”Det kändes som att folk kommer bli sura oavsett”

NIU-träningarna i taekwondo har kommit igång med Elin Johansson som ny tränare. Nu har tre av nio elever valt att hoppa av – och de personliga känslorna har tagit mycket plats. ”Det var som att inget val var rätt egentligen, det kändes som att folk kommer att bli sura på mig oavsett”, säger en elev.

De senaste månadernas händelseutveckling har skapat mycket känslor hos de NIU-elever som drabbats. ”Det kändes som att folk kommer att bli sura på mig oavsett”, säger en elev.

De senaste månadernas händelseutveckling har skapat mycket känslor hos de NIU-elever som drabbats. ”Det kändes som att folk kommer att bli sura på mig oavsett”, säger en elev.

Foto: Johanna Salo

Taekwondo2023-10-13 16:30

Inom loppet av tre månader har eleverna från NIU-verksamheten i taekwondo kastats fram och tillbaka i känslolivet. Precis efter sommarlovet trätt i kraft kom beskedet att Skellefteå kommun avslutar samarbetet kring utbildningen med Soo Shim. Orsaken var enligt kommunen att det förekommit allvarliga kränkningar mot elever - något som klubben tillbakavisat. Sedan dess har turerna varit många.

För tre veckor sedan presenterades Elin Johansson, från den konkurrerande klubben Skellefteå Taekwondoklubb, som ny tränare för NIU-verksamheten. Nu står det klart att tre av de nio eleverna som tidigare gått utbildningen har valt att hoppa av, en av dem är Soo Shims elitlags lagkapten Indra Bodén.

– Det kändes rätt för mig, jag tror att det är det bästa för min egen elitsatsning, säger hon.

När Norran besöker Soo Shim en måndagskväll är elitträningsgruppen i full gång. ”Lätt sparring” leder till specifikare träning med hög musik och rop från de aktiva.

Yngre och äldre förmågor blandas, och när lugnet lägger sig sätter sig flera av klubbens NIU-elever i mitten av rummet för att stretcha. Vissa av dem vill vara anonyma.

– Det jag har att säga om hela situationen är att det har varit jättejobbigt, det blev bara för mycket. Jag ville ge det ett försök, men det blev för mycket press, säger en elev som hoppat av utbildningen.

undefined
Tre av åtta NIU-elever från Soo Shim har valt att hoppa av NIU efter att terminen drog igång.

– Det har varit så mycket osäkerhet, mycket tankar om hur jag ska göra. Det var som att inget val var rätt egentligen, det kändes som att folk kommer att bli sura på mig oavsett. Till slut fick jag göra ett val och för mig var det skönt att få lite struktur, säger en annan tidigare elev.

Det låter som att ni känner att ni blivit indragna i en konflikt ni egentligen inte är en del av, stämmer det?

– Exakt, svarar flera elever och en annan tillägger:

– Jag hade gärna sluppit allt.

Än så länge är sex elever kvar på utbildningen, varav en kommer från Skellefteå Taekwondoklubb och övriga från Soo Shim. Några uttrycker att de inte riktigt bestämt sig ännu för hur de ska göra.

– Än så länge har jag inte bestämt mig helt, men jag har valt att ge det en chans. Jag är lite nyfiken ändå och vill veta vad som ska hända, men också finnas där för de andra som kanske heller inte vill sluta, säger en elev som går kvar.

Men eleven uttrycker att det fortfarande finns starka känslor kopplade till hela situationen där Skellefteå kommun bröt med Soo Shim.

– Känslorna handlar inte bara om exakt det som händer, konflikten runt omkring spär på känslorna. Det är en jobbig sits man blir satt i, även om vi elever inte har något med konflikten att göra, säger hen och fortsätter:

– Det är ingen som har sträckt ut en hand till oss elever. Det är ingen som har frågat oss hur vi har tyckt, hur vi har mått, inte ens för att vara snäll. SYV:en och kuratorn har gjort det, men de har ju inget med besluten att göra. Faktum är att första gången vi fick prata med rektorn var för två veckor sedan, på vårt initiativ.

undefined
”Känslorna handlar inte bara om exakt det som händer, konflikten runt omkring spär på känslorna”, säger en anonym elev.

En annan elev som valt att fortsätta utbildningen försöker nu att titta framåt.

– Det känns som att det här beslutet är rätt definitivt och jag känner att det inte finns så mycket jag kan göra för att förändra det. Jag försöker bara finna mig i det egentligen, säger hen. 

Du har valt att gå kvar?

– Ja. Jag kände lite som några andra, att om jag hade hoppat av hade jag kanske fått ett till skolämne och det hade blivit lite mycket.

– Jag ser det lite mer som en extra lektion, lägger en annan elev till.

NIU-utbildningen har nu kommit igång och de håller till i nya lokaler på Skellefteå Budokan i Campushallen.

Hur har det fungerat med Elin Johansson som tränare?

– Det har känts okej så här långt. Hittills har skoltiden inte färgats på något sätt av den yttre konflikten, den har varit väldigt saklig och det har varit en positiv stämning. Sedan är det mycket känslor runt omkring, säger en elev och får medhåll av en klasskamrat:

– Jag har inte upplevt några problem med just träningarna. Det är ju annorlunda med en annan lokal och annan tränare, men jag har inte upplevt några problem.

– Om kommunen ville anställa en oberoende part i hela den här historien kanske det inte var det bästa valet. Men träningarna har hittills fungerat bra, avslutar en anonym elev.

FAKTA

Det här har hänt

Den 16 juni 2023 meddelade Skellefteå kommun att de bryter avtalet kring LIU- och NIU-verksamheten på gymnasiet med Soo Shim med omedelbar verkan. 

Under sommaren lämnade eleverna in en skrivelse med kritik om hanteringen av situationen till kommunen.

Den 19 september presenterades Elin Johansson, Skellefteå TKD, som ny tränare för NIU-verksamheten.

Tre av åtta NIU-elever från Soo Shim har nu hoppat av utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!