Linn Svahn klar för skid-VM: "Ganska givet"

För tvÄ veckor sedan var hon fortfarande lÄngt frÄn en VM-plats. Men till slut var det ett ganska lÀtt val att ta ut Linn Svahn till VM, enligt landslagschefen Anders Byström.
–Med tanke pĂ„ det hon presterat de senaste tvĂ„ helgerna kĂ€nns det givet, sĂ€ger han.

Linn Svahn Àr uttagen till skid-VM i Planica. Arkivbild.

Linn Svahn Àr uttagen till skid-VM i Planica. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2023-01-31 16:08

För tvĂ„ Ă„r sedan var Linn Svahn vĂ€rldens snabbaste damĂ„kare och vann samtliga sprintlopp hon stĂ€llde upp i – fram till att hon föll under en vĂ€rldscuptĂ€vling i Ulricehamn i februari 2021.

Det som först tycktes vara en ganska lindrig axelskada skulle senare visa sig vara betydligt mer problematisk. Under andra halvÄret 2021 opererades hon tvÄ gÄnger, och inte förrÀn i januari i Är kunde hon göra comeback i vÀrldscupen.

Men efter fina vĂ€rldscupinsatser i sprint de senaste veckorna – femma i Livigno förra helgen, fyra i Les Rousses hĂ€romdagen – fick hon som vĂ€ntat en plats nĂ€r de sista namnen i den svenska VM-truppen presenterades pĂ„ tisdagen.

En stark comeback, konstaterade Anders Byström nÀr han presenterade den slutgiltiga VM-truppen i samband med SM-tÀvlingarna i Skövde.

UppÄtgÄende form

– GlĂ€djande nog Ă€r hon tillbaka pĂ„ en nivĂ„ som Ă€r vĂ€ldigt god. Vi rĂ€knar med att hon kommer att vara Ă€nnu bĂ€ttre till VM, sĂ€ger han.

– Linn har ju haft lite kniven mot strupen, det mĂ„ste man sĂ€ga. Hon var borta sĂ„ lĂ€nge och hade inte en VM-plats för bara tvĂ„ veckor sedan. DĂ„ var den ganska lĂ„ngt borta. Men vi vet ju vilken nivĂ„ hon kan hĂ„lla.

Svahn gör ett redan urstarkt svenskt sprintlag Ànnu starkare. Regerande vÀrldsmÀstaren Jonna Sundling var, liksom Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Johanna HÀggström, redan VM-klara. För Anna Dyvik, som pÄ tisdagen tog hem sprintguldet i SM, blir det dÀremot inget vÀrldsmÀsterskap den hÀr gÄngen.

– Det Ă€r bara att titta pĂ„ de tjejer vi har. Konkurrensen Ă€r stentuff. Sedan har vi haft ganska mĂ„nga kvaltĂ€vlingar Ă€ndĂ„, och dĂ„ faller det till slut pĂ„ det hĂ€r valet. Det kĂ€nns som att vi har ett oerhört bra lag, sĂ€ger Anders Byström.

I distansloppen har Sverige ocksÄ stora medaljförhoppningar, inte minst genom Ebba Andersson och Frida Karlsson. DÀr Àr Àven Moa Ilar uttagen sedan tidigare.

Ingen Svensson i truppen

Frida Karlsson har missat de senaste veckornas tÀvlingar pÄ grund av sjukdom, men följer nu med resten av den svenska VM-truppen till den kommande tÀvlingshelgen i italienska Toblach.

PÄ herrsidan fick Calle Halfvarsson, William Poromaa och Edvin Anger fyra nya VM-kompisar: Eric Rosjö, Jens Burman, Johan HÀggström och Marcus Grate. Noterbart Àr att Oskar Svensson, som haft en tung vinter, petas.

– Det var vĂ€l Johan HĂ€ggström mot Oskar Svensson som var det svĂ„raste, men dĂ€r har Johan plusstatistik pĂ„ Oskar. DĂ„ mĂ„ste vi vara rĂ€ttvisa, sĂ€ger Byström.

– Vi vet att Oskar kan mycket mer, men han har dessvĂ€rre inte fĂ„tt visa det i vinter.

VM i slovenska Planica avgörs 22 februari–5 mars.

Fakta: Sveriges trupp till lÀngd-VM i Planica

Damer: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Moa Ilar, Frida Karlsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn.

Herrar: Edvin Anger, Calle Halfvarsson, William Poromaa, Eric Rosjö, Jens Burman, Johan HÀggström, Marcus Grate.


Fakta: LĂ€ngd-VM 2023

LÀngdskids-VM avgörs i Planica i Slovenien den 22 februari till 5 mars.

Programmet:

23 februari: Sprint, damer och herrar, klassisk stil.

24 februari: Skiathlon herrar, 30 kilometer.

25 februari: Skiathlon damer, 15 kilometer.

26 februari: Lagsprint, damer och herrar, fristil.

28 februari: 10 kilometer, damer, individuell start, fristil.

1 mars: 15 kilometer, herrar, individuell start, fristil.

2 mars: Stafett damer.

3 mars: Stafett herrar.

4 mars: 30 kilometer, damer, masstart, klassisk stil.

5 mars: 50 kilometer, herrar, masstart, klassisk stil.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!