Karlsson inte rädd trots kollapsen: "Blev extremt"

Frida Karlsson är tillbaka på platsen där hon för ett år sedan firade en av sina största triumfer. Och trots de otäcka scenerna i fjol känner hon ingen rädsla för den ökända avslutningen av Tour de Ski.
–Det blev extremt. Men jag kommer att ge allt jag har i år igen, säger Karlsson om kollapsen efter förra årets tourseger.

En helt utpumpad Frida Karlsson faller ner på marken efter målgång på den sista etappen av Tour de Ski förra året. Arkivbild.

En helt utpumpad Frida Karlsson faller ner på marken efter målgång på den sista etappen av Tour de Ski förra året. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2024-01-05 18:09

Från längdlandslagets hotell i Cavalese har man perfekt utsikt över Alpe Cermis. Medan snön börjar singla ner över den italienska dalen tittar Frida Karlsson över axeln – mot backen som för ett år sedan sög all energi ur hennes kropp.

– Det ska bli kul att få lite revansch på den.

Tv-bilderna från Tour de Ski-finalen, där Karlsson gick i mål som slutsegrare men sedan kollapsade, var otäcka. Själv återkommer hon hela tiden till att det visade på hennes unika förmåga att kunna ta ut sig totalt. Samtidigt medger hon att backen framkallar olustkänslor.

– Ja, det är klart att den gör. Jag har ju inte jättegoda minnen därifrån, säger Karlsson.

Samtidigt har du kanske ett av dina bästa minnen därifrån?

– Jag har inga minnen därifrån, haha. Nej, men jag förstår vad du menar. Det var ju coolt att stå som vinnare men där och då var det svårt att tänka på det.

För lite energi

Det var energibrist som låg bakom kollapsen, enligt landslagsläkaren Rickard Noberius. Något som han hoppas att man har bättre koll på den här gången.

– Min analys är att det hade tagit för mycket under touren som gjorde att det inte fanns den balansen som hon hade behövt inför sista dagen. Vi försöker förstås att vara ännu noggrannare utifrån den erfarenheten och utifrån att vi vet att touren är väldigt tuff. Och verkligen pusha på åkarna så att de får i sig tillräckligt med energi och verkligen äta hela tiden, säger Noberius.

Frida Karlsson tror dock inte att det är hela sanningen. Hon nämner också den höga pressen som hon kände under fjolårets tour, samt att hon också tog ut sig ordentligt på många av de tidigare etapperna.

En minut bakom Diggins

Det är heller inte första gången som något sådant händer. Hon beskriver fenomenet som att kroppen "stänger av", nerifrån och upp. Tills hon stupar.

– Först känner man inte benen och sedan känner man inte armarna. Och sedan har man ingen kontroll och till slut ser man stjärnor och det svartnar, säger Karlsson.

Det ska inte vara någon risk för att scenariot upprepas i år, om man får tro den regerande Tour de Ski-mästaren. Bland annat för att utgångsläget inför de två avslutande etapperna i Val di Fiemme är ett annat än i fjol.

Förra året var det Karlsson som var den jagade. Nu är hon femma i sammandraget, nästan en minut bakom amerikanskan Jessie Diggins. Bästa svenska är Jonna Sundling på tredje plats, sex sekunder före Karlsson.

– Nu har jag ju allt att vinna. Nu är det bara att åka allt jag har. Det var det i och för sig förra året också. Men jag är ändå lite mer avslappnad nu skulle jag säga, säger Frida Karlsson.

"En cool etapp"

I lördagens masstart, 15 kilometer i klassisk stil, hoppas svenskan att åtminstone närma sig Diggins något i sammandraget. Sedan har hon revansch att utkräva på den ökända backen uppför Alpe Cermis.

Karlsson använder just ordet revansch flera gånger trots att hon i fjol tog hem hela touren. Hon är inte nöjd med att bara ha blivit 15:e bästa åkare på slutetappen 2023.

– Jag är ju inte jättenöjd med det loppet. Jag ser mig ändå som en bra åkare uppför den där backen. Eller det tänkte jag inför i alla fall, säger Karlsson.

– Men det är en cool etapp, det är det. Det är något som vi aldrig gör. Och jag är väldigt sugen på backen.

Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 (24 år) i Sollefteå.

Klubb: Sollefteå skidor IF.

Främsta meriter: VM-guld i stafett (2019), VM-silver på 10 km (2023), VM-silver i skiathlon (2023), VM-silver på 10 km (2019), VM-silver på 10 km (2021), VM-silver i skiathlon (2021), VM-brons i skiathlon (2023), VM-brons i stafett (2023), VM-brons på 30 km (2019), VM-brons på 30 km (2021), OS-brons i stafett (2022), seger i Tour de Ski (2023). Totalt sju individuella segrar i världscupen och ytterligare tio pallplatser.

Debut i världscupen: 17 februari 2019.


Fakta: Ställningen i Tour de Ski efter fem av sju etapper

Damer

1) Jessie Diggins, USA.

2) Kerttu Niskanen, Finland, +44 sekunder.

3) Jonna Sundling, Sverige, +52.

4) Heidi Weng, Norge, +57.

5) Frida Karlsson, Sverige, +58.

Herrar

1) Harald Østberg Amundsen, Norge.

2) Henrik Dønnestad och Martin Løwstrøm Nyenget, båda Norge, +1.39.

4) Friedrich Moch, Tyskland, och Hugo Lapalus, Frankrike, +1.41.

Bästa svensk: 9) Jens Burman, +2.37.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!