Anklagelser mot ledare utreds inte – är preskriberade

Ledaren anklagades för övergrepp, stängdes av från Soo Shim – och anmäldes av taekwondoförbundet. Nu står det klart att anklagelserna inte kommer att utredas av Riksidrottsnämnden, eftersom de är preskriberade.

I vintras ansökte Soo Shim om konkurs.

I vintras ansökte Soo Shim om konkurs.

Foto: Erik Grahn Lundgren

Skellefteå2024-07-19 15:00

I höstas och vintras stormade det rejält i taekwondoklubben Soo Shim.

Tidigare under året hade Skellefteå kommun beslutat att avsluta samarbetet kring idrottsutbildningar med föreningen efter larm om allvarliga kränkningar. En utredning inleddes också från kultur- och fritidskontoret. Utredningen låg sedan till grund när fritidsnämnden beslutade att dra in bidragen till föreningen.

– Trots fin dokumentation kring rutiner för att förebygga och förhindra kränkningar, ätstörningar och sexuella trakasserier, så förekommer detta fortfarande i föreningen, sa nämndens ordförande Marie Bergslycka (V).

undefined
Marie Bergslycka (V), ordförande i Skellefteå kommuns fritidsnämnd.

I december publicerade Sportbladet en artikel med tidigare aktiva och medlemmar inom Soo Shim. I artikeln framkommer berättelser om allvarliga övergrepp av en ledare inom föreningen. Några dagar senare meddelade Soo Shim att den anklagade ledaren hade stängts av.

Den turbulenta tiden slutade med att föreningen ansökte om konkurs.

Med anledningen av uppgifterna som hade framkommit anmäldes ledaren av svenska taekwondoförbundet till förbundets disciplinnämnd. Anmälan skickades sedan vidare till Riksidrottsnämnden, RIN. Nämnden är en juridisk instans inom Riksidrottsförbundet, RF, och beskrivs av sig själva som idrottens ”högsta domstol”.

Enligt handlingar som Norran tagit del av framgår det att anmälan utgått från den utredning som Skellefteå kommuns kultur- och fritidskontor gjort. Specifikt nämns en incidentlista, med vittnesmål från före detta aktiva i Soo Shim, som ingick i underlaget till kommunens utredning. Incidentlistan handlar om händelser mellan åren 2010 och 2019. Till stor del är vittnesmålen anonyma.

RIN menar dock att händelserna i anmälan är för gamla för att utredas vidare.

Preskriptionsreglerna som nämnden förhåller sig till innebär att en anmälan måste komma in inom två månader från det att en förseelse begicks eller blev känd för att nämnden ska kunna ta ställning i ärendet. Undantag kan dock göras för vad nämnden anser vara en ”allvarlig kränkning”, exempelvis grova vålds- och sexualbrott.

”Även om de påstådda förseelserna är allvarliga i många bemärkelser, når de inte upp till den nivå av kränkning som krävs i detta sammanhang. Samtliga påstådda förseelser som finns beskrivna i incidentlistan är således preskriberade”, skriver nämnden.

Norran har sökt ledaren, som inte vill kommentera ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!