Den traditionsenliga strandfotbollen spelas under helgen

Det ser ljust ut när det gäller anmälda lag inför helgens strandfotboll. Fjolårsvinnare ses som favoriter i år igen och veteraner firar 40-års jubileum genom sitt deltagande: "I helgen lever vi på gamla meriter", säger veteranen Maria Lundström.

Det tränas för fullt inför helgen. Laget "Strandraggarna" ser framemot helgens turnering.

Det tränas för fullt inför helgen. Laget "Strandraggarna" ser framemot helgens turnering.

Foto: Amal Ibrahim

Skellefteå2024-07-04 21:45
undefined
Planerna är riggade inför helgen. Lugnet före stormen i Boviken.
undefined
Det tränas för fullt inför helgen. Laget "Strandraggarna" ser framemot helgens turnering.
undefined
Ester Hedström som tillhör laget Strandraggarna har höga förväntningar inför helgen: "Vi är taggade och jag tror att det kommer att gå bra för oss", säger hon.

Lugnet före stormen. Ungdomar laddar under torsdagen upp inför den stundande helgen som väntar. Under fredagen sätter en av Sveriges största beachturneringar igång, Skellefteå beach soccer. Den 15:e upplagan av turneringen ska under helgen avgöras i Boviken. 76 lag i de olika klasserna – dam, herr, motion, ungdom, samt kids står som anmälda inför årets strandfotbollstävling. Glädjande besked inför årets turnering: 

– Som högst har vi haft 85 lag anmälda, vilket var innan pandemin. Nu har vi gått från 67 lag anmälda (förra året) till 76 stycken i år. Det är en ökning som vi är nöjda med, menar arrangören Jacob Stephenson.

– Det är alltid en stor uppbyggnad kring hela arrangemanget med diverse att hinna fixa. Det blir alltid en sån stor belöning när helgen väl är här och man får se vilken folkfest det faktiskt blir, säger Stephenson som gör sitt femte år som ansvarig för evenemanget. 

undefined
Julian Amaya, Anton Andersson, Jonathan Hultdin och Caua Valente, till vardags alla tillhörande i Sunnanå SK:s herrlag vill försvara fjolårets seger.

Fjolårsvinnarna i herrklassen, Soldan IK, som bland annat består av Jonathan Hultdin, Julian Amaya, Anton Andersson och Caua Valente, alla tillhörande i Sunnanå SK:s herrlag, ses som storfavoriter även i år:

– Förra året trodde vi att vi skulle vinna en match, vi ville spela för publiken. Sen slutade det med att vi gick till final och vann berättar Julian Amaya, och får medhåll av killarna. 

Killarnas historia kring turneringen sträcker sig längre än förra året och ses som en höjdpunkt varje sommar:

– Jag tror att jag har spelat varje år sedan jag var liten. Det är verkligen en grej man ser framemot, det är väldigt roligt, säger Anton Andersson. 

Förra året stod Skellefteå FC som vinnare i damklassen efter en uddamålsseger. De som skulle kunna bli en utmanare till FC i år är turneringsdebutanterna UIF84. Ett jubileumslag från Umedalens 84:or har valt att ställa upp i årets turnering som ett 40-års jubileum:

– Vi var sjukt duktiga när vi var yngre, fortfarande lite bittra över att vi inte vann Gothia cup, säger Maria Lundström med ett skratt och fortsätter:

– Vi är nog tyvärr inte lika duktiga idag, men inför denna turnering kanske vi kan leva på lite gamla meriter. Och ska jag vara helt ärlig så är vi nog alla ganska nervösa inför helgen. 

undefined
Maria Lundström tillsammans med en gammal fotobok. En del av de som förekommer i boken kommer dessutom att spela turneringen och tillhöra jubileumslaget UIF84.

FAKTA

Speldatum: 5–7 juli.

Norran kommer att direktrapportera från helgens strandfotboll, med start från fredag eftermiddag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!