.

När Leif körde Rubus senast var i januari 2018 på Umåker. Den gången slutade hästen oplacerad på 1.32,6/2180 meter.

– Jag minns ingenting från det loppet. Men det är uppenbart att Rubus hittat många nya växlar sedan dess, säger Leif.

Ja, som 11-åring är Rubus bättre någonsin. Nu hade han spår två i en spårtrappa, men blev överflygad av Torpa Olea i startrusningen.

– Rubus var startsnabb och lättplacerad. Fast jag kände mig nöjd med rygg på ledaren då jag bedömde att Torpa Olea varv en bra rygg.

Utvändigt drev Gustav Andersson upp farten ordentligt bakom Guli Storm och till första varvet kom man på snabba 1.21,8. Samtidigt var jättefavoriten B.W Rune hängande i tredjespår en bit ner.

När Mats E Djuse försökte närma sig täthästarna blev det galopp för B.W Rune. I det läget gled Leif Eriksson ut i andra ytter bakom Rubus.

– Guli Storm höll mycket bättre än vad jag trodde. I slutsvängen kände jag mig segersäker då jag hade mycket krafter kvar samtidigt som man körde för fullt i täten, säger Leif.

Ja, över upploppet avgjorde Rubus lekande lätt med 3,5 längder när tätparet kroknade en aning. 

– En toppenfin häst att köra, säger Leif som aldrig åkt snabbare med ett kallblod tidigare.

– Tyri Svarten sprang liknande tider vid ett par tillfällen då jag körde honom, men då var vi sexa bakom elithästar. Det är såklart roligare att vinna.

Hemmahästarna tog två segrar denna tävlingsdag och en som äntligen levererade var Gabriella Laestanders Nolimitjimmit. Trots en tuff resa utvändigt ledande Special Major, där första varvet klockades till 1.11,8, var Nolimitjimmit den som höll farten bäst över upploppet.

Den sexårige fuxen landade på 1.12,6a/1640 meter och avgjorde till slut med en halv längd före Special Major.

Nolimitjimmit köptes från Conrad Lugauer på Jägersro i januari och även fast han varit mycket upp och ner i sina prestationer så känns kan onekligen som den mest spännande hästen i Gabriella Laestanders stall för tillfället.

Fyraårige Risåberra har tidigare galopperat i varje start han gjort, men ändå tagit två segrar. Nu travade han felfritt hela vägen och då kom karriärens tredje seger.

I ett sprinterlopp där många konkurrenter gjorde bort sig med galopp hittade Mats Gällerstedt fjärde ytter från bakspår. Mitt i slutsvängen blev han sedan utan draghjälp ute i spåren, men Risåberra höll farten starkt och sista biten in mot mål fångande han in ledande storskrällen Pilutta Dej som var en eventuell 50-oddsare.

I V4-inledningen blev det favoritseger genom Swagger och Sandra Eriksson, men även fast Bodenhästen vann med ”halva upploppet” så var det inte utan dramatik. Måldomarnämnden tittade nämligen på en situation på sista bortre långsidan där Sandra gick ut snävt mot Just Celebration. 

Nu lät måldomarna Sandra behålla segern, men hon bötfälldes ändå för snäv körning.

Fakta/Tränarstatistik

Gabriella Laestanders amatörstall tog sin sjätte seger för året på måndagen. På 71 starter har man kört in 548 930 kronor och med den siffran är man bäst av Skellefteåtravets tränare så här långt under säsongen.

Flest segrar har proffstränaren Jens Eriksson med sju segrar på 64 starter under 2020. Jens har kört in 435 523 kronor till stallet.

Av proffstränarna har Christian Månsson kört in mest prispengar under året. Han står på 449 850 kronor på 65 starter hittills den här säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!