Björn Goop hade lekstuga med jättefavoriten

Timo Nurmos dominerade som väntat lördagens V75-tävlingar i Skellefteå. Men snabbast av alla var en Umåkerhäst – Rossi Palema kutade nya banrekordet 1.11,2a/1640 meter när han spetsvann bronsdivisionen.

Seismic Wave och Björn Goop vann silverdivisionen på 1.12,9a/2140 meter. Detta efter en slutrunda på 1.10,7.

Seismic Wave och Björn Goop vann silverdivisionen på 1.12,9a/2140 meter. Detta efter en slutrunda på 1.10,7.

Foto: Ola Westerberg

Trav2020-10-04 09:41

Solvallatränaren Timo Nurmos dominerade stort på V75 både 2018 och 2019, men har haft det lite motigare i år.

Nu blev det i alla fall en trippelseger genom Västerbo Pokerface, One Kind Of Art och Seismic Wave.

Den sistnämnde hade lekstuga i silverdivisionen där han fick bestämma som han ville efter tidig ledning. 

– Det blev jättelätt. Nu mötte han lite enklare motstånd, men framförallt var hästen jättefin. Han håller alldeles för hög kvalitet för den klass han är i, han kan nog gå ut mot de absolut bästa hästarna nästa år, säger kusken Björn Goop.

Timo Nurmos hade en fyrling på gång då Cab Lane kom igenom perfekt från bakspår och hamnade i andra ytter från bakspår. Men ledande Rossi Palema vägrade att ge sig när Cab Lane kom fram på utsidan i slutsvängen och utmanade. Via 1.09,1 sista 500 höll Rossi Palema undan med en halv längd när han suddade ut Cool Keepers banrekord från 2015.

Tränare till Rossi Palema är 79-årige Umåkeramatören Thule Jonsson, som tränade fram sin första vinnare redan på 1950-talet och som vunnit lopp under åtta decennier. 

Hemmahästen Forspärla var på väg mot en rejäl rekordsänkning och en riktigt bra placering i Steggbest Minne. Men cirka 75 meter från mål blev det en snöplig galopp som förstörde dagen.

– Tråkigt såklart när hon gör ett så otroligt bra lopp. Hon är nog tvåa utan galoppen, säger kusken Jens Eriksson.

Faktum är Forspärla kunde ha fått en ännu bättre resa om det stämt lite bättre i inledningen av loppet.

– Vi var på väg att få andra ytter och rygg på Tangen Haap, vilket hade varit helt perfekt. Nu hann vi inte ner där, då Björn Goop tog ut galopperande Myr Faksen framför oss i första sväng och då fick jag backa ner i tredje ytter istället.

– Sedan galopperade Faste Viking i andra ytter knappt 500 kvar och då tappade vi ett par längder som vi var tvungna att jobba ikapp.

Forspärla gjorde en sylvass slutkurva och 250 kvar hon uppe i rygg på Tangen Haap igen.

– Jag hade tänkt sitta kvar i hans rygg tills 100 kvar, men i början av upploppet gick Magnus A Djuse ut med Art Kjarvald och då var jag också tvungen att gå ut för att inte bli fast, säger Jens Eriksson.

Galoppen kom utan förvarning enligt Jens.

– Forspärla kändes hur fin ut som helst fram tills dess.

Favoriten Tangen Haap med Björn Karlsson vann nu Steggbest Minne på 1.21,4a/1640 meter från positionen utvändigt ledaren.

Bästa placeringen av Skelleftehästarna på V75 tog istället Brida, som var fyra i Diamantstoet efter en resa i rygg ledaren och sedan fritt via open stretch.

– 300 kvar kändes det som att vi vinner loppet. Men direkt som jag vek ner på open stretch så var det tomt i tanken. När jag körde av banan var jag besviken på henne, säger Ove A Lindqvist.

Samtidigt hade inte förberedelserna varit optimala för Brida och det påverkade antagligen att mjölksyran kom tidigare än väntat.

– Jag har inte kunnat träna henne som jag vill de sista veckorna, då hon haft sår i munnen och blivit hetsig i jobben, säger Ove A.

Jens Eriksson var sjua med Zorro Swing i Stig Lindmarks Styrkeprov efter en invändig resa.

– Vi hamnade ett hack för långt bak för att kunna vara med och slåss om en framskjuten placering. Zorro var riktigt pigg in på upploppet och tog därför något galoppsteg då jag skulle ner på open stretch. Han sprang nu i mål med gott om krafter kvar, säger Jens.

FAKTA/V75-dagen

Utbetalda prispengar: 2 266 500 kronor varav Skelleftehästarna sprang in 84 000 kronor.

Vinstrikaste tränare: Timo Nurmos, Solvalla. Vann tre lopp, tog två andraplatser och en tredjeplats. Sammanlagt blev det 486 000 kronor i prispengar.

Vinstrikaste kusk: Björn Goop, Färjestad. Vann två lopp och körde in 417 500 kronor.

V75-omsättning: 109 miljoner kronor. Det blev ingen utdelning på sex eller fem rätt, vilket innebär att cirka 33 miljoner går vidare till en dubbeljackpot nästa lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!