En lokal överenskommelse mellan Skellefteås klubbar – det var Svenska Taekwondoförbundets krav för att tillstyrka en NIU-utbildning i Skellefteå i framtiden.
Under veckan har Soo Shim meddelat förbundet att klubben väljer att dra sig ur processen.
– Det stämmer, meddelar Jonas Lundström, tillförordnad ordförande för klubben.
Varför?
– Av två anledningar. Det ena är att vi inte ser att gymnasiekontoret kan upprätthålla den nivå på elitverksamhet som vi anser att en NIU-utbildning ska ha, det andra att vi ser att eleverna inte mår bra av det sätt som gymnasiekontoret har skött detta.
Förbundsordföranden Sammi Kaidi har nåtts av informationen.
– Det är upp till dem (Soo Shim). Vi konstaterar att de var med på processen från början, kände till bakgrunden till varför vi drev frågan om en lokal överenskommelse och medvetna om att det kommer resultera i att vi inte kan tillstyrka en ny NIU-verksamhet i dagsläget, säger Kaidi.
– Vår ståndpunkt är fortsatt klar. Skellefteå har producerat extremt framgångsrika utövare genom åren och vi vill se den typen av verksamhet även i framtiden. Vi hade en ambition att landa en lokal överenskommelse, men kommer behöva ta tillbaka frågan till förbundet igen.
Det har sedan tidigare funnits ett behov av att skapa en nationell strategi för samtliga NIU-verksamheter i taekwondo att utgå ifrån, där förbund och kommun kan samverka utan inblandning av lokala föreningar. Men då taekwondoutbildningarna har fungerat, enligt Kaidi, har ärendet inte varit prioriterat.
Förhoppningen från förbundet var att vägen genom en lokal överenskommelse för att konkretisera kraven på NIU-verksamheten skulle gå snabbare än att bygga en nationell strategi.
– Vi har fått frågan flera gånger om förbundet inte kan gå in och styra själva. Det kan vi, men vi har inte någon nationell strategi eller kravlista för en NIU-verksamhet, det som var tänkt att den lokala överenskommelsen skulle stipulera. Det är ett arbete som vi nu förhoppningsvis kan inleda inom kort.
Betyder veckans händelseutveckling ett definitivt slut på NIU-verksamheten i Skellefteå efter 2027?
– Nej, det gör det inte. Det vi kan meddela nu är att överenskommelsen faller och att det just nu inte finns någon grund att fatta beslut om tillstyrkan på. Med det sagt inser vi att frågan om en nationell strategi kan behöva prioriteras högre hos förbundet.
Den tillförordnade gymnasiechefen, Birgitta Lindström, kommenterar utvecklingen:
– Det är tråkigt, det är bara att beklaga att överenskommelsen inte har gått i lås.
Soo Shim har angett att de inte tror att gymnasiekontoret kan upprätthålla den nivå på verksamheten som de tycker att det ska vara. Vad säger du om det?
– Det är ingenting vi kan påverka, vi är inte en del av överenskommelsen. Det är förbundets uppgift att tillstyrka om vi har rätt nivå på vår utbildning.
Hur viktigt är det för kommunen att ha en NIU-utbildning i taekwondo i Skellefteå?
– Det är viktigt, framför allt för elevernas skull, att de ska kunna kombinera elitidrott med sin utbildning. Vi har skapat förutsättningarna utifrån det vi uppdrag vi hade, att som skolhuvudman anställa en lärare.
Birgitta Lindström slår fast att de elever som är antagna till NIU-verksamheten har rätt att gå klart sin utbildning.
– De nuvarande eleverna ska förstås få fullgöra sin utbildning. Den tillstyrkan vi har att hålla NIU i taekwondo ligger kvar.
Hur ser du på möjligheterna för en fortsatt utbildning i Skellefteå även efter 2027?
– Jag vet inte hur möjligheterna ser ut, men jag hoppas att det går att hitta en bra lösning för elevernas skull.