"Kom, vi går in och sätter oss i stället. Medicinen jag äter nu gör att jag måste hålla mig borta från solen så gott det går" säger Ove A Lindqvist och tar täten in i stallet, upp för en brant trapp och till ett stort matbord var jag sätter mig ned för att prata med en av Norrlands främsta travkuskar någonsin.
Snart når han drömgränsen 3 000 segrar som kusk, en gräns Skellefteås legendariske Stig Lindmark är ensam att ha passerat från norra Norrland.
Men så var det också det där med medicinen – en medicin som hjälper Ove A Lindqvist till ett bättre liv men som också gör att de där tio segrarna han har kvar till drömgränsen kommer ta längre tid än vad det borde ta.
Efter att under påskhelgen ha förts akut till sjukhus drabbades han där av ett hjärtstopp och som en följd av det var han borta från sulkyn under flera veckor, och för att få hjälp med hjärtproblemen fick han efter vistelsen på sjukhuset en ny medicin som enligt läkarna fungerar bättre än den han åt innan hjärtstoppet.
Med det sagt är första frågan given när vi slagit oss ned vid matbordet.
Hur mår du, Ove?
– Jag mår bra, det är inga problem med mig just nu. Jag har lite dålig ork men den är också på väg uppåt, säger han och ler brett.
"Bra" säger du, men det har trots allt varit en speciell period för dig i vår med hjärtstopp och ny medicin; hur har du upplevt tiden från hjärtstoppet fram till att vi sitter här nu?
– Det har varit tufft men som tur är har jag en sambo som tar hand om allt. Många skulle nog tycka att det varit obehagligt men jag har inte fått den känslan. Men de säger att den kan komma senare. Men just nu, och hittills, har jag inte känt något sånt, säger han och fortsätter:
– Nu får jag ju börja fokusera mer på att köra lopp, och träna hästar. Perfekt, ju!
Ove berättar med glädje att den nya medicinen fungerat bra för honom men att den också är "tuff mot kroppen" vilket medfört många besök på sjukhuset de senaste veckorna där läkarna kontrollerat att den inte orsakat några skador på inre organ.
Hur påverkar medicinen dig fysiskt?
– Den känns verkligen bra, men det är väl det med orken som är lite segt. Om jag orkade lyfta 100 kilo förr så tar det stopp vid 50 kilo nu.
Är det frustrerande att inte kunna göra vad du gjort innan?
– Nej nej, nu slipper jag ju göra de tunga jobben. Det är ju inte så tungt att köra häst, säger han med ett skratt.
Fanns det någon gång när du låg där på sjukhuset en tanke om att "fan, jag kanske inte kommer få köra igen"?
– Verkligen inte. Jag hade alltid tanken på att jag skulle tillbaka, så det var inga problem på så sätt.
Det är tydligt att Ove aldrig tvivlat på sig själv under sjukdomsperioden, och bara några dagar innan vår intervju tog han ett steg närmre drömgränsen när han med stoet Teknolina vann i Boden – seger nummer 2 990 i karriären. Det har blivit många segrar för stjärnkusken sedan han i sin drygt hundrade start vann för första gången, med hästen Red Panther i Lycksele.
– Den är väldigt speciell även om jag inte minns vilket år det var, men det var ungefär min hundrade start i alla fall. Min far och jag hade många bra hästar då, men han satte mig på de sämre hästarna för att jag skulle lära mig att köra häst och därav fick jag köra de sämsta, säger Ove och fortsätter:
– Red Panther gav över 100 gånger pengarna så då förstår man ju vad det var för sorts häst jag vann med...
Kunde du ens drömma om 3 000 segrar där och då?
– Nej, verkligen inte. Där fanns bara en förhoppning om att nå 1 000 segrar. Det är nog något alla i den åldern jag var då drömmer om.
Sedan den "röda pantern" sprang in som segrare med Ove A bakom har åren gått och här i början av juni 2024 är det alltså bara tio segrar kvar till den magiska gränsen.
– Det är det allra största du kan göra som kusk, det är ju bara Stig Lindmark här uppe i Norrland som klarat av att passera den gränsen. Klarar jag 3 000 segrar har jag uppnått ett av mina största mål i livet.
Om du får sia lite; när tror du att du kan ta den tionde segern som behövs för att nå gränsen?
– Jag är inte uppsatt på så jättebra hästar framöver, det är ju också hästen som gör det mesta av jobbet. Men jag har bra hjälp av några gamla kunder så förhoppningsvis kommer jag nå 3 000 rätt snabbt.
Från seger nummer ett med Red Panther till seger nummer 2 990 med Teknolina har många år gått, men ännu fler segerhästar passerat. Alla har varit speciella på olika sätt, men genom åren är det två som sticker ut lite extra i Oves minne, som de två bästa hästarna han haft att göra med:
– Go On Royal är väldigt speciell för mig men det är ju en av de gamla hästarna. Sen har vi ju så klart Olly Håleryd, hon är den häst som kommer springa in mest pengar av alla hästar jag haft och då har jag ändå haft hästar som sprungit in tre-fyra miljoner.
Olly Håleryd, ja. Hästen med den största vinnarskallen Ove och sambon Ann-Catrin Frisk stött på – stoet som under våren varit ämne för en omtalad tvist där en del ur ägargruppen valde att plocka bort Olly från Ove A Lindqvist och flytta henne till travtränaren och kusken Daniel Redén.
En flytt som än i dag får Ove att känna sorg.
– Det är klart att det påverkat mig mycket att vi tappade Olly. Både negativt och positivt, det negativa är ju att vi tappar en sån häst. Men det är ju inte bara vi som tappar henne, det är ju hela Skellefteå som bygd som tappar henne; hon var ju folkets häst.
– Det kom hit folk för att titta på henne, och hon var på väg att slå igenom som Skellefteå AIK hockey gjort i bygden. Men nu blir det ju inte så. Nu är hon ju nere i Stockholm, säger han och får ett märkbart mörker i ögonen.
Framför mig samlar sig mannen med 2 990 segrar, sen fortsätter han:
– Men det positiva är att vi kommer ta fram en ny Olly, så det är lugnt.
Vad är det för känsla som sticker ut bland alla känslor du känt efter det här bråket, och flytten?
– Det är sveket. Sveket från så kallade vänner, eller de jag trodde var mina vänner. Några av de här gick från att vara duktiga på sina specialiteter till att plötsligt bli väldigt kunniga inom trav. Från en dag till en annan blev de experter på hur man ska hantera hästar, vilka tävlingar man ska anmäla dem till och sånt, säger Ove och slår handen i bordet innan han fortsätter:
– Det är ett oförlåtligt svek utav de jag litade allra mest på.
Du tappade flera vänner i samma sekund som Olly Håleryds flyttades till Daniel?
– Det gjorde jag, ja. Eller ja, var de någonsin mina vänner? Det undrar jag ju nu...
Hur har det varit?
– Det har varit jättejobbigt. Men jag vill vara noga med att poängtera att inte alla i ägargruppen låg bakom den här flytten, alla var inte överens och det fanns ett x antal från Skellefteå som ville ha kvar Olly här och de är jättebesvikna att det blev som det blev, menar Ove.
Går du fortfarande runt med en känsla av att ha blivit sviken?
– Det gör jag, den känslan är kvar men jag har bestämt mig att ge igen genom att visa att de gjorde helt fel.
Hur?
– Jag ska ta fram en bättre häst än Olly Håleryd.
Vägen till en ny Olly är lång, framför allt när stoets främsta egenskaper fanns i det mentala snarare än det fysiska. Men Ove berättar att han känner en större motivation än någonsin att lyckas, och att han i sitt nuvarande stall har ett par hästar med potential att bli segermaskiner.
– De är inte nära start just nu men jag har några på gång och nästa år kan det bli jättespännande att följa dem.
Men jag har förstått att Olly på många sätt var unik; kan du berätta vad som gjorde henne så unik?
– Olly var en extrem tävlingshäst, hon hatade att förlora. Många hästar jag haft hade mer kunnande än henne, men hennes psyke gjorde henne unik, säger Ove och fortsätter:
– Vi håller fortfarande på henne och hoppas hon kommer gå jättebra hos Daniel Redén. Det känns skönt att hon hamnade där i alla fall.
Saknar du Olly?
– Jättemycket, hon var mitt flaggskepp.
Något som hjälpt Ove i arbetet med att komma förbi "sveket" är att han och sambon Ann-Catrin de senaste veckorna känt av ett monumentalt stöd.
Han berättar:
– I efterhand har jag fått sånt oerhört stöd från hela trav-Sverige, där jag fått höra att jag gjort allt rätt. Jag känner också själv att jag gjorde rätt. Vi tänkte alltid på Ollys bästa, och valde lopp utifrån vad som var bäst för henne. Därav hade hon också sprungit in 1,2 miljoner kronor på 25 starter, normalt brukar hästar ha sprungit in så mycket pengar på 75 starter.
Vi lämnar Olly Håleryd där, en tvist som det lär fortsätta skrivas om framöver, och avrundar intervjun med att titta framåt.
Vad är de stora grejerna för dig i sommar?
– Det är att ta 3 000 segrar, att passera den gränsen. Hade det varit före sjukdomen hade jag nog gjort det inom två-tre veckor. Men nu efter sjukdomen har jag tappat kunder och det kommer ta sin tid. Men jag vet mitt kunnande så jag bör kunna ta det i sommar, avslutar Ove.