Blivande travkuskar tränar hästkörning på Travskolan

Varje vardag håller Skellefteåtravets Travskola barn- och ungdomsverksamhet för ett flertal olika grupper och åldrar.

Med hjälp av travskoleledarna Sara Öqvist och Hugo Lundgren så tränade Knattegruppen på att stanna, styra och köra runt konbanan. Travskolans stall i bakgrunden.

Med hjälp av travskoleledarna Sara Öqvist och Hugo Lundgren så tränade Knattegruppen på att stanna, styra och köra runt konbanan. Travskolans stall i bakgrunden.

Foto: Carina Kvist

Skellefteåtravet2020-04-28 10:41

Stallporten öppnas och travskoleledarna Hugo Lundgren och Sara Öqvist leder ut ponnyerna Mysan och Gransjöns Kanon. I vagnarna bakom sitter barn från knattegruppen som är mellan 5 och 7 år. Travskoleinstruktören Åsa Nyström och de lite äldre barnen från järngruppen, som är 7 till 8 år, är redan på körbanan där dagens övningar ska hållas. De hjälps åt att ställa ut koner i en volt för att det ska bli lättare att göra runda fina volter.

– Barnen är jätteduktiga både på att sköta om hästarna och att köra dem. Det här är blivande körkuskar, säger Åsa glatt.

Då knattegruppen, ponnyerna och ledarna är på väg över travbanan och in mot den inhägnade träningsbanan hörs någon ur knattegruppen ropa:

– När ska vi få galoppera?

Dagens övningar går ut på att träna på konbanor, att styra hästen, stanna och sätta igång den igen. Det är glada tillrop under tiden som övningarna pågår. Det går bra och hästarna skrittar lugnt och fint mellan bommarna och det är en riktigt rund och fin volt som knattegruppen får till på utsidan av konerna.

– Då smackar vi på hästarna och styr mot staketet. Titta framåt. Snyggt, berömmer Hugo. 

Under tiden som knattegruppen tränar så görs byten så att alla får köra och prova på att vara kusk. Efter en stund blir det järngruppens tur att köra runt på banan. De kör utan ledare i både skritt och trav. På instruktioner av Åsa som ber dem stanna borta i ena hörnet så tar de tag i tömmarna och gör halt.

– Bravo, nu kan ni köra vidare i skritt till konerna och trava på volten.

undefined
Knattegruppen och Järngruppen tillsammans med Travskolans ledare och hästar.

Hela träningspasset går fint och det blir dags att köra tillbaka till stallet. Moa Säll, utbildningsansvarig och ansvarig för körskolan, berättar att det hålls kurser för olika grupper veckans alla vardagar. Alla har en egen kursplan med olika innehåll.

– Under våren har vi startat en montégrupp och vi har en grupp för barn- och ungdomar med speciella behov. Dessutom har vi utbildning med förberedelser för ponnytravlicens. Tävlingsverksamheten är i dessa tider pausad men utbildningarna är igång och vi följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, säger hon och fortsätter.

– Skellefteåtravet satsar stort på barn- och ungdomsverksamheten och det är roligt att det satsas på våra unga, aktiva ungdomar. Nu jobbar vi vidare för att komma igång med ponnytravtävlingarna, säger Moa med ett leende.

Moa Säll, travskole- och utbildningsansvarig, tillsammans med den nyinköpta shetlandsponnyn Molly.
Moa Säll, travskole- och utbildningsansvarig, tillsammans med den nyinköpta shetlandsponnyn Molly.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!