Fyndköpet Alvgrim slog till med en skrällseger

I januari 2019 köptes Alvgrim av Karina Paavola via en annons på nätsidan Kallblodsbörsen. 21 starter senare kom första segern i Paavolas regi – detta vid måndagens lunchtävlingar i Skellefteå där Alvgrim var en frisk 25-oddsare.

Alvgrim segerdefilerar med Magnus A Djuse.

Alvgrim segerdefilerar med Magnus A Djuse.

Foto: Torbjörn Enmark

Trav2020-08-17 16:55

Alvgrim var inte speciellt dyr när Karina Paavola upptäckte att han var till salu som sjuåring ifjol.

– Vi betalade 12 000 kronor för honom osedd. Vi visste då att han hade haft en känning i ett gaffelband, säger Paavola.

Men sedan Alvgrim började starta i Paavolas regi i april förra året har det inte varit några större problem med honom. Han har kunnat starta tämligen kontinuerligt och efter måndagens seger som var värd 25 000 kronor har han dragit in 105 100 kronor sedan han köptes till Nedre Bäck utanför Bureå.

– Han är en slowstarter, men har bra löpskalle och går alltid hela vägen in i mål. Det är också en lättsam och trevlig häst att ha och göra med.

Tidigare i karriären har Alvgrim tagit tre segrar, men hos Karina Paavola var måndagens lunchseger den första fullträffen.

– Det har varit nära ett par gånger tidigare. I vintras tappade han en sko när Jens Eriksson körde och då tror jag att han hade vunnit annars. En gång var han också målfotoslagen som tvåa.

Den här gången var det Magnus A Djuse som körde och från bakspår hittade han en bra position i tredje par utvändigt. 700 kvar svarade Alvgrim på attack bakifrån och mitt i slutsvängen var han framme utvändigt om ledande Guli Björn.

In på upploppet hade Alvgrim kopplat ett knappt övertag och även fast det blev en tät slutstrid så satt Djuse kall och litade på att Alvgrim skulle hålla huvudet först.

– Djuse gillar Alvgrim och har kört honom flera gånger tidigare. Det är såklart tacksamt att vi får anlita en så bra kusk, säger Paavola.

Alvgrim vann nu på 1.27,8a/2140 meter och var en halv längd före ledaren Guli Björn. Där bakom avslutade Attack och Jessica Lindgren positivt till en tredjeplats från fjärde ytter.

Favoriten Fräcke Prins fick det inte att stämma som sista häst i kön och efter att ha galopperat efter 500 meter valde Mats E Djuse att plocka ut honom ur fältet. Måldomarnämnden hörde Mats E Djuse efteråt angående prestationen och svaret var att hästen inte kändes bra för dagen.

Mats E Djuse tog likafullt en dubbelseger bakom två kallblod från Jan-Olov Perssons stall. Elsås Storm serverades en fin resa i andra ytter och svepte sedan till stor ledning i sista sväng. Ännu mer överlägsen var fina treåringen Järvsöfuxen som efter tidig ledning vann på 1.34,7/2160 meter i sin andra start.

I detta lopp var Karina Paavola femma med sin andra starthäst Bäckjerva.

– Hon är med för att se och lära. Hon gjorde nu sin tredje start och fattar inte riktigt vad det går ut på ännu.

I ett treåringslopp med 40 000 kronor i förstapris blev det en enkel hemmaseger för Speed Lane som tränas av Stefan Lundmark. Från springspår blev det ledningen efter 200 meter och sedan fick Speed Lane bestämma på 1.20,3 första varvet. Därefter körde Ove A Lindqvist 1.14,7 sista varvet och vann till slut med tre längder på nya rekordet 1.17,1/2140 meter.

– Jag har haft problem med honom i tidigare tre starter jag kört honom, men det är sånt som vi får lösa. Nu blev det inte mycket till lopp då jag fick bestämma, men han kändes i alla fall mycket bättre än tidigare, säger Ove A Lindqvist.

Dagssnabbast denna tävlingsdag blev Bodenhästen Anthem som fick en drömresa i rygg på hårddragande Deweykidumnhowe och kom hem på nya rekordet 1.13,5a/2140 meter tillsammans med Sandra Eriksson.

Fakta/Kuskligan

Magnus A Djuse tog ledningen i kuskligan på Skellefteåtravet redan vid årspremiären i vintras och behåller sitt grepp om den.

Efter elva tävlingsdagar toppar Magnus A Djuse med åtta segrar. Där bakom jagar brorsan Mats E Djuse som efter måndagens dubbelseger är uppe på sex segrar totalt. Trea i kuskligan är Mats Gällerstedt med fem segrar.

Leif Eriksson är bästa hemmakusk med tre segrar på Skellefteåtravet i år.

Sex tävlingsdagar återstår av travåret 2020 på Skellefteåtravet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!