Fem hemmasegrar – Forspärla vann på nytt banrekord

Hemmalaget radade upp fem segrar vid torsdagens breddtävlingar på Skellefteåtravet. Forspärla var tillbaka efter ett litet uppehåll och dundrade runt på nytt banrekord.

Forspärla och Jan Norberg segerdefilerar efter att ha vunnit på nytt banrekord för äldre kallblodsston.

Forspärla och Jan Norberg segerdefilerar efter att ha vunnit på nytt banrekord för äldre kallblodsston.

Foto: Torbjörn Enmark

Trav2020-05-21 21:14

Jan Gustavssons Forspärla hade en fin inledning på 2020, men drog sedan på sig en halsinfektion i mars och sedan har tränaren haft svårt att hitta vettiga lopp åt sitt nioåriga sto.

Nu fick hon gå ut i ett breddlopp på hemmaplan, men där stod hon placerad med 60 meters tillägg och hade definitivt ingen enkel uppgift. Det löste sig dock ganska bra under vägens gång. Bläs Laban och Per Gustafsson eldade på i rätt bra tempo i ledningen samtidigt som Forspärla successivt kunde förbättra sin position i andraspår.

Varvet från mål satt Forspärla i tredje ytter och Jan Norberg, som körde hästen för första gången sedan november 2018, hittade ryggen på Stålville och såg till att Forspärla blev fint framdragen till upploppet.

Till slut avgjorde Forspärla relativt enkelt med två längder på finfina 1.25,0/2200 meter, vilket innebar att Ängskallas banrekord från 2014 suddades ut. Stålville blev tvåa medan Bläs Laban höll positivt till en tredjeplats.

I ett annat kallblodslopp tog amatören Bertil Ådin en snygg tränardubbel. Risåberra, som kördes av Mats Gällerstedt, tog sin andra raka seger trots en galopp 1300 kvar. Risåberra avslutade med ett snabbt varv på 1.30,3 och plockade säkert ner ledande stallkompisen Philip till slut.

V5-spelet inleddes med en liten överraskning när Leif Eriksson satte dit Alpha Estate, som tränas av brorsan Jens. Alpha Estate var snabb ut från tilläggsvolten och serverades en fin resa i rygg på ledande Simon Angel. På utsidan kopplade favoriten Caribbean Blue Ås tidigt ett grepp, men sista biten in mot mål kom Alpha Estate och avgjorde längst ut i banan på 1.15,6/2160 meter.

Christian Månsson tog en dubbelseger som kusk då han vann med två amatörtränade hästar. För Åsa Nyström var det första tränarsegern någonsin då hennes nioåring Winchester Bay avgjorde på målfoto efter en snabb avslutning på 1.12,8 sista 400.

–  Winchester Bay har länge dragits med halsproblem, men nu har han fått vara frisk en period och då har vi kunnat träna på. Det såg länge mörkt ut då han drogs bakåt och till slut satt i femte par invändigt. Samtidigt vet jag att han är tvärspeedig och nu sköt han till riktigt bra när luckan kom i början av upploppet, säger Åsa.

Månsson satte också dit Florianne via open stretch även fast det var nära att hästen rullat över i galopp den allra sista biten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!