Tre veckor har gått sedan beskedet att Skellefteå kommun bryter avtalet med Soo shim när det gäller specialidrottsutbildningarna på gymnasieskolan.
Nyheten briserade i mitten av juni, då Skellefteå kommun genom mejl till dåvarande ordförande i föreningen meddelade att Soo shim inte längre får bedriva LIU- och NIU-utbildningarna. Morgonen efter – den första dagen på sommarlovet för eleverna – gick pressmeddelandet ut i media.
– Min mamma ringde mig och sa att det står en grej i tidningen, men jag hade inte fått veta något på skolan, säger Indra Bodén.
Hon är inte ensam. Norran har träffat sju aktiva inom Soo shim, varav sex går eller just har avslutat NIU-utbildningen genom Soo shim. Ingen av dem, eller föräldrarna, hade vetskap om situationen innan Norran skrev om nyheten.
– Jag var lite chockad att jag fick veta det av en kompis som inte håller på med taekwondo, säger Alice Sundström.
Alice syster, Erica Sundström, tog studenten torsdagen innan det blev officiellt och blev chockad.
– Jag fick veta av en kompis som hade sett nyheten och frågade om jag ville ta del av den. Jag har gått tre år på den här utbildningen och inte hört något, det kom verkligen som en chock, säger hon.
– Jag var lite orolig, liksom, vad kommer hända med oss nästa år? Man byter plats där man tränar, träningstider, tränare. Jag tycker inte om det, om jag ska vara ärlig, säger Vanessa Felicovi.
Kalle Vickman, som flyttade till Skellefteå från Umeå för utbildningens skull, avslutade sitt första gymnasieår ovetandes om han skulle kunna bo kvar.
– Jag blev ganska orolig, för jag visste inte om NIU:n helt skulle bli inställd eller byta plats. Jag får inackorderingsbidrag för utbildningen, så hade de dragit in NIU:n hade jag nog inte haft råd att bo kvar, berättar han.
Hur lång tid tog det innan du fick bekräftat att NIU kommer finnas kvar?
– Det var ett teamsmöte efter några dagar, och då sa de att det skulle byta plats.
– Det var mer tydligt att NIU skulle vara kvar, att de skulle annonsera efter en specialidrottslärare och att vem som helst skulle kunna söka tjänsten. Sedan att vi skulle byta lokaler, men att de inte hade någon färdig lokal eller något material redo, lägger Indra Bodén till.
Kommunikationen från kommunen har varit bristfällig, menar samtliga elever som Norran pratar med.
– Vi visste bara det alla andra också hade läst, säger Alice Sundström.
– De har tagit beslutet innan de har frågat oss hur vi känner, lägger Vanessa till.
Indra Bodén påpekar att ingen har pratat med henne inför beslutet, och får medhåll från klubbkamraterna.
Är du orolig för hur det ska påverka föreningen?
– Lite, med tanke på att NIU och LIU är en så stor del av föreningen. Om den plockas bort kan det påverka andra delar av föreningen också, säger Erica Sundström.
Även föräldrar till eleverna är kritiska till hur kommunikationen har fungerat.
– Det jag saknar är en dialog. Det steg man valt att ta är ju av sådan kaliber att jag är förvånad att man inte har frågat eller pratat med föräldrarna som har barn på utbildningen och i klubben. Det här ska man som förälder inte behöva läsa i tidningen, säger Fredrik Vikström, som har en son på NIU.
– Jag blev uppringd av barnens farfar, och jag fattade ingenting. Jag hade inte hört någonting, fortsätter han berätta om hur han själv fick vetskap om beslutet.
Jonas Sundström, som har flera barn i föreningen:
– Man sparkar undan fötterna för de som går utbildningen nu, det känns så oansvarigt av kommunen.
Birgitta Lindström, tillförordnad gymnasiechef, erkänner att kommunikationen kunde ha tagit en annan väg än den gjorde.
– Vi valde att först och främst skicka beslutet till klubben, vi tänkte att de var de första som behövde veta, och dagen efter gick vi ut med pressmeddelandet för att också gör det offentligt, säger Lindström och fortsätter:
– Visst hade man kunnat göra på något annat sätt också, men det kändes viktigast att klubben var de första som fick veta.
Hur ser du på att de som är ytterst berörda, det vill säga elever och föräldrar, alltså inte visste att utbildningen skulle förändras?
– Vi har också efter pressmeddelandet haft ett möte dit elever och föräldrar var inbjudna. De har fått information och möjlighet att ställa frågor och jag vet att en del var upprörda, men jag hoppas och tror att de fick en del svar på det mötet.
Kritiken riktas ju framför allt mot hur de inte kunde få veta detta innan det hände?
– I en liten stad är det svårt att göra saker och ting i rätt ordning utan att någon blir upprörd. Visst hade vi kunnat vända på det, men då hade säkert någon annan varit missnöjd.
Eleverna har fått veta att kommunen kommer att anställa en tränare, där den mest lämpade sökande kommer få jobbet. Samtidigt kommer utbildningen att flyttas, men var är ännu inte klart. Och läget väcker oro från elevernas håll.
– Det känns jobbigt att något ska förändras när det inte känns som att det finns något bra alternativ. Jag tycker i alla fall att det här har funkat bra, säger Indra Bodén.
– Man valde ju den här tränaren och den här omgivningen av en anledning. Det blir som att börja om på nytt igen, och det blir inte bra i mina ögon, lägger Erica Sundström till.
Hur har ni mått under den här situationen?
– Man kunde ju ha mått bättre, konstaterar Bodén.
Birgitta Lindström nämner flertalet gånger att beslutet är fattat för ”elevernas skull”.
– Vi vill att det ska bli bra för eleverna, det är vårt syfte.
Arbetet för att rekrytera en ny tränare för specialidrottsutbildningarna i taekwondo har påbörjats.
– Vi har en person som jobbar med rekrytering av tränare och en annons ligger ute. Vi har pratat med svenska taekwondoförbundet om att vi har tagit det här beslutet, så de vet också att vi går vidare och hittar en annan lösning.
Det är bara några veckor kvar till skolan börjar om. Kommer ni vara redo att dra igång NIU inför skolstarten?
– Det är absolut vår förhoppning att det då ska vara på plats. Det är ganska många veckor kvar ändå. Syftet till att vi tog beslutet är att det ska bli bra för alla elever.
Flera elever har berättat för Norran att de upplever att de har blivit överkörda och att ingen har pratat med dem?
– Det är väl alltid så, alla tycker sällan samma sak. Vi vet att elever farit illa i den verksamhet som bedrivits. Det finns säkert också elever som är nöjda med verksamheten som har varit.
Enligt skollagen har en elev som påbörjat en specifik utbildning rätt att också slutföra den, även om förhållandena har förändrats sedan antagningen. Den information kommunen har gått ut med är att NIU-utbildningen kommer att fortsätta drivas, men i skolans egen regi.
Är ni säkra på att ni kommer kunna ge eleverna möjligheten att fortsätta utbildningen, som de har rätt till enligt lag?
– Ja, avslutar Birgitta Lindström.