Ett månadslångt projekt har tagit sin början. Under juli är Dino Ilecic, till vardags träningsutbildare och föreläsare, och Anton Örnberg, tennisspelare på college i USA, ute på vägarna i Sverige för att väcka liv i kvarterstennisen.
– Det finns ju väldigt många sådana här asfaltsbanor runt om i Sverige och förr i tiden spelades det väldigt mycket kvarterstennis. Men många av banorna är nedlagda nu. Jag tror det krävs ett visst engagemang för att de ska fortsätta användas, säger Dino Ilecic.
Det var Ilecic som initierade projektet. Tillsammans med Svenska tennisförbundet ville han åka ut i Sverige, rusta upp asfaltsbanor och lära ut grunderna i tennis. Samtidigt kontaktade han Örnberg.
– Det var Dino som kontaktade mig i våras om det här projektet och jag ville gärna haka på. Jag är väldigt tacksam att han tog med mig hit, berättar Anton Örnberg.
Skellefteå och asfaltsbanan bredvid Anderstorpsgymnasiet har varit projektets första stopp. Sedan tisdagen har den inhägnade banan, men även minitennis-nät som ställts upp på asfaltsområdet bredvid, fyllts av ett femtiotal nyfikna barn om dagen.
– Vi har haft nya personer som har kommit varje dag, och första dagen hade vi ett helt dagis som var här och spelade, säger Örnberg.
– Och många av dem drar ju med sina kompisar vilket är häftigt. De kommer hit och så kör man, och några timmar senare kommer det en ny kompis, fyller Ilecic i.
Hur känns det att det finns ett så stort intresse?
– Jag tycker det känns roligt. Och jag tycker någonstans att det här bekräftar att vi som idrottsrörelse inte bara ska förvänta oss att folk ska gå ner och lira tennis bara för att det finns en plan. Man måste kanske lägga lite hjärta och engagemang, rusta upp och vara där på plats. Och jag tror att när vi väl fått i gång det här så blir det förhoppningsvis lättare att det lever kvar, säger Ilecic.
Tennistränarna kommer finnas kvar fram till lunchtid under söndagen, men minitennisnät och racketar kommer lämnas kvar. Efter det hoppas Dino Ilecic och Anton Örnberg att intresset ska leva vidare och barnen ska fortsätta spela.
– Det är det vi har som mål med det här projektet, att de ska komma ut och ha kul med sina vänner, säger Örnberg.
– Om de sedan vill fortsätta spela i föreningen så är det bara en bonus, säger Ilecic.